Комітетом проведено засідання «круглого столу» на тему: «Соціальна підтримка та реабілітація осіб з інвалідністю»

Комітет
12 листопада 2021, 16:41

 

09 листопада 2021 року на території Державної реабілітаційної установи «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» (с. Лютіж, Київська обл.) відбулося виїзне засідання «круглого столу» на тему: «Соціальна підтримка та реабілітація осіб з інвалідністю», проведеного відповідно до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на період шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання з метою обговорення питання соціальної підтримки та реабілітації осіб з інвалідністю.

До участі у заході долучилися народні депутати України, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, Радник – уповноважений Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, Радник – уповноважений Президента України з питань безбар’єрності, Урядовий уповноважений з прав осіб з інвалідністю, представники Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, громадських організацій, засобів масової інформації та інші.

По приїзді делегація учасників «круглого столу» доєдналися до реалізації екологічної ініціативи «Масштабне залісення України», започатковане Указом Президента України Володимира Зеленського за №228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» у рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Зелена країна» на території Державної реабілітаційної установи.

Після висадки дерев відбулося знайомство з діяльністю Центру та його можливостями, щире спілкування з реабілітантами та реабілітологами.

Державна реабілітаційна установа «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю», що знаходиться у селі Лютіж Київської області, заснована на державній власності та належить до сфери управління Міністерства соціальної політики України, цільовим призначенням якої є здійснення комплексу реабілітаційних заходів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю засвоєння ними знань, умінь, навичок, досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, формування та розвиток фізичних, розумових, соціальних, професійних та інших здібностей з метою максимальної реалізації особистого потенціалу.

У Центрі здійснюється комплексна реабілітація, яка включає заходи з медичної, фізичної, соціальної, психолого-педагогічної, професійної реабілітації.

В поточному році було впроваджено в реабілітаційний процес сучасне, інноваційне, нейрореабілітаційне обладнання, зокрема, роботизовані системи, такі як Lokomat Hocoma, яке дозволило розширити категорії та збільшити чисельність отримувачів реабілітаційних послуг.

Реабілітацію у Центрі пройшли близько 4000 осіб з інвалідністю. Наразі, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 1059 від 11 2021 року «Деякі питання реалізації експериментального проекту з удосконалення процедури зарахування дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю на комплексну реабілітацію» на базі Центру реалізується експериментальний проект з удосконалення процедури зарахування дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю на комплексну реабілітацію.

Варто зазначити, що на базі Центру проводяться професійна підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації/професійна освіта для осіб з інвалідністю за такими спеціальностями як: бджоляр, взуттьовик з ремонту взуття, вишивальник, манікюрник, оператор комп'ютерного набору, обліковець з реєстрації бухгалтерських даних, перукар (перукар-модельєр), швачка. За даними Міністерства соціальної політики України переважна більшість випускників освітніх проектів Центру обирають самозайнятість. Набута робітнича професія в Центрі дозволяє поліпшити фінансове становище громадян з особливими потребами, а також, перебуваючи в домашніх адаптованих умовах здобути впевненість у своїх силах та реалізувати творчі здібності.

«Ми повинні розширятися, щоб задовольнити потребу у реабілітації всіх, хто звертається», - відзначив директор Державної реабілітаційної установи «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» Олексій Арсенюк.

За підсумками відвідин народні депутати України та представники центральних органів виконавчої влади відзначили високу ефективність діяльності установи, затребуваність її послугами особами з інвалідністю з усієї України, європейський рівень облаштування та якість надаваних Центом послуг.

Розпочинаючи обговорення актуальних питань соціальної підтримки та реабілітації осіб з інвалідністю, головуючий на засіданні «круглого столу», голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об'єднань Комітету Сергій Гривко зазначив, що питання реабілітації осіб з інвалідністю – вкрай важливе та актуальне і є ключовим фактором, що впливає на можливість інтеграції вказаної категорії осіб в життєдіяльність суспільства. Тому Верховна Рада України систематично приймає Закони щодо вдосконалення соціального захисту осіб з інвалідністю в Україні.

Сергій Гривко нагадав, що 02 листопада 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» щодо приведення у відповідність із деякими законодавчими актами України» (законопроект за реєстр. № 4542). Уніфікація усіх назв виробів відповідно до міжнародного стандарту ISO 9999, як це передбачено новим Законом, дозволить закуповувати за державні кошти вироби європейської якості, які широко використовуються у світі та є більш функціональними відповідно до потреб осіб з інвалідністю. Також уніфікація відповідних назв дасть можливість вітчизняним виробникам отримувати сертифікати відповідності на свої вироби за міжнародними стандартами, що гарантуватиме їх високу якість для кінцевих споживачів. Крім того, завдяки прийняттю Закону ліквідовано так звані «кваліфікаційні вимоги» до підприємств, які змушували виробників проходити додаткові етапи та перешкоди для можливості реалізації своїх виробів за державні кошти. «Цим Законом доручено Кабінету Міністрів України до липня 2022 року забезпечити прозору та ефективну для громадян систему забезпечення технічними засобами реабілітації, без зайвих перепон для виробників та з ефективними важелями захисту прав людей з інвалідністю», - резюмував пан Гривко.

