У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів планується зустріч народних депутатів України, представників Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України з членами Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС, які розпочнуть свою роботу в Європейському економічному і соціальному комітеті від імені України вже на початку 2024 року.

Нагадаємо, що 19 вересня 2023 року Європейський економічний і соціальний комітет (ЄЕСК) прийняв рішення залучити представників громадянського суспільства країн-кандидатів на членство в Європейський Союз (ЄС) до своєї роботи, що було позитивно сприйнято Європейською Комісією, Європейською Радою та Європейським Парламентом.

Від України обрано 15 представників сектору профспілок, сектору роботодавців та громадянського сектору (далі - члени Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС).

«Відповідно до статті 469 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в Україні створено Платформу громадянського суспільства Україна – ЄС (УС ПГС), яка складається з представників громадянського суспільства України (представники від профспілок, роботодавців та громадського сектору) з однієї сторони, і членів ЄЕСК, з іншої», - повідомила Голова Комітету Галина Третьякова.

Згідно із статтею 470 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Комітет асоціації та Парламентський комітет асоціації (до складу якого входять члени Верховної Ради України та члени Європейського Парламенту) повинні здійснювати регулярні контакти з представниками Платформи громадянського суспільства з метою отримання їхньої думки щодо досягнення цілей цієї Угоди.

Зустріч у Комітету з членами Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС відбудеться за участі Голови та членів Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, а також народного депутата України – співголови Парламентського комітету асоціації Україна – ЄС Вадима Галайчука. До робочої зустрічі будуть також запрошені Голова Комітету з питань науки, освіти та інновацій Сергій Бабак, Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, Заступник Керівника Офісу Президента України Юлія Соколовська, Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, Міністр юстиції України Денис Малюська, Голова Національної служби посередництва і примирення Дмитро Кухнюк.

«Потрібно знайти організаційні механізми спілкування, а також налагодити регулярні консультації з представниками громадянського суспільства, які будуть представляти Україну в Європі. – зауважила Галина Третьякова. – Маємо також обговорити проблематику фінансування діяльності громадянського сектору в Україні. На відміну від профспілкового руху та руху роботодавців, у них нема джерела сталого фінансування. Їх діяльність здійснюється здебільшого на гранти міжнародної спільноти».

Завдяки участі членів Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС в консультативній роботі Європейського економічного і соціального комітету, представники громадськості (а саме представники сектору профспілок, сектору роботодавців та громадянського сектору) зможуть ознайомитися з тим, як працюють європейські громадянський та соціальний діалоги, і використовувати ці принципи на національному рівні. У свою чергу висновки ЄЕСК краще відображатимуть виклики та пріоритети, з якими стикаються країни-кандидати у важливих сферах політики.

Голова Комітету Галина Третьякова повідомила також, що на початку листопада 2023 року планується візит Президента Європейського економічно-соціального комітету Олівера Рьопке в Україну. Наразі узгоджується час зустрічі пана Олівера Рьопке з Комітетом. 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Зустрічі”

24 листопада 2023 11:05
27 жовтня 2023 11:06
24 жовтня 2023 11:06
23 жовтня 2023 11:07
11 жовтня 2023 11:03
11 жовтня 2023 11:01
03 жовтня 2023 11:03
20 липня 2023 11:04
05 червня 2023 15:56
11 травня 2023 17:46