Відповідно до одного з предметів відання Комітету – розвиток соціального партнерства та діяльність громадських об’єднань сторін соціального партнерства – Голова Комітету Галина Третьякова проводить регулярні зустрічі зі сторонами соціального діалогу в Україні щодо напрацювань профспілок, роботодавців та держави в умовах воєнного стану в інтересах працюючого населення та бізнесу.

20 грудня 2022 року був черговим днем таких активних та предметних зустрічей. В цей день Голова Комітету провела робочу зустріч з Головою Національної служби посередництва і примирення Дмитром Кухнюком та Головою Об’єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднання «Єдність» Анатолієм Онищуком.

Учасники наради ґрунтовно обговорили питання ефективності законодавчих інструментів соціального діалогу в умовах війни та роль профспілок в налагодженні дієвої співпраці сторін соціального діалогу. Голова Комітету висловила впевненість, що професійні спілки України як одна із сторін соціального діалогу є найнадійнішою формою представництва інтересів найманих працівників на ринку праці. «Мають сформуватися оновлені, нові впливові профспілки, які будуть спроможними ефективно захищати інтереси працівників. Це - невід’ємний атрибут цивілізованої держави», - зазначила Галина Третьякова.

В свою чергу Голова Об’єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднання «Єдність» Анатолій Онищук наголосив на необхідності забезпечення рівних можливостей для всіх професійних спілок України щодо захисту прав найманих працівників. «Має бути ліквідована монополія на представництво спілок в міжнародних організаціях, в тому числі в морській та транспортній галузях, - зазначив пан Онищук. – Також має бути забезпечено рівний доступ репрезентативних профспілок до прозорого використання профспілкового майна, яким зараз одноосібно користується Федерація професійних спілок».

Для забезпечення рівних можливостей профспілок в реалізації їх основної функції, на думку Голови НСПП Дмитра Кухнюка, необхідно адаптувати чинне законодавство під відповідні потреби, що забезпечить умови та можливості активним та новоствореним об’єднанням професійних спільнот долучатися до процесу прийняття рішень у сфері праці. Наразі, за його словами, відбувається активна робота над вдосконаленням критеріїв репрезентативності для субєктів профспілкової сторони та сторони роботодавців. Важливим етапом в роботі Національної служби посередництва і примирення також буде ретельна перевірка відповідності критеріям відповідності на усіх рівнях, зокрема, галузевому та територіальному.  

Крім того підкреслювалася важливість доступу працівників до можливості захищати свої конституційні права щодо належних, безпечних і здорових умов праці. В цьому контексті учасники наради наголосили на необхідності якнайшвидшого прийняття у другому читанні проекту Закону «Про колективні угоди та договори» за реєстр. № 7628, що містить положення, які стосуються зобов’язань України у сфері європейської інтеграції та розширює суб’єктний склад сторін колективних переговорів та надає право всім без винятку працівникам і роботодавцям, у тому числі фізичним особам, на укладання колективних договорів.

Учасники наради домовилися про об’єднання зусиль, зокрема, в напрацюванні законодавчих змін, продиктованих війною та досягненні поставлених цілей в інтересах працівників, роботодавців, а отже – економіки та держави загалом.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Зустрічі”

24 листопада 2023 11:05
27 жовтня 2023 11:06
24 жовтня 2023 11:06
23 жовтня 2023 11:07
11 жовтня 2023 11:03
11 жовтня 2023 11:01
03 жовтня 2023 11:03
20 липня 2023 11:04
05 червня 2023 15:56
11 травня 2023 17:46