Комітет схвалив низку організаційних рішень, зокрема, щодо плану роботи на період сьомої сесії парламенту

Комітет
23 грудня 2021, 14:51

 

21 грудня 2021 року відбулося засідання Комітету у режимі відеоконференції, під час якого народні депутати України – члени Комітету схвалили низку організаційних рішень, зокрема, затвердили план роботи Комітету на період сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та пропозиції до Плану законопроектної роботи парламенту на 2022 рік.

Відповідно до цих рішень, у період з лютого по липень 2022 року Комітет, зокрема, планує розглянути 229 законопроектів, з опрацювання яких його визначено головним. Також заплановано проведення 4 слухань у Комітеті на теми: «Підтримка волонтерської діяльності», «Соціальний захист, надання окремих статусів захисникам/захисницям України та членам їх сімей», «Діяльність фонду соціального захисту осіб з інвалідністю», «Про статус і соціальний захист мирних (цивільних) громадян та дітей, які постраждали внаслідок бойових дій чи збройних конфліктів».

До плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік Комітет пропонує включити 68 законодавчих ініціатив щодо розвитку ринку праці, гідного пенсійного забезпечення, прозорості публічних фінансів, ефективної податкової системи, підтримки незахищених верств населення, захисту прав ветеранів, реалізації прав і свобод осіб з інвалідністю, соціальних стандартів та якісних послуг.  

Крім того, за підсумками засідання був затверджений письмовий звіт Комітету про підсумки роботи за період роботи шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Так, у звітному періоді членами Комітету та працівниками його секретаріату було здійснено роботу з підготовки і проведення 12 засідань Комітету, 3 слухань у Комітеті, 6 засідань «круглих столів».

Зокрема, на засіданнях Комітету у період шостої сесії розглянуто та прийнято рішення по 68 законопроєктах, із них по 61 законопроєкту, з опрацювання яких Комітет визначено головним. Підготовлено та направлено для розгляду Верховною Радою України 36 законопроєктів.

Впродовж шостої сесії Верховною Радою України прийнято 3 закони України, підготовлені Комітетом для розгляду:

-  21 вересня 2021 р. прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо оперативності прийняття рішень» № 1758-XI (проєкт Закону за реєстр. № 3527);

-  02 листопада 2021 року прийнято Закон України про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» щодо приведення у відповідність із деякими законодавчими актами України» № 1848-IX (проєкт Закону за реєстр. № 4542);

-  14 грудня 2021 року за прийнято Закон про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана (проєкт Закону за реєстр. № 5694).

При цьому Верховною Радою України прийнято за основу 7 законопроєктів, підготовлених Комітетом до розгляду.

В той же час, з метою широкого обговорення та вирішення суспільно-важливих питань Комітетом в період роботи шостої сесії парламенту було проведено 3 слухання в Комітеті на теми: «Про стан виконання рішень міжнародних судів, Конституційного суду України та інших судів України щодо соціальних виплат громадянам України»; «Щодо роботи міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера і деяких інших категорій осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Міністерства у справах ветеранів України з приводу надання статусу учасника бойових дій».

Вагоме місце у роботі Комітету займав розгляд і аналіз звернень громадян, громадських та профспілкових організацій, опрацювання запитів на інформацію. За звітний період Комітетом опрацьовано 6498 звернень, у тому числі 22 звернення народних депутатів України, 1 депутатський запит та 355 звернень громадян.

Наступне питання порядку денного засідання Комітету було розглянуто в порядку контролю та стосувалося стану виконання Постанови Верховної Ради України № 1192-ІХ від 03.02.2021 «Про заходи щодо запровадження  Електронного реєстру листків непрацездатності».

Під час розгляду цього питання Комітет заслухав інформацію представників центральних органів виконавчої влади. Зокрема, заступник Міністра охорони здоров'я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич у своєму виступі повідомила, що електронна система охорони здоров'я є однією з найбільших електронних систем в Україні та містить інформацію про стан здоров'я понад 34 мільйонів пацієнтів. До системи долучені 5 тисяч закладів охорони здоров'я.

Станом на 01 грудня 2021 року електронними системами опрацьовано понад 4,6 млн медичних висновків про тимчасову непрацездатність та сформовано понад 3,4 млн. електронних листків непрацездатності. У грудні 2021 року 93,8% від прийнятих на оплату листків непрацездатності складають електронні листки непрацездатності.   

Звітуючи про стан погашення заборгованості по виплатам за «лікарняними» листками перший заступник Міністра соціальної політики України Євген Котик повідомив, що існуюча прострочена заборгованість у розмірі майже 3 млрд грн «буде повністю погашена до 04 січня 2022 року». За його словами, для погашення такої заборгованості з державного бюджету додатково виділено 1,75 мільярдів гривень.

За підсумками розгляду питання щодо запровадження  Електронного реєстру листків непрацездатності Комітет взяв до відома інформацію Кабінету Міністрів України та рекомендував Уряду, Пенсійному фонду України, Національній службі охорони здоров'я України та Фонду соціального страхування України вжити заходів щодо прискорення розробки та внесення змін до відповідних нормативно-правових актів та усунення технічних проблем та помилок у програмному забезпеченні з урахуванням пропозицій роботодавців.