Народний депутат України Ольга Василевська-Смаглюк підтвердила високу затребуваність реабілітаційних послуг серед осіб з інвалідністю на території України, про що свідчать звернення до неї як до народного обранця. Станом на 01.01.2021 в країні функціонують 146 центрів комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю. Понад 2,7 мільйонів громадян мають інвалідність.

Визначну роль у реалізації норм законів, що приймаються, має Кабінет Міністрів України. У своєму виступі перший заступник Міністра соціальної політики України Євген Котик нагадав про введення в дію з початку 2021 року Закону України № 851-ІХ «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд», яким передбачено збільшення розміру надбавки на догляд, зокрема за дитиною з інвалідністю підгрупи А, із 100 % до 150 % прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку. Із 01.01.2022 надбавка особам з інвалідністю з дитинства, віднесеним до I групи підгрупи А, та на дітей з інвалідністю підгрупи А підвищиться ще на 50%. Крім того, за словами першого заступника Міністра, з 01.07.2021 передбачено підвищення розміру державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років, інвалідність яких пов’язана з пораненням чи іншим ушкодженням здоров’я від вибухонебезпечних предметів, з урахуванням усіх надбавок, підвищень та інших доплат, у тому числі передбачених Кабінетом Міністрів України, на 50 % розміру державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років. «Розуміючі складні можливості Бюджету країни, ми все одно робимо кроки у соціальному захисті осіб з інвалідністю» - зазначив Євген Котик, повідомивши, що наразі, зокрема, Міністерство працює над удосконаленням механізму забезпечення технічними засобами реабілітації (далі – ТЗВ) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення, який передбачає, серед іншого, перехід на укладення, в тому числі в електронному вигляді, двосторонніх договорів для забезпечення ТЗР між територіальними відділеннями Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю та підприємствами, що видають особам з інвалідністю ТЗР, які обрані ними. Така форма взаємодії пришвидшить отримання особами з інвалідністю ТЗР.

Варто зазначити, що наразі Міністерством соціальної політики України запроваджено ведення електронного документообігу, в тому числі електронне ведення особових справ осіб з інвалідністю в Централізованому банку даних з проблем інвалідності. Відтепер особа з інвалідністю може подати документи необхідні для взяття на облік та забезпечення ТЗР в електронному вигляді через електронний кабінет. «Ми намагаємося спростити можливість доступу особами з інвалідністю до послуг та соціальної підтримки», - резюмував перший заступник Міністра соціальної політики України.

З кожним роком питання реабілітації та соціального захисту осіб з інвалідністю, а особливо дітей з інвалідністю, набуває все більшої актуальності. За словами начальника головного управління позашкільної та інклюзивної освіти директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України Тетяни Симоненко, щороку кількість таких дітей зростає, зокрема, в цьому році таке зростання відбулося на майже 20% - до 123 тисяч таких дітей в Україні. Зі свого боку Уряд у 2021 році прийняв низку позитивних рішень в сфері освіти осіб з інвалідністю. Зокрема, за словами Тетяни Симоненко, Постановами Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2021 року людям з особливими освітніми потребами, зокрема, з порушеннями інтелектуального розвитку, забезпечено право на здобуття повної загальної середньої освіти. «Також рішенням Уряду ухвалено норму щодо утримання та проживання дітей з інвалідністю в пансіонах закладів освіти безкоштовно, за рахунок засновників закладу», - зазначила вона, додавши також, що до 2023 року усі діти України, за потребою, будуть забезпечені підручниками шрифта Брайля.

Відзначалося, що значних успіхів у реабілітації осіб з інвалідністю вдається досягнути не лише завдяки державному фінансуванню відповідних програм, а завдяки щоденній праці фахівців, що надають не тільки медичну та реабілітаційну, але і психологічну допомоги.

Учасники засідання також порушили питання важливості упередження інвалідизації як наслідок тих чи інших захворювань, професійної орієнтації та забезпечення права на працю для осіб з інвалідністю, в тому числі з переліку робіт високої кваліфікації, як важливих кроків їх подальшої повної інтеграції в суспільні процеси. За словами директора Державного центру зайнятості Юлії Жовтяк, з початку 2021 року працевлаштовано 10 тисяч осіб з інвалідністю, 2,5 тисяч осіб пройшло професійне навчання за направленням Державної служби зайнятості. «Головна мета реабілітації – це працевлаштування людини і як наслідок – її незалежне життя і її гідність, - зазначила генеральний секретар ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» Вікторія Назаренко.

Головуючий на засіданні «круглого столу» Сергій Гривко закликав учасників заходу надати свої пропозиції щодо вдосконалення соціального захисту осіб з інвалідністю для врахування у подальшій роботі.