16 червня 2020 року Верховна Рада України проголосувала за прийняття в першому читанні проекту Закону “Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон” (реєстр. № 2365).

Законопроектом пропонується змінити принцип ліцензування для компаній, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Реалізація положень законопроекту передбачає, що діяльність суб’єктів господарювання з такого медіаторства здійснюватиметься за декларативним принципом на підставі зовнішньоекономічного договору про надання посередницьких послуг у сфері працевлаштування. Такий контракт має укладатися між посередником, що займається працевлаштуванням громадян України за кордоном та іноземним суб’єктом господарювання, що пропонує роботу. Перелік компаній, що вестимуть господарську діяльність з працевлаштування українців за кордон, буде вестися в реєстрі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції.

Компанії, що не будуть повідомляти українську державу про свою діяльність у сфері міжнародного працевлаштування, будуть автоматично вважатися порушниками законодавства та підпадати під штрафні санкції.

“Ліцензування посередницьких послуг з працевлаштування за кордоном не виправдало себе, адже тільки 1% трудових мігрантів з України скористалися послугами компаній з відповідними ліцензіями. Законопроект запроваджує сучасний європейський підхід до процедури працевлаштування українців за кордоном. Зміна принципу ліцензування на посередництво лібералізує ринок рекрутингу, знизить корупційні ризики, пов’язані з процедурою видачі ліцензій та запровадить реальний контроль над компаніями, що добровільно отримали так звані “повідомні ліцензії””, - сказала Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова. 

Законопроектом (реєстр. № 2365) також пропонується заборонити суб’єктам господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, отримувати від громадян України будь-які гонорари, комісійні та інші винагороди, а також пропонується встановити адміністративну відповідальність в разі порушення законодавства в цій частині. 

“В Україні виявлена численна кількість шахраїв, які під виглядом компаній з міжнародного працевлаштування отримують від українських громадян гроші за працевлаштування і потім зникають, залишивши ошуканих людей без обіцяної роботи. Трудові мігранти, звертавшись до правоохоронців, розповідали, що такі комісійні коливалися в межах 900 - 18 000 гривень з однієї людини. Ми пропонуємо встановити порядок, відповідно до якого статки громадян України будуть захищені від шахраїв, а компанія-посередник отримуватиме винагороду виключно від іноземної компанії, що шукала і знайшла компетентного спеціаліста з України”, - наголосила Галина Третьякова.

Вільний рух людей з метою працевлаштування є загальносвітовою  тенденцією. Іншим, не менш важливим питанням, є розвиток трудового ринку всередені держави Україна. Така робота буде продовжена, зокрема, в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. “Українці трохи менше стали виїжджати за кордон з метою заробітку. Сподіваюся, це відображення дій державотворців в питанні створення гарного клімату для роботи громадян всередині країни. Найбільше ж тішить той факт, що наші люди, що заробляють за кордоном, повертаються в Україну і не прагнуть перебувати на території інших держав продовж життя. Це надихає на роботу задля кращого життя вдома”, - резюмувала Галина Третьякова.

 

Довідково:

Загальний обсяг міграції робочої сили з України у світі становить близько 4 млн осіб. При цьому близько 2,6-2,7 млн. осіб перебувають за кордоном одночасно. Більшість людей знаходиться за кордоном на тимчасових або сезонних роботах.

Трудова міграція позитивно впливає на Україну: грошові перекази з-за кордону зросли з 7 млрд дол у 2015 році до 10 млрд дол у 2018 році і 12 млрд у 2019-му. За таких масштабів грошові перекази є вагомим внеском у доходи домогосподарств, а отже, і у внутрішній попит. Міграція робочої сили також сприяла відновленню реальної заробітної плати в Україні завдяки каналам пропозиції робочої сили та внутрішнього попиту на кваліфікованих працівників.

Основною країною працевлаштування українців в останні роки залишається Польща. 18% польських компаній наймають працівників з України, з них 40% – це великі підприємства.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 17:00
01 травня 2024 10:27
30 квітня 2024 15:33
29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49