10 жовтня 2023 року відбулася особиста зустріч Голови Комітету Галини Третьякової з директоркою Регіонального бюро МОП для країн Європи та Центральної Азії - заступницею Генерального директора МОП Беате Андреес, директоркою Бюро МОП у країнах Центральної та Східної Європи Клер Харасті, спеціалістом з питань діяльності та аналізу МОП Регіонального бюро МОП для країн Європи та Центральної Азії Девідом Мозлером, менеджером Проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» Джемалом Ходжичем та національним координатором МОП в Україні Сергієм Савчуком.

Учасники робочої зустрічі обговорили виклики, які постали та очікуються на українському ринку праці, збереження та розвиток трудових відносин в умовах війни, розвиток платформ для взаємодії громадянського суспільства, бізнесу та влади щодо напрацювання спільних рішень.

Голова Комітету Галина Третьякова зазначила, що один з викликів повоєнної України - недопущення негативних наслідків, пов’язаних з масовою демобілізацією військовослужбовців, яку можна порівняти з процесом «масового вивільнення» трудового потенціалу. Виклик полягає в тому, щоб допомогти Захисникам та Захисницям України не лише відновити фізичне та ментальне здоров’я, пройшовши лікування та реабілітацію, а й стати економічно-незалежними громадянами держави, яка відновлюється. Наразі державники розмірковують, зокрема, над можливостями застосувати професійний досвід та кваліфікацію, отриманих людиною під час військової служби, у трудовій діяльності післявоєнного періоду.

Водночас Голова Комітету повідомила про відсутність поширеної практики застосування трудових контрактів, строкових контрактів, які б передбачали високі зарплати висококваліфікованим кадрам та «соціальні пакети» (страхування життя, додаткове пенсійне забезпечення тощо), узгоджені з самим працівником. При цьому колективні договори, якими передбачаються велика кількість законодавчо-встановлених гарантій та соціально-побутових пільг, потребують від підприємств значних видатків, що унеможливлює значне підвищення заробітних плат.

Натомість очільниця Комітету зауважила, що розвиток підприємництва, мікробізнесу, індивідуального виробництва, свобода економічної діяльності – те, що може стати основою економіки України та інструментом боротьби з бідністю.

Крім того, Галина Третьякова наголосила на важливості розвитку платформ для регулярного спілкування громадського суспільства, представників бізнесу, трудових колективів та влади, - для напрацювання спільних рішень. За її словами, існує низка асоціацій (Спілка Українських Підприємців, об’єднання бізнес асоціацій Українська Рада Бізнесу), які не отримують статус репрезентативного представника в соціальному діалозі на національному ринку, водночас за обсягом та впливом на Уряд не поступаються стороні роботодавців та стороні профспілок, які на сьогодні є членами соціального діалогу в Україні.

«Роботи багато, ще й війна. Але ми хочемо стати частиною Європи ще за нашу каденцію», - зазначила пані Третьякова.

 Директорка Регіонального бюро МОП для країн Європи та Центральної Азії - заступниця Генерального директора МОП Беате Андреес відзначила бажання МОП зробити внесок у розвиток трудової сфери України, зокрема, в частині гармонізації національного законодавства з законодавством Європейського Союзу на основі міжнародних трудових стандартів. За її словами, створення додаткових можливостей на ринку праці жінкам, значна частина яких знаходиться за кордоном, сприяння в економічній самостійності демобілізованим захисникам України, особам з інвалідністю, підвищення рівня оплати праці стимулюватиме розвиток сфери праці, повернення українців з-за кордону після завершення війни. Пані Андреес підкреслила ключову роль соціального діалогу у впровадженні трудових реформ та сприянні відновленню України та висловила зацікавленість у співпраці з українською стороною в питаннях розбудови дієвого соціального діалогу в Україні, а також дослідження навичок та компетенцій, які знадобляться для подальшої відбудови України.

Директорка Бюро МОП у країнах Центральної та Східної Європи Клер Харасті також висловила готовність Міжнародної організації праці надавати допомогу, спрямовану на розвиток стійкого ринку праці, адаптацію демобілізованих військовослужбовців на ринку праці, повернення українців з-за кордону, а також у питаннях рівної оплати праці чоловіків та жінок, зайнятості жінок, та розвитку професійних знань та навичок.

 Учасники зустрічі висловили впевненість у подальшій плідній співпраці.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Зустрічі”

24 листопада 2023 11:05
27 жовтня 2023 11:06
24 жовтня 2023 11:06
23 жовтня 2023 11:07
11 жовтня 2023 11:03
11 жовтня 2023 11:01
03 жовтня 2023 11:03
20 липня 2023 11:04
05 червня 2023 15:56
11 травня 2023 17:46