У Комітеті заслухали інформацію про стан впровадження електронного реєстру ветеранів

Опубліковано 22 грудня 2022, о 13:57

 Комітет 

21 грудня 2022 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолія Остапенка відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Аналіз впровадження електронного реєстру ветеранів».

До участі у «круглому столі» було запрошено народних депутатів України, представників Офісу Президента України, центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, громадських організацій та засобів масової інформації.

Нагадаємо, що 12 січня 2022 року набув чинності Закон України № 1954-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана», яким було закріплено на законодавчому рівні поняття «електронного посвідчення ветерана». Закон передбачає впровадження в дію електронного аналога відповідного посвідчення у формі книжечки, а також можливість його використання громадянами України.

Головуючий на засіданні «круглого столу» Анатолій Остапенко у своєму виступі зазначив, що відповідно до Закону можливість отримати електронне посвідчення мають, зокрема, ветерани війни, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни та постраждалі учасники Революції, а також члени їхніх сімей. «Е-посвідчення ветерана формується безоплатно за бажанням особи, на ім’я якої видано відповідне посвідчення, оформлюється із застосуванням засобів Реєстру та використовується на території України для підтвердження відповідного статусу, отримання пільг та компенсацій», - зауважив пан Остапенко.

У 2022 році Кабінет Міністр України мав поінформувати Верховну Раду України про стан виконання Закону України № 1954-ІХ. Тож заслуховування інформації стосовно впровадження електронного реєстру ветеранів було передбачено планом роботи Комітету на період восьмої сесії парламенту дев’ятого скликання.

Заступник Міністра у справах ветеранів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тетяна Калита поінформувала учасників «круглого столу», що Єдиний державний реєстр ветеранів війни розроблено, проведено весь комплекс випробувань, створено комплексну систему захисту інформації та підтверджено її відповідність, тривають підготовчі заходи щодо введення у постійну експлуатацію. «16 жовтня 2020 року почалася технічна розробка Єдиного державного реєстру ветеранів війни. Вона складалася з 5 етапів. На цей час відбувається процес закриття 4 етапу. Можна констатувати, що реєстр забезпечує виконання усіх функцій, які передбачено нормативно-правовими актами України, вони перевірені та протестовані. Облік категорій ветеранів війни технічно забезпечено», - зазначила пані Калита.

У Міністерстві у справах ветеранів України зазначають про активну та якісну співпрацю в питанні функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни з усіма зацікавленими міністерствами та відомствами, зокрема, з Міністерством оборони України, Міністерством юстиції, Міністерством економіки, Міністерством соціальної політики України. «Ми хочемо, щоб всі послуги, передбачені для ветеранів надавалися шляхом оформлення електронної заяви ветеранами війни та були максимально автоматизовані там, де це можливо. І це питання більш комплексне. Воно лежить не лише в соціальній площині, це питання зайнятості, працевлаштування, освіти та в цілому національної безпеки», - впевнена заступник Міністра у справах ветеранів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тетяна Калита.

 В свою чергу у Міністерстві соціальної політики України повідомляють про діючий порядок електронно-інформаційної взаємодії з Міністерством у справах ветеранів України. Зокрема, в межах співпраці міністерств, через «захищений канал» відбувається передавання даних щодо соціальних статусів громадян України. «Ми можемо передавати інформацію про групу інвалідності, дату встановлення інвалідності, індивідуальні програми реабілітації, належність до статусу ВПО, щодо. Очікуємо в зворотному напрямку інформацію про надання та позбавлення осіб статусу УБД, коли це буде вже можливо робити технічно, - зазначив заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Міністерства соціальної політики політики України Костянтин Кошеленко. – Думаю, що в 2023 році реєстри між міністерствами будуть синхронізовані для того, щоб соціальні допомоги та соціальні послуги ветеранам надавалися автоматично. У результаті матимемо ситуацію, коли між державними органами рухатимуться не люди з довідками, а мегабайти».

 Варто зазначити, що відповідний обмін даними між державними реєстрами унеможливить дублювання даних, спростить можливість отримання інформації, забезпечить належний рівень надання послуг поважній категорії населення. «Іде війна проти тоталітаризму всього цивілізованого світу зусиллями України. Наші військові борються за ті цінності, які ми маємо зараз тут, в тилу, впроваджувати, щоб, повернувшись з фронту, вони чудово розуміли, за що вони там страждали», - наголосила радниця – уповноважена Президента з питань забезпечення прав захисників України Альона Вербицька.

Крім того, за словами пані Вербицької, через відсутність реєстру ветеранів війни існує проблема неможливості обрахування законодавчих ініціатив, які розробляються в інтересах даної категорії громадян. «Якщо ж не підготувати належним чином фінансово-економічне обґрунтування, бюджет на реалізацію положень прийнятих законів може бути передбачений в недостатньому обсязі. І громадяни не отримають належну їм державну послугу чи гарантію в бюджетному році», - пояснила пані Вербицька.

Представники громадських організацій вважають, що впровадження електронного реєстру ветеранів підвищить ефективність організації соціальної підтримки зазначеної категорії населення. Водночас громадські діячі звернули увагу народних депутатів України та представників Кабінету Міністрів України на потребі верифікувати надання статусів учасників бойових дій та членів родин загиблих за попередні роки та створити новий прозорий механізм видачі посвідчень. Повідомлялося про випадки отримання статусу родинами захисників, які загинули «за сумнівними обставинами» (перебуваючи в алкогольному чи наркотичному стані, скоївши самогубство, порушивши правила поводження зі зброєю), корупційні правопорушення при отриманні посвідчень. «Це не справедливо до тих, то чесно героїчно самовіддано віддав життя під час захисту Батьківщини», - сказала громадська діячка Вікторія Кравчук.

Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко в свою чергу повідомив, що на розгляді Верховної Ради України знаходиться проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та інших питань за реєстр. № 7322, який частково вирішує підняте питання. «Комітет доопрацював законопроект до другого читання та рекомендував Верховній Раді України прийняти його у другому читанні та в цілому з техніко-юридичними правками», - зауважив пан Остапенко. 

Водночас, за словами радниці – уповноваженої Президента з питань забезпечення прав захисників України Альони Вербицької, процес верифікації статусів членів сімей загиблих є не простим та комплексним. «Питання верифікації статусів слушне, але не просте. «Буває, що зазначено «скоїв суїцид», а по факту – був доведений до суїциду. Іноді «загинув без засобів захисту», а воїн просто спав і під час сну прилетів снаряд. Треба підходити до таких питань зважено, залучати слідчих, громадськість, усіх, хто дотичний до питання», - зазначила пані Вербицька.  

Завершуючи засідання «круглого столу» Анатолій Остапенко повідомив, що в процесі верифікації, зокрема, надання статусів учасників бойових дій корисним буде використання даних Єдиного державного реєстру ветеранів після його впровадження в експлуатацію. «Цифровізація – це ще й один із найкращих антикорупційних заходів, які ми можемо впроваджувати в життя», - резюмував пан Остапенко.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку