Центральні органи виконавчої влади України відзвітували Комітету про стан верифікації та моніторингу державних виплат

Опубліковано 12 березня 2021, о 09:49

 Комітет 

 

11 березня 2021 року у парламентському Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Питання верифікації та моніторингу державних виплат», організоване відповідно до плану роботи Комітету на період п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – липень 2021 року).

У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, сторін соціального діалогу, громадських організацій, наукових установ, засобів масової інформації.

В ході свого виступу перший заступник Міністра фінансів України Денис Улютін повідомив, що метою верифікації державних виплат (пенсій, допомог, пільг, субсидій, стипендій та ін.) є підвищення адресності державних виплат та забезпечення ефективного використання бюджетних коштів. За інформацією Міністерства, загальна сума державних виплат, які надійшли у 2020 році на верифікацію від органів, що здійснюють державні виплати, склала майже 460 мільярдів гривень.

Наразі на розгляді Міністерства понад 2 мільйони запитів на перевірку достовірності інформації для призначення, нарахування/здійснення державних виплат.

Серед причин відмови у державній допомозі відзначається, зокрема:

-         набуття права власності на нерухоме майно під час отримання державної виплати;

-         встановлення факту виконання особою, що зареєстрована як безробітна, оплачуваної роботи;

-         наявність актового запису про смерть реципієнта на початок отримання державної виплати та в період її отримання.

Щодо значної кількості запитів продовжуються додаткові перевірки, що в більшій мірі пов’язано з запровадженням карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк зазначив, що в процесі верифікації державних виплат слід особливу увагу приділяти питанню захисту персональних даних громадян.

         Голова Комітету Галина Третьякова запропонувала учасникам круглого столу надати свої пропозиції щодо удосконалення загальнодержавного процесу верифікації, за якими будуть напрацьовані загальні рекомендації Комітету для урядових органів.

 

Довідково:

03 грудня 2019 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат» № 324-IX.

Відповідно до цього Закону в Україні вперше запроваджена процедура верифікації або перевірки державних виплат - пенсій, допомог, пільг, субсидій, стипендій, інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Закон визначає верифікацію державних виплат, як комплекс заходів із збору та перевірки достовірності інформації для призначення, нарахування та/або здійснення державних виплат, за допомогою інформаційно-аналітичної платформи.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку