18 листопада 2020 року проведено слухання у Комітеті на тему: «Про стан виконання рішень міжнародних судів, Конституційного Суду України та інших судів України щодо соціальних виплат громадянам України».

Опубліковано 18 листопада 2020, о 10:44

 Комітет 

До обговорення були запрошені представники парламенту, Уряду, Державної казначейської служби України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування України, Проєкту Ради Європи та громадськості.

Проблема невиконання судових рішень, зокрема, в частині належного соціального забезпечення населення, виникла в Україні давно та загострилася в 2014 році, коли парламент скасував низку соціальних пільг.

Здебільшого судові справи стосуються проведення перерахунку пенсій, заборгованості по заробітних платах, грошового забезпечення, пенсійних виплат внутрішньо-переміщеним особам та іншим. При цьому, до цього часу на державному рівні в повному обсязі не ведеться облік таких судових справ, а також облік сум грошового забезпечення, що потребується на виконання відповідних судових рішень.

За словами учасників слухань, державний бюджет з року в рік передбачає виділення коштів на виконання судових рішень. Однак обсяг цих сум не дає можливості сподіватися на повний розрахунок по накопиченим та поточним судовим справам у найближчі роки.

Серед запропонованих учасниками комітетських слухань рішень щодо вирішення питання заборгованості перед громадянами України за рішеннями судів можна виокремити наступні:

- ведення обліку осіб, що мають отримати компенсаційні виплати від держави на підставі рішення суду, а також ведення обліку сум, що підлягають виплаті;

- розробка та забезпечення механізму виконання рішень таких судів;

- перегляд системи соціальних виплат, що існують в державі, зосередившись на допомозі особам, що дійсно її потребують, при цьому розраховувати таку допомогу на основі реального прожиткового мінімуму;

- вдосконалення чинного законодавства в частині усунення правових колізій, що автоматично знизить кількість нових судових справ.

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів ініціюватиме роботу щодо створення реєстру судових рішень, за якими держава має здійснити розрахунок, а також зрозумілого механізму поступового закриття такого боргу в ході державного бюджетного процесу в співпраці з європейськими партнерами України.

У свою чергу, Комітет має намір комплексно розглянути питання пенсійного забезпечення з метою забезпечення соціальної справедливості та пошуку шляхів забезпечення фінансовими ресурсами держави.

Стенограма слухань у Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на тему: "Про стан виконання рішень міжнародних судів та судів України з питань соціальних виплат громадянам України" 18 листопада 2020 року за посиланням: http://komspip.rada.gov.ua/news/diyal_kom/stenogr/74760.html

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку