06 липня 2021 року в м. Житомир, відповідно до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, проведено виїзне засідання «круглого столу» на тему: «Утвердження й зміцнення єдності суспільства, розбудови його інститутів, відповідно до конституційних принципів і засад, уникнення соціальної напруги та протиріч, виховання майбутніх поколінь в середовищі поваги до ветеранів, їх внеску в існування та розвиток сучасної демократичної соціальної та правової держави» під головуванням Голови підкомітету з питань соціальної політики ветеранів Анатолія Остапенка.

До заходу були залучені представники Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства соціальної політики України, інших центральних органів виконавчої влади та громадських організацій.

Під час засідання «круглого столу» голова підкомітету Анатолій Остапенко зазначив, що на сучасному етапі розвитку України, коли існує пряма військова загроза з боку зовнішнього агресора, намагання похитнути основи української державності, питання патріотичного виховання громадян має вагомий сенс. «Наше завдання – виховати в суспільстві сприйняття сучасного ветерана в реаліях сьогодення», - наголосив пан Остапенко.

Зокрема, важливим є виховання нового покоління українців на основі національних та світових цінностей, таких як: повага до національних символів (Герба, Прапора, Гімну України); участь у громадсько-політичному житті країни; повага до прав людини; верховенство права; толерантне ставлення до цінностей і переконань представників іншої культури, а також до регіональних та національно-мовних особливостей; рівність усіх перед законом; готовність захищати суверенітет та територіальну цілісність України.

Заступник Міністра у справах ветеранів України Ігор Безкаравайний у своєму виступі виокремив, що у процесі патріотичного виховання молоді держава має враховувати високу залученість молодих людей у інформаційний простір. Розроблення механізму позитивного керування дитячими реаліями за допомогою Інтернет має бути передбачено у державній політиці громадянського виховання.

За словами голови Житомирської обласної ради Володимира Федоренко, кожен громадянин має пам’ятати величну історію нашої держави, високий героїзм українців по захисту своєї землі та мови, їх вірне служіння Батьківщині. «Ми маємо тотально розбиратися, хто навчає наших дітей, хто займається їх вихованням. Це вкрай важливе питання. У нас сьомий рік війна, - зауважив він. – Але це робить нас сильнішими. Ми шануємо наших ветеранів, ми вклоняємося перед загиблими. Ми сильна держава, ми сильні духом. Ми маємо триматися всі разом. Спокон віків нас ніхто не завоював і не завоює».  

Влада Житомирщини – один із зразкових прикладів співпраці влади та громадянського суспільства щодо створення належних умов патріотичного виховання: підтримується представництво Національної скаутської організації України, розробляються відповідні навчальні спільні проекти із Збройними силами України та ветеранами АТО/ООС, здійснюється фінансова та організаційна підтримка проектів, що спрямовані на соціальний розвиток дітей та молоді, розроблених громадськими організаціями. Крім того, велика увага приділяється всебічній підтримці захисників України. Так, у м. Коростень успішно діє Центр соціально-психологічної реабілітації населення, що належить до сфери управління Міністерства у справах ветеранів, а у м. Житомир створено перший в Україні ветеранський простір – громадська спілка «Дім ветерана», що розташована на базі  комунальної установи «Обласний медичний центр вертебрології і реабілітації» Житомирської обласної ради.

Головуючий на засіданні Анатолій Остапенко запропонував учасникам заходу надати свої пропозиції щодо вирішення порушених під час обговорення проблемних питань «круглого столу», які Комітет врахує при напрацюванні відповідного рішення. В своєму заключному слові пан Остапенко зазначив, що сприятиме впровадженню нових законодавчих ініціатив для того, щоб «підростаюче покоління шанобливо та з розумінням ставилось до Захисника України та пишалося тим, що ми українці».

Нагадаємо, що 16 березня 2021 року по порядку денного Верховної Ради України був включений проект Закону «Про Захисників / Захисниць України та членів їх сімей», який розглядається Комітетом у якості головного.  Відповідно до тексту пояснювальної записки до законопроекту, проект акту спрямований на гідне й повсякчасне вшанування внеску Захисників України, які полягли у боротьбі за незалежність, територіальну цілісність та суверенітет України, а також розвиток громадянського суспільства, його зміцнення шляхом здійснення й обстоювання усвідомленого історичного цивілізаційного вибору.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

08 травня 2024 14:57
01 травня 2024 17:00
01 травня 2024 10:27
30 квітня 2024 15:33
29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22