В Е Р Х О В Н А    Р А Д А    У К Р А Ї Н И

 

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

 

 

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 11

 

«02» березня 2015 року

вул. Банкова, 6-8,

кімн.525, 10год.30хв.

 

 

 

Головує:  Голова Комітету Денісова Л.Л.

Присутні: члени Комітету Веселова Н.В., Драюк С.Є., Дроздик О.В., Куніцин С.В., Королевська Н.Ю.

Відсутні: Каплін С.М. 

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:  

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення (р.№ 2212, Кабінет Міністрів України) (доопрац.)

 

2. Проект Закону про внесення змін до розділу VIІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці) (р.№ 1863, н.д.А.Журжій та ін..) (доопрац.)

 

Порядок денний прийнято одноголосно.

 

 

Друге питання: проект Закону про внесення змін до розділу VIІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці) (р.№ 1863, н.д.А.Журжій та ін..) (доопрац.)

 

 

Слухали: доповідь народного депутата України Журжія А.В.

В обговоренні взяли участь: Мущинін В.В., Драюк С.Є., Денісова Л.Л. 

Вирішили: прийняти законопроект за основу  (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

Перше питання: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення (р.№ 2212, Кабінет Міністрів України) (доопрац.)

Слухали: інформацію Голови Комітету Денісової Л.Л.

В обговоренні взяли участь:  Королевська Н.Ю., Веселова Н.В., Матвійчук В.М., Мущинін В.В., Зарудний О.Б. 

Під час обговорення законопроекту народні депутати України обговорювали наступні пропозиції:

 

1. Щодо терміну набрання чинності законом

Законопроектом передбачено набрання його чинності з 1 березня 2015 року. Комітет пропонує передбачити набрання чинності з 1 квітня 2015 року.

Голосували одноголосно.

 

2. Щодо встановлення термінів дії обмеження пенсії працюючим пенсіонерам

Законопроектом передбачалося обмежити пенсії працюючим пенсіонерам безстроково. Враховуючи пропозиції народних депутатів, Комітет пропонує передбачити, що обмеження пенсії працюючим пенсіонерам буде тимчасовим - до 1 січня 2016 року.

Голосували одноголосно.

 

3. Щодо «замороження» середньомісячної заробітної плати (2012, 2013, 2014 р.р.) на нарахування трудових пенсій.

Комітетом прийнято рішення вилучити цю норму із законопроекту, що дасть можливість призначати трудові пенсії відповідно до чинного законодавства.

Голосували одноголосно.

 

4.Щодо обмеження пенсії працюючим.

Враховуючи пропозиції народних депутатів Комітетом прийнято рішення не обмежувати пенсію для працюючих будь де чорнобильці, металурги, хіміки, працівники державних органів, органів місцевого самоврядування тощо) для:

-        інвалідів I та II групи;

-        інвалідів війни III групи;

-        учасників бойових бій, у тому числі учасників АТО;

-        членів сімей загиблих(померлих) учасників бойових дій .

Голосували: «за» -5, проти – 1.

 

5. Щодо виплати пенсії особам, які звільнилися з роботи і яким на період роботи здійснювалося обмеження пенсій.

Комітетом прийнято рішення доповнити законопроект нормою, що за бажанням такої особи після звільнення з роботи може бути відновлено виплату тієї пенсії, яка обмежувалася за період роботи.

Голосували одноголосно.

 

6. Щодо тривалості роботи у сільськогосподарському виробництві для жінок, які виховали п’ятеро і більше дітей і виходять на пенсію незалежно від віку і трудового стажу.

Комітетом пропонується залишити чинну норму, яка регулює це питання.

Голосували одноголосно.

 

7. Щодо виплати пенсій суддям. 

Комітетом прийнято рішення підтримати пропозиції народних депутатів щодо внесення змін до відповідних законів України щодо:

-        обмеження пенсії працюючим суддям, які і державним службовцям;

-        встановлення максимального розміру пенсії для суддів у розмірі 10 мінімальних пенсій за віком, як для усіх пенсіонерів (шахтарів, металургів, державних чиновників, тощо);

Голосували одноголосно.

 

8. Щодо пенсійних виплат військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу.

За пропозиціями Уряду і народних депутатів Комітетом прийнято рішення, що обмеження виплати пенсій, щомісячного довічного грошового утримання, передбачені цим Законом, не застосовуються протягом особливого періоду до пенсій, щомісячного довічного грошового утримання, що призначені особам, які проходять військову службу або перебувають на відповідних посадах у Міністерстві оборони України, Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України, Міністерстві внутрішніх справ України, Апараті Ради національної безпеки і оборони України, Державній спеціальній службі транспорту, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Управлінні державної охорони України, Державній пенітенціарній службі України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національній гвардії України, органах військової прокуратури та які беруть участь в антитерористичних операціях, здійсненні заходів із забезпечення правопорядку на державному кордоні, відбитті збройного нападу на об’єкти, що охороняються військовослужбовцями, звільненні цих об’єктів у разі захоплення, відбитті спроб насильного заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою; до пенсій, щомісячного довічного грошового утримання, що призначені відповідно до законів України «Про прокуратуру», «Про судоустрій та статус суддів», на період виконання особами, яким вони призначені, повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції.

Голосували: «за» - 4, проти - 2.

 

9. Щодо нарахування пенсій за спеціальними формулами ( для народних депутатів, державних службовців, суддів тощо).

На даний час для цих категорій установлено, що пенсія нараховується у розмірі 60% від зарплати, а суддям – 90%.

Комітет прийняв рішення надати доручення Уряду внести на розгляд Верховної Ради України до 1 червня 2015 року законопроект щодо відміни спеціальної формули для нарахування пенсій.

Голосували: «за» -5, проти – 1.

 

10. Законопроектами передбачено, що працюючим пенсіонерам зменшується розмір пенсії на 15%, але не менше мінімальної пенсії за віком.

За пропозиціями Комітетом прийнято рішення установити, що пенсія скорочується на 15% але не менше від 1,5 розмірів прожиткового мінімум для осіб, які втратили працездатність.

Голосували: «за» -5, проти – 1.

 

11. Щодо обмеження заробітної  плати працівникам бюджетної сфери.

Комітетом прийнято рішення, що в умовах обмеження фонду оплати праці працівникам бюджетної сфери, обмеження зарплати працівникам бюджетної сфери повинно здійснюватися відповідно до статті 8 Закону «Про оплату праці».

Враховуючи зазначене, пропонується пункт 10 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» виключити.

Голосували одноголосно.

 

12. Стосовно техніко-правового редагування положень законопроекту.

Комітетом пропонується врахувати у законопроекті окремі уточнення техніко-юридичного характеру.

 

13. Пропонується також дати доручення Уряду підготувати та подати до 1 червня 2015 року на розгляд Верховної Ради України проект Закону України щодо призначення всіх пенсії, в тому числі спеціальних на загальних підставах. У разі неподання в зазначений термін відповідного проекту закону з 1 червня 2015 року скасовуються  норми  щодо пенсійного забезпечення осіб, яким пенсії призначені відповідно до законів України “Про державну службу”, “Про прокуратуру”, “Про наукову і науково-технічну діяльність”, «Про судоустрій та статус суддів», “Про статус народного депутата України”, “Про Кабінет Міністрів України”, “Про судову експертизу”,“Про Національний банк України”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, “Про дипломатичну службу” та Постанови Верховної Ради України від 13 жовтня 1995  року № 379/95, Податкового та Митного  кодексів України.

Голосували: «за» -5, проти – 1.

 

Вирішили: прийняти законопроект за основу (рішення додається).

Голосували: «за» - 5, проти – 1.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Л.Денісова

 

Секретар Комітету                                                       Н.Веселова

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку