У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів обговорили підтримку мільйонів громадян, які через війну росії проти України мають статус внутрішньо переміщених осіб

Опубліковано 19 жовтня 2022, о 15:25

 Комітет 

У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося спільне з двома іншими Комітетами парламенту засідання «круглого столу» на тему: «Заходи щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб з метою забезпечення реалізації прав і задоволення їхніх потреб, надання додаткових соціальних гарантій, тимчасового розміщення, соціального обслуговування та психологічної підтримки». Ініціаторами заходу також виступили Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин та Комітет з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Під час зустрічі народних депутатів України, представників центральних органів виконавчої влади та обласних військових адміністрацій були обговорені проблемні питання, що виникають в житті внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) та які потребують нагального вирішення, зокрема, щодо забезпечення громадян придатним для проживання в зимовий період житлом, соціальними послугами та роботою.

За словами співголовуючого на засіданні «круглого столу» першого заступника Голови Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин Максима Ткаченка, народними депутатами України було проведено більше 70 зустрічей з ВПО по всій Україні. За його словами, через широкомасштабну військову агресію росії проти України вимушено покинули свої домівки та отримали статус ВПО майже 5 мільйонів громадян. За оцінками міжнародних організацій реальне число українців, які переїхали на більш безпечні території України, може сягати 8 мільйонів осіб.

Майже половину зареєстрованих ВПО, за даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, складають  пенсіонери (більше 1,2 млн громадян), діти (більше 1 мільйона громадян) та особи з інвалідністю (більше 172 тисяч осіб).

Під час засідання «круглого столу» зазначалося, що системам освіти та охорони здоров’я вдалося забезпечити належне надання послуг ВПО в умовах війни. Крім того, за словами заступника Міністра соціальної політики України Уляни Токарєвої, ВПО забезпечуються соціальними виплатами, грошовою допомогою від міжнародних організацій (через портал Є-допомога), допомогою на проживання, за потреби - технічними засобами реабілітації, соціальними та реабілітаційними послугами (в тому числі психологічними).

«Частина людей знайшла роботу, житло, дехто відновив бізнес, зумів відкрити власну справу. Водночас залишається значне число громадян, які не мають роботи, не мають змоги орендувати житло. Інколи навіть не мають теплого одягу та їжі, - зазначив Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко. -  Постає питання, де розселити людей, як нагодувати, забезпечити необхідними речами. Багато людей розміщуються в тимчасових помешканнях. Ключова проблема наразі в тому, що частина таких приміщень не придатні для перебування людей в зимовий період. Ці питання значною мірою лягають на плечі об’єднаних територіальних громад». Варто зазначити, що понад 90% територіальних громад України прихистили на своїх територіях ВПО. 

Обговорюючи питання забезпечення усіх внутрішньо переміщених належним для проживання житлом, особливо в осінньо-зимовий період, пропонувалося вирішити це питання, зокрема, шляхом оперативного ухвалення у другому читанні проекту Закону про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації за реєстр. № 7198, створення банку житла для оренди ВПО та запровадження часткової або повної компенсації вартості оренди житла для тих ВПО, які цього потребують. «За 2 останні тижні кількість ВПО збільшилася на 44 тисячі осіб. Потрібно також думати над місцями компактного проживання на випадок, якщо у період холодів буде збільшуватися кількість ВПО. Потрібно доручити обласним військовим адміністраціям посилити роботу на цьому фронті», - зауважила представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України Ольга Алтуніна.

При цьому перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський нагадав, що на сьогодні держава компенсує комунальні витрати територіальним громадам, які надали можливість ВПО безкоштовно проживати у будівлях та приміщеннях комунальної форми власності, зокрема, у школах, садочках та ін. «Будемо пропонувати аналогічну компенсацію приватному сектору, юридичним особам, фізичним, які надають безкоштовне проживання ВПО, и компенсуємо комунальні послуги», - зазначив пан Лозинський.

У своїх виступах представники Уряду підтримували пропозицію територіальних громад щодо запровадження спеціальних тарифів на енергоносії для будівель, що перебувають у державній власності, які переобладнуються під тимчасове проживання ВПО.

Народні обранці наголошували на потребі провести додаткові перевірки приміщень для тимчасового розміщення ВПО у всіх територіальних громадах до настання зими.

Водночас, учасники заходу звертали увагу на необхідність завчасної підготовки пунктів обігріву громадян по всій території України, враховуючи серед іншого і терористичні акти росії по енергетичній інфраструктурі України.

