У Комітеті відбулися слухання на тему: «Чорнобильська катастрофа. Стан соціальної захищеності постраждалих осіб та актуальні завдання подолання наслідків»

Опубліковано 28 квітня 2021, о 09:58

 Комітет 

 

23 квітня 2021 року відбулися слухання у Комітеті на тему: «Чорнобильська катастрофа. Стан соціальної захищеності постраждалих осіб та актуальні завдання подолання наслідків». Питанням соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів опікується відповідно до предметів відання. Захід відбувся під час робочої поїздки членів Комітету у м. Черкаси, з метою вивчення проблемних питань, пов’язаних з виконанням зобов’язань держави щодо соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

До слухань у Комітеті долучилося понад 100 учасників з різних областей України, а саме: народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування, органів місцевого самоврядування, наукових установ, громадських організацій та засобів масової інформації.

Слухання у Комітеті відбулися напередодні 35-х роковин з дня трагедії на Чорнобильській АЕС. Голова підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Комітету Олег Арсенюк нагадав, що  Чорнобильська катастрофа належить до аварій ядерних об’єктів найвищого рівня й за екологічними наслідками аварія переросла у планетарну катастрофу. «Аварію на Чорнобильській АЕС характеризують безпрецедентний масштаб та довгострокові глобальні екологічні, медичні й соціально-економічні наслідки, адже вона спричинила не лише найпотужніший викид, а й низку непередбачуваних і серйозних впливів на населення та довкілля. Досі залишаються невизначеними довгострокова перспектива і господарське призначення зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», - сказав Олег Арсенюк.

За даними Міністерства соціальної політики України, станом на 01 січня 2021 року на державному обліку перебувало 1 718 113 осіб, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, з них:

- 181,1 тис. учасників ліквідації наслідків аварії; 

1 534,8 тис. осіб, потерпілих від аварії на Чорнобильській АЕС, із яких 322,8 тис. дітей;

2,1 тис. осіб, які брали участь у ліквідації наслідків інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт.

Найбільша кількість осіб, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та осіб, що мають право на відповідні пільги проживає у Київській (563,825 тис. осіб), Рівненській (312,089 тис. осіб) і Житомирській областях (229,933тис. осіб).

Гарантовані державою пільги та компенсації для постраждалих осіб, віднесених до категорій 1, 2 та 3, визначено Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

За словами Голови Комітету Галини Третьякової, згідно Закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” видатки на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачені Міністерством соціальної політики України за бюджетною програмою в обсязі 2 570,2 млн грн, що на 592,5 млн грн більше, ніж передбачалося у Держбюджеті України на 2020 рік. 


Нет описания.

Під час свого виступу Галина Третьякова повідомила, що на розгляді Комітету перебуває 10 законопроектів, розроблених з метою вдосконалення законодавства в частині соціального захисту ліквідаторів та постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС з боку держави, а саме:

-  проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи» за № 2277, яким пропонується звільнити від оподаткування митними платежами ввезення (пересилання) на митну територію України транспортних засобів, що здійснюється інвалідами з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до 1 категорії та учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до ІІ категорії;

-  проект Закону «Про внесення доповнення до статті 10 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо конкретизації осіб, які мають належати до військовослужбовців» за № 3095, який пропонує конкретизувати осіб, що належать до числа військовослужбовців, зокрема, осіб цивільної оборони з числа загонів спецзахисту підвищеної готовності Чернігівської, Київської та Житомирської областей, які були залучені до ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. А також альтернативний до нього законопроект за № 3095-1;

-  проект Закону «Про внесення змін до статті 14 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» за № 3114, розроблений з метою врегулювати питання видачі посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 постраждалим громадянам, віднесеним до категорії 4, стосовно яких встановлено причинний зв’язок онкологічних, онкогематологічних захворювань з Чорнобильською катастрофою. А також альтернативний до нього законопроект за № 3114-1;

-  проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення лікування постраждалих громадян та збільшення для них пільг за № 3239, розроблений, зокрема, з метою підвищення рівня лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, і не мають відповідних доходів для забезпечення свого лікування. А також альтернативний до нього законопроект за № 3239-1;

-   проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного та соціального забезпечення окремих категорій осіб за № 3596, розроблений для підвищення рівня пенсійного забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, та осіб, які брали участь у ліквідації наслідків інших ядерних аварій та їхніх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, а також забезпечення реалізації права громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 та які потребують постійного стороннього догляду, на санаторно-курортне лікування. А також альтернативний до нього законопроект за № 3596-1;    

-   проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб за № 4555, розроблений, зокрема, для урегулювання питання забезпечення права на отримання державної пенсії, обчисленої з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, для всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

На думку заступника Міністра соціальної політики України Віталія Музиченка, прийняття законодавчих ініціатив, які знаходяться на розгляді парламенту, позитивно вплине на соціальний захист постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. «Найголовнішим завданням на даному етапі - максимально ефективне використання тих ресурсів, які в нас є, а також поступове підвищення соціальних гарантій відповідно до спроможностей економіки», - відзначив заступник Міністра.

Під час слухань у Комітеті учасники заходу неодноразово порушували питання обмеження та скасування наданих державою соціальних прав у вигляді пільг, компенсацій і гарантій, встановлених Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Нагадаємо, що відповідне звуження змісту та обсягу встановлених законодавством прав і свобод ліквідаторів та постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС відбулося з прийняттям Закону України № 76-VIII від 28 грудня 2014 року «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України».

«Попередній парламент відмінив більшість пільг чорнобильцям. Не виконувалися рішення Конституційного суду, що визнав окремі норми цього закону неконституційними. Нинішня монобільшість і Уряд є заручниками такої ситуації. Наше завдання – зробити кроки, щоб ці люди мали достойну старість, могли оздоровлюватися», - сказав перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк. 

На думку заступника Голови Комітету Наталії Королевської, питання відновлення соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи має бути винесено на розгляд парламентські слухання.

Під час свого виступу суддя Верховного Суду України Альберт Єзеров зазначив, що рівень соціального захисту осіб, які постраждали наслідок Чорнобильської катастрофи, має бути таким, що забезпечує гідне життя відповідній категорії населення та не повинен залежати від майнового стану їх сімей. «Обмеження чи скасування пільг для таких осіб без відповідної рівноцінної їх заміни чи компенсації є порушенням зобов’язань держави щодо забезпечення соціального захисту цієї категорії осіб», - сказав пан Єзеров. Суддя Верховного Суду України вважає за доцільне враховувати судову практику під час законотворчого процесу в сфері соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За підсумками слухань Голова Комітету та суддя Верховного Суду України домовилися про подальшу спільну роботу в розбудові системного механізму реалізації забезпечення виконання рішень Конституційного Суду України та  Європейського суду з прав людини за відповідними позовами, а також порядку погашення існуючої заборгованості, з урахуванням збалансованості Державного бюджету України, відповідно до норм Конституції.

Голова Комітету Галина Третьякова зазначила, що за підсумками слухань з урахуванням пропозицій учасників заходу будуть напрацьовані рекомендації Комітету в частині вдосконалення виконання державою зобов’язань щодо соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку