На Черкащині відбулося широке обговорення питання пенсійного забезпечення осіб, постраждалих в наслідок аварії на Чорнобильській АЕС

Комітет
13 жовтня 2021, 16:45

11 жовтня 2021 року о 12:00 у приміщенні Черкаської обласної державної адміністрації відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Про стан пенсійного забезпечення осіб, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС».

Захід відбувся відповідно до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на період шостої сесії парламенту дев’ятого скликання під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Олега Арсенюка.

У заході взяли участь народні депутати України, представники місцевих державних адміністрацій, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування України, громадських організацій та засобів масової інформації.

Відкриваючи засідання «круглого столу» голова підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Комітету Олег Арсенюк подякував керівництву Черкаської обласної державної адміністрації за можливість проведення заходу на території адміністрації.

В своєму виступі Олег Арсенюк звернув увагу на те, що до 1 січня 2022 року має відбутися заміна посвідчень громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що триває з початку 2019 року, на посвідчення нового зразка. Голова підкомітету зазначив про важливість верифікації даних осіб, що мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян. «Ми повинні сприяти запровадженню верифікації наданих статусів для того, щоб забезпечити гідний соціальний захист справді тим, хто постраждав від Чорнобильської катастрофи, - зазначив Олег Арсенюк. – А це значить, що за рахунок верифікації ми зможемо забезпечити підвищення пенсій, санаторно-курортне лікування, надання відповідних пільг».

Під час засідання «круглого столу» голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко відзначив позитивну державну політику щодо пенсійного забезпечення осіб, постраждалих внаслідок чорнобильського лиха, нагадавши про те, що 29 червня 2021 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» № 1584-IX, яким визначено мінімальні розміри пенсії за інвалідністю, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, та пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Цим Законом також запроваджено державну адресну допомогу до пенсії для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їхніх наслідків, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї та внаслідок цього стали особами з інвалідністю. Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року, крім положень щодо мінімальних розмірів пенсії за інвалідністю, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та щодо запровадження державної адресної допомоги до пенсії, які набирають чинності з 1 липня 2021 року. З 1 січня 2022 року обчислення пенсії громадян з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи буде проводитися з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (формула наведена в пункті 9-1 Порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210). 

Заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко повідомив, що завдяки прийняттю вищевказаного Закону за № 1584-IX з 1 липня 2021 року відбувся перерахунок пенсій для майже 36 тисяч громадян України. Середній розмір такого підвищення становить майже 2400 гривень на місяць. «Видатки на «чорнобильські» програми в цьому році були підвищені більше ніж на 10% порівняно з минулим роком. На наступний рік також передбачається підвищення відповідних видатків для того, щоб ми поступово мали можливість вирішувати не тільки питання пенсійного забезпечення, яке є звичайно пріоритетним, але й інші гарантії, які визначають для цієї категорії населення, - повідомив Віталій Музиченко. – Тут ми маємо згадати і проведення санаторно-курортного лікування, виплату компенсацій за відповідне санаторно-курортне лікування, доплати за харчування і так далі».  

В той же час під час засідання «круглого столу» були також порушені і проблемні питання соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Так, директор Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Олена Охріменко повідомила про наявність великої кількості судових справ, що стосуються призначення доплат до пенсії за проживання на радіоактивно забруднених територіях в розмірі 2-х мінімальних заробітних плат відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». «Необхідно врегулювати це питання, щоб воно не вирішувалося у судовому порядку», - зауважила пані Охріменко.  

При цьому заступник директора Департаменту моніторингу соціальних прав секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Парубок, зокрема, звернула увагу на необхідність перегляду передбаченої пунктом 9.1 Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України за № 1210 формули обчислення пенсії по інвалідності, яка передбачає можливість обрахунку пенсії з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.

До обговорення актуальних питань соціальної політики в частині захисту прав постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи традиційно долучилися і громадські організації. Так, Голова ВГО «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля» Володимир Проскурін серед іншого зауважив про нагальність питання підвищення розміру пенсійних виплат тим громадянам, які брали безпосередню участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у молодому віці та отримали інвалідність, в яких на той час не було достатньо трудового стажу для нарахування гідної пенсії. Представники громадськості також звернули увагу на проблему недостатності фінансування державної програми забезпечення житлом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та інше.

Заступник Голови Черкаської обласної державної адміністрації Галина Колосюк запевнила в бажанні адміністрації і в подальшому плідно співпрацювати з Комітетом у питаннях забезпечення соціального захисту осіб постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, додавши, що Черкащина входить до п’ятірки областей України за кількістю проживаючих на її території постраждалих громадян відповідної категорії.

Головуючий на засіданні «круглого столу» голова підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Комітету Олег Арсенюк подякував за конструктивну роботу «круглого столу» та висловив впевненість у поступовому вирішенні проблемних питань відповідної категорії громадян в подальшому.