Під час засідання «круглого столу» також було ретельно обговорено питання реалізації соціальної програми «Прихисток», відповідно до якої громадяни, які розмістили у себе вимушених переселенців, отримують компенсацію у розмірі 450 грн на місяць, а з 1 жовтня 2022 року – 900 грн на місяць за кожного розміщеного ВПО. Наголошувалося на недопустимості затримок у виплатах зазначених коштів, які виникають, та необхідності зміни механізму здійснення відповідних виплат. Народні депутати України домовилися найближчим часом організувати додаткову робочу нараду щодо вирішення зазначеної проблеми. За оперативними даними, програмою «Прихисток» скористалися понад 711 тисяч ВПО.

Наступною важливою темою, що активно обговорювалася учасниками заходу, було забезпечення потреби ВПО у працевлаштуванні. Як повідомила у своєму виступі директор Державного центру зайнятості України Юлія Жовтяк, восени цього року в Україні запрацював «Єдиний портал вакансій», який постійно оновлюється та дає змогу знайти інформацію про роботу відповідно до регіону та галузі. Також, за її словами, ВПО мають можливість безкоштовно отримати ваучер на перенавчання та перекваліфікацію. В свою чергу для роботодавців держава передбачила виплату у сумі 6500 грн на місяць за кожного працевлаштованого під час воєнного стану ВПО. Компенсація виплачується протягом 2 місяців. «Більше 8 тисяч роботодавців подали такі заяви через портал Дія, вже більше 14 тисяч ВПО  працевлаштовано», - розповіла пані Жовтяк.

При цьому народні депутати України були здивовані даними Державної служби зайнятості, відповідно до яких з початку 2022 року послугами служби скористалося лише 63 тисячі громадян з числа ВПО (з них 53 тисячі осіб отримали статус безробітного). У своїх промовах народні депутати України зазначали, що Державний центр зайнятості має забезпечити більш тісну співпрацю з головами обласних державних адміністрацій та військовими адміністраціями, а також шукати інші можливості комунікації з ВПО щодо послуг, які можуть бути запропоновані службою цій категорії громадян. Представники законодавчої гілки влади проведуть додаткову зустріч з Державною службою зайнятості, зокрема, щодо вироблення механізму активного працевлаштування ВПО, рівень безробітних серед яких сягає, за оцінками ЦОВВ, майже 40%. 

Також народні обранці звернули увагу на низький відсоток звернень громадян з числа ВПО в УСЗН за отриманням соціальних послуг. Так, лише 180 тисяч ВПО отримали такі послуги з початку війни росії проти України. «Ці послуги вкрай важливі, якщо ми говоримо про інтеграцію громадян в місцеві громади», - зазначила заступник Міністра соціальної політики України Уляна Токарєва. За словами Голови Комітету Галини Третьякової, в УСЗН не вистачає фахівців, які б працювали надавачами соціальних послуг ВПО, які потрапили у складні життєві обставини, та протоколів ведення таких прийомів. «Треба перезавантажувати УСЗН на нових засадах роботи. Це великий виклик для Мінсоцполітики», - вважає пані Третьякова.

В свою чергу Перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк звернув увагу на те, що державні службовці, діючи від імені держави, при спілкуванні з ВПО повинні пам’ятати про вимушений стан та біль цієї категорії українців. «До того ж багато батьків та чоловіків переселенців зараз на фронті. Вони мають знати, що держава подбає про їх родини», - додав Голова Тимчасової слідчої комісії – народний депутат України Сергій Козир.

Учасники «круглого столу» також заслухали інформацію щодо розслідування можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави. «З 2014 року не напрацьована координація зусиль ЦОВВ та громадянського суспільства щодо надання гуманітарної допомоги та проживання. Крім того, до сих пір не взято під повний контроль і управління з боку держави майно, яке було передано за часів СРСР громадським об’єднанням у користування і яке б наразі виконувало важливу роль домівки для частини ВПО», - зазначає Голова Комітету Галина Третьякова. В свою чергу Сергій Козир наголосив на необхідності систематизувати цю допомогу та «навести лад в логістиці та відповідальності щодо надання гуманітарної допомоги ВПО». «Потрібен контроль за якістю та належним наданням гуманітарної допомоги ВПО в різних регіонах України. Щоб ніхто не зловживав, відбувалося її цільове використанням, із документальним підтвердженням», - додав Голова підкомітету з питань діяльності органів прокуратури Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Владлен Неклюдов.

За підсумками засідання учасники домовилися про проведення низки додаткових заходів для оперативного вирішення вищезазначених питань ВПО. Законодавча та виконавча гілки влади продовжать координувати зусилля та напрацьовувати протоколи реагування на ті чи інші виклики, що постають перед громадянами України у час широкомасштабної війни росії проти нашої держави.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку