У Комітеті з питань соціальної політики України та захисту прав ветеранів відбулася зустріч з високим керівництвом Європейської асоціації роботодавців

03 жовтня 2023, 11:03

02 жовтня 2023 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулася зустріч Голови Комітету Галини Третьякової з Генеральним секретарем SGI Europe (Європейська асоціація роботодавців) Валерією Ронцітті, керівником з питань енергетики SGI Europe Тієном Елмаром та спеціалістом з питань політики SGI Europe Бенуа Кассорлею. До зустрічі також долучився Голова Національної служби посередництва і примирення Дмитро Кухнюк.  

Своїм візитом в Україну представники SGI Europe продемонстрували незмінну підтримку європейською спільнотою нашої держави, бажання долучитися до відновлення України від наслідків агресивного військового вторгнення росії на шляху до членства в ЄС.

Повідомлялося про можливості залучати європейських соціальних партнерів до процесу вступу України в ЄС, зокрема щодо імплементації соціального законодавства ЄС в українське законодавство та посилення інституційної спроможності українських соціальних партнерів. Зазначалося про досвід трансформації системи ведення соціального діалогу в державах під час їхнього вступу до ЄС, які вже наразі мають статус повноправного члена ЄС. «Робота, яку проводить Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, є ключовою справою, оскільки соціальний діалог на національному рівні та рівні ЄС має будуватися на сильних, представницьких та відповідальних соціальних партнерах, - зазначила під час зустрічі Валерія Ронцітті. - SGI Europe готова підтримати цей процес як частину нашого зобов’язання підтримувати надійну інтеграцію України в Європейський Союз».

У процесі щирої розмови учасники зустрічі обговорили виклики, з якими стикається український ринок праці в період війни, стан соціального діалогу в Україні, можливості українського бізнесу долучатися до напрацювання державницьких рішень та подальшої відбудови держави, напрацювання контактів Європейської асоціації роботодавців з потенційними партнерами в Україні.

Голова Комітету Галина Третьякова зупинилася на трасформації ринку праці в України та розвитку постіндустріальної економіки, яка характеризується активною цифровізацією державних процесів, переходом від масового виробництва до крафтового, індивідуального, домашнього виробництва, а також основним конфліктом цієї фази розвитку суспільства - конфліктом між знаннями та некомпетентністю.

Очільниця Комітету також розповіла представникам SGI Europe про проведене Комітетом опитування, в якому взяло участь 65 372 працівників та 1 274 роботодавців, яке дозволило зробити висновок, що третина зайнятого населення України – в період війни це майже 2 мільйони людей – віддає перевагу дистанційній роботі. Ефективність такої роботи, як свідчать роботодавці, залишається на високому рівні. Таким чином еволюційно виникає потреба в унормуванні взаємодії роботодавця та працівника на основі трудових угод, а також колективних договорів, які пов’язані з виконанням умов відповідних контрактів.

Учасники зустрічі погодилися з тим, що підтримка світу, потужна робота держави з релокації та відновлення бізнесу, законодавчо врегульований процес дистанційної роботи, вміння українців самоорганізуватися у сфері праці, волонтерська діяльність кожного другого українця та самовіддана боротьба українського воїнства допомогли нашій державі вистояти у найскладніші місяці війни росії проти України.

Голова Комітету Галина Третьякова також розповіла про особливості ведення соціального діалогу в державі загалом та в період воєнного стану. За її словами, в Україні працює низка потужних організацій роботодавців, зокрема, Українська Рада Бізнесу, Спілка Українських Підприємців, Європейська бізнес асоціація, Американська торговельна палата в Україні, які не виказують бажання отримувати статус репрезентативного учасника соціального діалогу на відповідному рівні, хоча як мінімум за кількістю членів організацій могли б отримати відповідне свідоцтво. Водночас вони беруть участь в обговоренні та напрацюванні рішень загальнодержавного значення в сфері економіки в інших форматах. Тобто Україна напрацьовує додаткові можливості ефективної взаємодії держави, організацій роботодавців та організацій працівників. 

Водночас Голова НСПП Дмитро Кухнюк наголосив, що завдяки прийнятому в 2023 році Закону України «Про колективні угоди та договори» № 2937 (опрацьований Комітетом), строк дії свідоцтв про відповідність критеріям репрезентативності на всіх рівнях, термін дії яких закінчувався в період воєнного стану, а також які були подані до розгляду з початку року до початку воєнного стану, вважаються такими, що продовжують свою дію на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців з дня його припинення або скасування.

Нагадаємо, що нещодавно на засіданні Комітету пан Кухнюк презентував нову редакцію проекту Закону України «Про колективні трудові спори», метою якого є створення системи врегулювання колективних спорів в досудовому форматі, належного механізму примирення та добровільного арбітражу для вирішення трудових спорів. За підсумками засідання при Комітеті була створена робоча група з доопрацювання цього законопроекту.

Варто зазначити, що 2 жовтня 2023 року в залі засідань Комітету відбулося установче засідання робочої групи з підготовки нової редакції Закону України «Про соціальний діалог в Україні». Генеральний секретар SGI Europe Валерія Ронцітті висловила бажання звернутися до учасників робочої групи з вітальним словом. Пані Ронцітті підкреслила, що робота, яку розпочала робоча група є абсолютно необхідною та критично важливою для забезпечення поступового шляху України до членства в ЄС.

Комітет вдячний SGI Europe за лідерство та підтримку, яку асоціація демонструє Україні та українському бізнесу.

Існуюча активна взаємодія України з ЄС на всіх рівнях дозволить нашій державі органічно увійти до складу Європейського Союзу та продовжити ефективну роботу на спільний розвиток.