02 жовтня 2023 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулася зустріч Голови Комітету Галини Третьякової з Генеральним секретарем SGI Europe (Європейська асоціація роботодавців) Валерією Ронцітті, керівником з питань енергетики SGI Europe Тієном Елмаром та спеціалістом з питань політики SGI Europe Бенуа Кассорлею. До зустрічі також долучився Голова Національної служби посередництва і примирення Дмитро Кухнюк.  

Своїм візитом в Україну представники SGI Europe продемонстрували незмінну підтримку європейською спільнотою нашої держави, бажання долучитися до відновлення України від наслідків агресивного військового вторгнення росії на шляху до членства в ЄС.

Повідомлялося про можливості залучати європейських соціальних партнерів до процесу вступу України в ЄС, зокрема щодо імплементації соціального законодавства ЄС в українське законодавство та посилення інституційної спроможності українських соціальних партнерів. Зазначалося про досвід трансформації системи ведення соціального діалогу в державах під час їхнього вступу до ЄС, які вже наразі мають статус повноправного члена ЄС. «Робота, яку проводить Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, є ключовою справою, оскільки соціальний діалог на національному рівні та рівні ЄС має будуватися на сильних, представницьких та відповідальних соціальних партнерах, - зазначила під час зустрічі Валерія Ронцітті. - SGI Europe готова підтримати цей процес як частину нашого зобов’язання підтримувати надійну інтеграцію України в Європейський Союз».

У процесі щирої розмови учасники зустрічі обговорили виклики, з якими стикається український ринок праці в період війни, стан соціального діалогу в Україні, можливості українського бізнесу долучатися до напрацювання державницьких рішень та подальшої відбудови держави, напрацювання контактів Європейської асоціації роботодавців з потенційними партнерами в Україні.

Голова Комітету Галина Третьякова зупинилася на трасформації ринку праці в України та розвитку постіндустріальної економіки, яка характеризується активною цифровізацією державних процесів, переходом від масового виробництва до крафтового, індивідуального, домашнього виробництва, а також основним конфліктом цієї фази розвитку суспільства - конфліктом між знаннями та некомпетентністю.

Очільниця Комітету також розповіла представникам SGI Europe про проведене Комітетом опитування, в якому взяло участь 65 372 працівників та 1 274 роботодавців, яке дозволило зробити висновок, що третина зайнятого населення України – в період війни це майже 2 мільйони людей – віддає перевагу дистанційній роботі. Ефективність такої роботи, як свідчать роботодавці, залишається на високому рівні. Таким чином еволюційно виникає потреба в унормуванні взаємодії роботодавця та працівника на основі трудових угод, а також колективних договорів, які пов’язані з виконанням умов відповідних контрактів.

Учасники зустрічі погодилися з тим, що підтримка світу, потужна робота держави з релокації та відновлення бізнесу, законодавчо врегульований процес дистанційної роботи, вміння українців самоорганізуватися у сфері праці, волонтерська діяльність кожного другого українця та самовіддана боротьба українського воїнства допомогли нашій державі вистояти у найскладніші місяці війни росії проти України.

Голова Комітету Галина Третьякова також розповіла про особливості ведення соціального діалогу в державі загалом та в період воєнного стану. За її словами, в Україні працює низка потужних організацій роботодавців, зокрема, Українська Рада Бізнесу, Спілка Українських Підприємців, Європейська бізнес асоціація, Американська торговельна палата в Україні, які не виказують бажання отримувати статус репрезентативного учасника соціального діалогу на відповідному рівні, хоча як мінімум за кількістю членів організацій могли б отримати відповідне свідоцтво. Водночас вони беруть участь в обговоренні та напрацюванні рішень загальнодержавного значення в сфері економіки в інших форматах. Тобто Україна напрацьовує додаткові можливості ефективної взаємодії держави, організацій роботодавців та організацій працівників. 

Водночас Голова НСПП Дмитро Кухнюк наголосив, що завдяки прийнятому в 2023 році Закону України «Про колективні угоди та договори» № 2937 (опрацьований Комітетом), строк дії свідоцтв про відповідність критеріям репрезентативності на всіх рівнях, термін дії яких закінчувався в період воєнного стану, а також які були подані до розгляду з початку року до початку воєнного стану, вважаються такими, що продовжують свою дію на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців з дня його припинення або скасування.

Нагадаємо, що нещодавно на засіданні Комітету пан Кухнюк презентував нову редакцію проекту Закону України «Про колективні трудові спори», метою якого є створення системи врегулювання колективних спорів в досудовому форматі, належного механізму примирення та добровільного арбітражу для вирішення трудових спорів. За підсумками засідання при Комітеті була створена робоча група з доопрацювання цього законопроекту.

Варто зазначити, що 2 жовтня 2023 року в залі засідань Комітету відбулося установче засідання робочої групи з підготовки нової редакції Закону України «Про соціальний діалог в Україні». Генеральний секретар SGI Europe Валерія Ронцітті висловила бажання звернутися до учасників робочої групи з вітальним словом. Пані Ронцітті підкреслила, що робота, яку розпочала робоча група є абсолютно необхідною та критично важливою для забезпечення поступового шляху України до членства в ЄС.

Комітет вдячний SGI Europe за лідерство та підтримку, яку асоціація демонструє Україні та українському бізнесу.

Існуюча активна взаємодія України з ЄС на всіх рівнях дозволить нашій державі органічно увійти до складу Європейського Союзу та продовжити ефективну роботу на спільний розвиток.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Зустрічі”

24 листопада 2023 11:05
27 жовтня 2023 11:06
24 жовтня 2023 11:06
23 жовтня 2023 11:07
11 жовтня 2023 11:03
11 жовтня 2023 11:01
03 жовтня 2023 11:03
20 липня 2023 11:04
05 червня 2023 15:56
11 травня 2023 17:46