20 грудня 2022 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулася робоча зустріч Голови Комітету Галини Третьякової з Головою Національної служби посередництва і примирення Дмитром Кухнюком та Президентом Українського союзу промисловців і підприємців (далі – УСПП) Анатолієм Кінахом. 

Учасники наради обговорили напрацювання тристороннього соціального діалогу між профспілками, роботодавцями та державою в умовах воєнного стану під час прийняття важливих рішень у сфері трудових відносин. На думку Голови Комітету Галини Третьякової, активне долучення стейкхолдерів та професійної спільноти до ухвалення владних рішень є важливим процесом країн розвиненої демократії. «Світовий досвід свідчить, що розширення участі громадянського суспільства до підготовки проектів тих чи інших державних рішень сприяють підвищенню їх ефективності та мають вищий рівень оцінки з боку громадськості, адже вони приймаються з урахуванням їх думки», - зазначила пані Третьякова.

Сторони обговорили підсумки 2022 року, зокрема, в розрізі економічної ситуації, становища на національному ринку праці, рівня зайнятості/заробітних плат тощо. Президент УСПП Анатолій Кінах наголосив на спільному завданні учасників соціального діалогу - збереженні і розвитку людського потенціалу України. «Російська агресія завдала чимало шкоди нашій економіці, проте і бізнес, і самозайняті – усі намагаються підтримувати економічну діяльність, зберігати штати, паралельно роблячи донати на ЗСУ та вносячи свій вклад в майбутню перемогу», - зауважив лідер ділової спільноти, підкресливши важливість створення достатньої кількості робочих місць в Україні та поступове збільшення фондів оплати праці, що є однією з основних умов для повернення українців з-за кордону додому. При цьому пан Кінах зупинився на питаннях стимулювання виробництва і експорту, сертифікації продукції відповідно до міжнародних стандартів і технічних регламентів ЄС, залученні більшої кількості грантів під потреби модернізації промисловості, декарбонізації, інновацій в будівництві.

Учасники зустрічі обговорили відновлення потужної роботи Національної тристоронньої соціально-економічної ради як майданчику для соціального діалогу. «Необхідно зберегти соціальний мир та поглибити соціальний діалог під час воєнного стану і в період повоєнного відновлення», - впевнений Голова Національної служби посередництва і примирення Дмитро Кухнюк. За його словами, серед іншого, триває активна робота по вдосконаленню критеріїв і порядку підтвердження репрезентативності сторонами соціального діалогу, зокрема, в частині перевірки інформації, що подається ними для отримання відповідного свідоцтва.

Учасники робочої зустрічі домовилися про підтримку рівня активності ведення соціального діалогу в 2023 році та подальшу активну співпрацю в опрацюванні нормативно-правових актів у сфері праці та зайнятості.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Зустрічі”

24 листопада 2023 11:05
27 жовтня 2023 11:06
24 жовтня 2023 11:06
23 жовтня 2023 11:07
11 жовтня 2023 11:03
11 жовтня 2023 11:01
03 жовтня 2023 11:03
20 липня 2023 11:04
05 червня 2023 15:56
11 травня 2023 17:46