9 червня 2023 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, за підсумками якого народні депутати України – члени Комітету рекомендували парламенту прийняти один законопроект в цілому як Закон, ще 2 законопроекти – за основу. Також рішенням Комітету була створена робоча група з доопрацювання до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю за реєстр. № 5344-д.

Так, розглянувши підготовлений до другого читання проект Закону про внесення зміни до розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо джерел оплати послуг з доставки пенсій та виплати допомоги на поховання за реєстр. № 9078 народні депутати України – члени Комітету схвалили текст порівняльної таблиці до законопроекту та рекомендували Верховній Раді України прийняти його у другому читанні та в цілому як Закон.

Прийняття законопроекту та його реалізація забезпечить звільнення бюджету Пенсійного фонду України від невластивих видатків та унормує питання оплати послуг із доставки пенсій та допомоги на поховання за рахунок коштів, визначених для виплати відповідних пенсій.

Реалізація акта не потребуватиме додаткових видатків з Державного бюджету України, оскільки відбудеться перерозподіл коштів між напрямами їх використання - з покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду України для виплати пенсій на видатки, які здійснюються за рахунок коштів державного бюджету.

Також Комітет рекомендував парламенту прийняти за основу наступні законопроекти, з опрацювання яких Комітет не є головним:

- проект Закону про інститут реєстрованих партнерств за реєстр. № 9103. Учасники засідання Комітету підтримали необхідність врегулювати на законодавчому рівні питання визнання одностатевих партнерств, забезпечивши відповідній категорії громадян «право на сім’ю». Також вважається за необхідне усунути дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Водночас під час робочого зібрання зазначалося про необхідність доопрацювати законопроект до другого читання;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення керованості та адміністрування соціальної підтримки сімей та демографічної політики за реєстр. № 9318. Законопроектом, зокрема, передбачено, що призначення тимчасової державної допомоги, державної допомоги сім’ям з дітьми, допомоги при народженні дитини, а також соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя здійснюється органами Пенсійного фонду України. Прийняття законопроекту сприятиме прискоренню призначення та виплати соціальних допомог, що є дуже важливим в умовах військової агресії рф проти України, коли частина сімей вимушено змінила своє місце проживання. Крім того, через активні бойові дії та окупацію частини України управління соціального захисту населення відповідних територій не можуть нараховувати соціальні виплати.

Про дату та порядок денний наступного засідання Комітету буде повідомлено додатково за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 17:19
17 травня 2024 14:26
16 травня 2024 11:38
15 травня 2024 14:13
14 травня 2024 09:46
10 травня 2024 17:17
10 травня 2024 11:00
08 травня 2024 14:57
01 травня 2024 17:00
01 травня 2024 10:27