Український бізнес розпочав поступове відновлення зовнішньоторговельних операцій. Це стало можливим завдяки державному сприянню економічній діяльності в Україні, а також поступовій інтеграції нашої держави до світових торгових ланцюгів.

За інформацією Міністерства економіки України, наданою за запитом Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, у травні 2022 року порівняно з квітнем експорт товарів збільшився на 9,6%. У квітні порівняно з березнем зростання експорту товарів оцінено на рівні 0,8%, у березні порівняно з лютим було зафіксоване падіння експорту товарів на 51,9%. Таким чином можна констатувати, що падіння відповідних показників зупинено.

Важливим є оголошення Великої Британії, США, Канади та країн Євросоюзу про скасування імпортних мит на українські товари. Крім того, досягнуто  домовленостей  з  Польщею  щодо  шляхів  спрощення контрольних  процедур  на  українсько-польському  кордоні  для  імпорту та експорту аграрної продукції. Зокрема, польська сторона ухвалила рішення забезпечити роботу ветеринарних і санітарних служб у режимі 24/7. Активізовано роботу щодо підготовки до підписання з ЄС  «промислового безвізу». Продовжується робота щодо удосконалення законодавства у сфері торговельного захисту та створення умов для застосування заходів захисту національних інтересів, а також відстоювання прав та інтересів України в рамках міжнародних торгових організацій та угод про вільну торгівлю.

Варто зазначити, що в період широкомасштабного воєнного вторгнення росії в Україну в багатьох підприємств та організацій, які забезпечують першочергові потреби населення або можуть здійснювати свою діяльність дистанційно, тобто мають значний ступінь проникнення цифрових технологій у виробничі процеси, тимчасове призупинення діяльності було нетривалим або взагалі відсутнім. До таких сфер можна віднести державне управління та оборону, банківську сферу, ІТ-послуги, харчову промисловість та роздрібну торгівлю, охорону здоров’я.

У квітні-травні 2022 року на тлі постійної зміни географії активності військових дій та поступового звільнення від окупантів населених пунктів України, повернення громадян до рідних домівок, формування нових логістичних маршрутів для українських товарів, перелік сфер, підприємства яких почали відновлювати свою активність, почав розширюватись: додалось сільське господарство, транспорт, будівництво та інші.

Відновленню активності бізнесу також сприяла запроваджена нова економічна політика воєнного часу, основними елементами якої стали:

- програми релокації підприємств на безпечну територію;

- формування державного замовлення на продукцію;

- нова податкова політика, спрямована на зменшення фіскального навантаження на підприємства;

- спрощення митних процедур;

- програми безвідсоткового кредитування для всіх сфер бізнесу;

- впровадження низки важливих рішень з дерегуляції, а саме: скасовано  необхідність  отримання  переважної  більшості  дозволів і ліцензій, окрім тих, які пов'язані з безпекою країни, ризиком для здоров’я людей, навколишнього природного середовища (близько 50-ти видів); запроваджено мораторій на проведення перевірок для бізнесу; зупинено дію процедур кадрового обліку щодо найманих працівників, обов’язкових правил щодо норм робочого часу, відпусток, інших окремих положень Кодексу законів про працю та інші. З метою зменшення бюрократичного навантаження на роботодавців 12  травня 2022 року Верховною Радою України схвалено у першому читанні проект Закону, яким передбачається впровадження договірного режиму трудових відносин для малого та середнього бізнесу;

- заходи стимулювання зайнятості, зокрема: виплата роботодавцям 6,5 тис. грн. протягом двох місяців за кожного працевлаштованого переселенця, за якого сплачується ЄСВ; одноразові виплати (6, 5 тис. грн.) застрахованим працевлаштованим особам та фізичним особам - підприємцям в рамках програми «єПідтримка».

Таким чином, завдяки героїчному спротиву Збройних Сил України російському агресору, ефективній і злагодженій взаємодії Верховної Ради України з Кабінетом Міністрів України та активній парламентській дипломатії в умовах війни вдається зберігати відносну макроекономічну стабільність, відновлювати роботу виробництв та працевлаштовувати громадян, які у зв’язку з масштабними бойовими діями переміщуються на більш безпечні території нашої держави.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57