Відбулися слухання у Комітеті з питань визнання учасниками бойових дій, надання статусу учасника бойових дій та виплати відповідних одноразових грошових допомог

Опубліковано 08 грудня 2021, о 13:43

 Комітет 

 

    08 грудня 2021 року відповідно до плану роботи відбулися слухання у Комітеті на тему: «Щодо роботи міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера і деяких інших категорій осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Міністерства у справах ветеранів України з приводу надання статусу учасника бойових дій».

У заході взяли участь народні депутати України, голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу ветеранів війни, Радник – уповноважений президента України з питань забезпечення прав захисників, представники центральних органів виконавчої влади, наукових установ та громадських об’єднань, учасники бойових дій, добровольці, волонтери та благодійні організації, що долучилися до захисту України від зовнішньої збройної агресії.

Вищевказані слухання були проведені з метою обговорення актуальних питань щодо визнання учасниками бойових дій, надання відповідного статусу та призначення державної допомоги в разі загибелі захисника України.

Проблема створення ефективної системи соціального захисту учасників бойових дій на сьогодні є вкрай актуальною. «У період проведення війни на Сході, наша держава переживає новий досвід державного управління. Надзвичайно важливо, щоб кожен громадянин України, який став на захист держави в складний період, відчував опіку держави, яка скерувала його на захист рубежів», - зазначив головуючий на засіданні слухань у Комітеті, Перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк.

Станом на 01.07.2021 року в Україні 423 076 осіб, які отримали статус учасника бойових дій із числа осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, серед яких 21 789 жінок.

При цьому статус учасника бойових дій в 2020-2021 роках надано 1228 громадянам з числа добровольців. «На численні звернення, дискусії з відповідною категорією осіб, потребує законодавчого врегулювання легалізація добровольчих формувань. Думаю, що найближчим часом відповідний законопроект, який напрацьовується у підкомітеті, буде зареєстровано у Верховній Раді України», - повідомив голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко.

За період 2019-2021 роки Міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера і деяких інших категорій осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» прийнято 543 рішення про призначення одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності учасника АТО/ООС (з них 410 у зв’язку із встановленням інвалідності та 133 у разі загибелі (смерті) учасників АТО/ООС).

Водночас Міністерство у справах ветеранів (та міжвідомча комісія) визнано стороною у судовому проваджені за зверненням ветеранів Першого добровольчого мобільного шпиталю (ПДМШ) ім. Миколи Пирогова: дві справи в адміністративних судах Києва (справа № 640/28141/20) та Івано-Франківська (номер судового провадження ІІ/300/4458/20) та апеляцію у Восьмому апеляційному адміністративному суді у Львові (номер судового провадження А/8576236/21). Надання статусу учасника бойових дій зазначеній категорії осіб належить до найбільш дискусійних і проблематичних питань, які стали предметом окремого обговорення. Сторони судового процесу оголосили свої позиції. За результатами слухань було запропоновано врегулювати вказаний спір в судовій площині належними змінами чинного законодавства.

«Якщо ми живемо у правовій державі, то рішення суду, яке вступило в законну силу, обов’язкове до виконання всіма органами державної, місцевої та іншої влади. Я знайомий з військовослужбовцями, які отримували поранення в зоні АТО, і ці медики їх витягували на собі, лікували і зберігали життя. Ці люди – легенди і справжні герої. І наше завдання, щоб вони не ходили по судах, - сказав головуючий на слуханнях у Комітеті Михайло Цимбалюк. – Ганьба посадовцям, якщо вони своїми діями чи бездіяльністю спонукають наших ветеранів ходити по бюрократичних кабінетах і випрошувати те, що вони заслужили своєю бойовою історією».

Під час слухань у Комітеті зазначалося, що існують проблемні питання щодо визначення статусу учасника бойових дій. Потребує уточнення перелік документів, які є підставою для віднесення особи до певної категорії ветеранів війни. Проблемним є питання складності та тривалості процедури отримання відповідних статусів. Також, на думку учасників слухань, потребує врегулювання питання пільгового обчислення стажу (вислуги років), часу проходження служби, протягом якого громадянин захищав Батьківщину.

Офіс Генерального прокурора звернув увагу на випадки надання статусу учасника бойових дій особам, засуджених за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів у період участі в антитерористичній операції чи здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях.

Перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк закликав учасників заходу надсилати свої пропозиції до тексту рекомендацій слухань, що мають бути спільно напрацьовані та затверджені найближчим часом.

Результатом виконання цих рекомендацій має стати вдосконалення соціального захисту ветеранів війни, членів їх сімей, волонтерів, що залучені до захисту Батьківщини.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку