У Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів обговорили питання психологічної допомоги ветеранам та членам їх родин

Опубліковано 14 липня 2022, о 17:46

 Комітет 

 

13 липня у Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Впровадження багаторівневої системи психологічної допомоги ветеранам та членам їх родин». «Враховуючи виклики сьогодення, побудова нової системи психологічної допомоги для тих, хто брав участь у бойових діях, і цивільних людей є одним із головних пріоритетів як для нас, народних депутатів, так і для Уряду», - зазначив у своєму виступі головуючий на засіданні «круглого столу» голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко.

Під час заходу центральні органи виконавчої влади розповіли про свої напрацювання у питанні охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки захисників України та членів їх сімей.

Так, за інформацією Міністерства у справах ветеранів України, до кінця 2022 року буде проведена низка заходів з метою забезпечення надання якісних послуг із психологічної реабілітації. Зокрема, завданнями цього року є розробка порядку та умов надання психологічної допомоги ветеранам війни, формування реєстру постачальників відповідних послуг, а також мережі супервізійної підтримки (інструмент професійної підтримки та професійного розвитку) психотерапевтів та інших фахівців.

Станом на 08 липня 2022 року Міністерством у справах ветеранів відібрано вже 19 закладів - надавачів послуг із психологічної реабілітації, в яких працюють 80 фахівців з охорони психічного здоров’я. Кожен із таких закладів включено до Реєстру постачальників послуг з психологічної реабілітації для ветеранів і членів їх сімей.

Наразі ветеран може отримати психологічні послуги також і шляхом самозвернення до закладів з реєстру постачальників послуг із психологічної реабілітації 2022 рік, вказаних за посиланням: https://mva.gov.ua/ua/veteranam/likuvannya-ta-reabilitaciya/centri-z-nadannya-poslug-psihologichnoyi-reabilitaciyi/reyestr-postachalnikiv-poslug-iz-psihologichnoyi-reabilitaciyi-2022-rik

Крім того, державна бюджетна установа «Український ветеранський фонд» впровадила проект «Гаряча лінія підтримки» для ветеранів. Гаряча лінія працює кожного дня з 10:00 до 20:00 за номером +38(067)4004660 або ж відразу на сайті Фонду зі смартфона - veteranfund.com.ua. Скористатися відповідними послугами можуть ветерани, які в тому числі є діючими військовослужбовцями та члени їх родин.

«Враховуючи широкомасштабну війну, ми розуміємо, що психологічної реабілітації потребуватиме майже все населення України. Адже загроза існує усюди, - зазначила у своєму виступі Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. - І саме наше Міністерство має бути рушієм цих процесів, адже захисники знаходяться на передовій, отримують відповідні психологічні навантаження і потребуватимуть системної роботи». За словами Міністра, за період з 2015 року по 2021 рік майже 29 тисяч ветеранів отримали послуги з психологічної реабілітації. 

Також важливим нововведенням цього року є можливість отримання ветераном психологічної допомоги одразу ж після госпіталізації. Відповідні положення містить Постанова Кабінету Міністрів України №587 від 10 травня 2022 року.

За даними Міністерства охорони здоров’я існуюча до сих пір система відновлення психічного здоров’я ветеранів була неефективною. Саме тому у 2019 році в Україні розпочав роботу Центр психічного здоров’я і реабілітації ветеранів на базі ДЗ «Госпіталь ветеранів війни «Лісова поляна» МОЗ України» зі спеціалізацією на лікування розглядів, пов’язаних з бойовим стресом, наслідками черепно-мозкових травм, в тому числі допомога громадянам, що пережили полон та тортури в поєднанні з кращими практиками фізичної реабілітації. За словами директора ДЗ «Лісова Поляна» Ксенії Возніциної, фахівці центру також проводять цикли семінарів та навчань для психологів, які працюють з категорією ветеранів, як в комунальних закладах так і в громадських організаціях. Наразі планується створення підрозділів-сателітів Центру в декількох регіонах країни.

Охорону ж психічного здоров’я осіб, які відповідно до законодавства мають право на медичне обслуговування в закладах охорони здоров’я, що належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України, забезпечує єдина система, до якої входить державна установа «Центр психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору Міністерства внутрішніх справ України» та центри психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору, які входять до складу державних установ «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України» по областям та місту Києву».

За словами заступника Міністра економіки Тетяни Бережної, працевлаштування позитивно впливає на психологічний стан ветеранів та сприяє їх адаптації до цивільного життя після виконання обов’язків служби по захисту батьківщини. За інформацією Міністерства, протягом січня-травня 2022 року послугами Державної служби зайнятості, зокрема, скористалися 9,6 тисяч безробітних ветеранів війни. Окремим напрямом соціальних послуг щодо сприяння працевлаштуванню ветеранів є професійна орієнтація, соціальна та професійна адаптація, мотивація на отримання нової професії, зайняття підприємницькою діяльністю. Різноманітні профорієнтаційні послуги у січні-травні 2022 року, наприклад, отримали 80% безробітних ветеранів АТО/ООС.

На завершення «круглого столу» головуючий на його засіданні Анатолій Остапенко виказав сподівання, «що загальними зусиллями буде напрацьована ефективна багаторівнева система психологічної допомоги для Захисників/Захисниць України, а також членів їх сімей». «Доступність, адресність і зрозумілість - три ознаки мають стати ключовими особливостями цієї системи», - резюмував Анатолій Остапенко.

 

Довідково:

Офіс першої леді та партнери наразі запускають Національну програму психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Ця програма, зокрема, передбачає:

 проведення експертного аудиту із залученням фахівців ВООЗ, на основі якого буде розроблена модель системи надання допомоги;

 напрацювання покрокового плану реалізації моделі після її обговорення з широким колом представників професійної спільноти, експертів, лідерів громадської думки;

 побудова системи навчання, сертифікації, моніторингу якості підготовки психологів, психотерапевтів, лікарів-психологів, які працюють у системі більшості міністерств;

 навчання сімейних лікарів, психологів, соціальних працівників, освітян швидких методик психологічної підтримки;

 створення реєстру фахівців і методик, систематизація даних, розробка моделі перенавчання й перепідготовки кадрів, системи їх залучення.

Важливість об’єднання зусиль для подолання викликів, що постали через війну, у сфері психічного здоров’я українців є, на думку ініціаторів проекту, важливою умовою для досягнення його мети - створення системи, яка готова реагувати на відповідні виклики та здатна надати допомогу всім, хто її потребує.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку