28 травня 2021 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянув низку законопроектів, з опрацювання яких Комітет визначено головним, зокрема проекти Законів щодо накопичувального пенсійного забезпечення в Україні, а саме:

- проект Закону про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення (реєстр. № 2683, дооп., повторне перше читання);

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо накопичувальної системи державного пенсійного страхування (реєстр. № 2683-2, н.д. Королевська Н. та інші);

- проект Закону про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення (реєстр. № 2683-3, н.д. Струневич В., Третьякова Г.).

Під час розгляду на засіданні Комітету нової редакції законопроекту № 2683 дооп. для винесення його на розгляд Верховної Ради України у повторному першому читанні, народний депутат України, член Комітету Тимошенко Ю.В. цитувала негативний висновок Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики на попередню версію законопроекту №2683, який повернуто у Комітет на доопрацювання. Цитування висновку на законопроект, що не розглядався на Комітеті, має ознаки свідомої маніпуляції думкою громадян, органів державної влади, міжнародної спільноти, засобів масової інформації та інших членів Комітету щодо тексту доопрацьованого законопроекту (№2683 дооп).

Варто зазначити, що останні 3 місяці Офіс Простих Рішень та Результатів проводив активні консультації різних стейкхолдерів щодо пенсійної реформи в Україні і допомагав Комітету доопрацьовувати законопроект № 2683 дооп., щоб прийти до концептуальної згоди з боку парламенту, Кабінету Міністрів України, Національної комісії цінних паперів та фондового ринку та Національного банку України щодо остаточної редакції проекту акту. В результаті обговорень сторони дійшли згоди щодо редакції компромісного варіанту тексту законопроекту № 2683 дооп. та терміну запуску накопичувальної системи з 2023 року. Висновок Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики на цей законопроект не надавався та мав бути наданий після реєстрації законодавчої ініціативи в парламенті.

Заява народного депутата України, члена Комітету Тимошенко Ю.В. щодо того, що законопроект №2683 дооп. передбачає обов’язкові додаткові стягнення з громадян України у якості пенсійних внесків, не відповідає дійсності. Законопроект №2683 дооп. направлений на визначення правових, економічних та організаційних засад загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення в Україні, які дозволять забезпечити необхідні регулятивні та організаційні умови для запровадження другого рівня системи пенсійного забезпечення. Запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення передбачається в межах існуючої системи оподаткування, про що неодноразово повідомлялося керівництвом Кабінету Міністрів України, та буде передбачено законопроектом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення», який невдовзі буде зареєстрований в Верховній Раді України.

«Комітет буде розглядати постанову щодо синхронізації законопроектів, які стосуються впровадження конструкцій другого рівня. Безпечна гарантована система другого накопичувального рівня пенсійного забезпечення впроваджується не одним Законом. Більше 10 відповідних законопроектів розглядатимуться трьома парламентськими Комітетами, - заявила Голова Комітету Галина Третьякова. – Щодо висновку Комітету з питань антикорупційної політики щодо законопроекту № 2683, який не розглядався на Комітеті 28 травня 2021 року, але згадувався народними депутатами України в своїх промовах, то він починається з того, що Україна не має достатнього економічного розвитку та стану справ із запобіганням корупції для запровадження складного  недержавного інструменту з обов'язкового залучення коштів. Антикорупційний комітет сказав, що наша система запобігання корупції нездатна сьогодні обслуговувати складні системи недержавного пенсійного забезпечення». На відповідний висновок Комітету з питань антикорупційної політики Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів надав своє письмове заперечення, в якому, зокрема, повідомлено про не надання аргументованих фактів та висновків для констатування корупційних факторів у разі прийняття проекту Закону №2683 та запропоновано надати механізм врегулювання розбіжностей у висновках Комітетів.

Втім, 28 травня 2021 року, за результатами обговорення у Комітеті законопроектів щодо накопичувального пенсійного забезпечення в Україні, в тому числі і з використанням маніпулятивних технік, усі три законодавчі ініціативи були відхилені.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 17:19
17 травня 2024 14:26
16 травня 2024 11:38
15 травня 2024 14:13
14 травня 2024 09:46
10 травня 2024 17:17
10 травня 2024 11:00
08 травня 2024 14:57
01 травня 2024 17:00
01 травня 2024 10:27