Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів використовує результати проведених в Україні та за кордоном наукових досліджень при формуванні соціальної політики держави.

На цьому тижні науково-аналітична доповідна записка була надана Комітету Інститутом економіки та прогнозування НАН України та стосувалася важливості праці для українців серед інших складових життя. Нагадаємо, що до предмета відання Комітету, серед іншого, відноситься державна політика у сфері регулювання трудових відносин та зайнятості населення.

Аналіз важливості основних аспектів праці для українців показав, що чільне місце посідала хороша оплата і цей аспект був набагато важливішим за всі інші, тоді як найменш важливим аспектом була можливість виявляти ініціативу. «Це може вказувати на те, що в ціннісній свідомості населення України все ще досить впливовим є традиційно-архаїчні настрої, чого не спостерігається в країнах - економічних лідерах ЄС», - сказано в доповідній записці Інституту економіки та прогнозування НАН України.

Водночас в динаміці останнього десятиліття істотно підвищилася важливість нематеріальних аспектів роботи. Все більше українців вважає справедливим твердження, що робота - це місце, де людина може чогось досягнути. Також зростає кількість громадян, для яких важливим є питання зручних годин роботи, тривалої відпустки, а також можливості мати відповідальну роботу. «Явна динаміка в бік збільшення ідеології постматеріалізму, властивій жителям найбільш розвинутих країн ЄС, досить упевнено вказує на зміни системи цінностей українського суспільства в напрямі наближення до передових ринкових демократій», - зазначають науковці.

В той же час за результатами наукового дослідження встановлено, що мало не єдиною принциповою відмінністю українців у порівнянні з жителями найбільш розвинених країн ЄС є занадто слабке сприйняття тези про роботу як суспільний обов’язок. Також, враховуючи силу в українському суспільстві патерналістських настроїв, громадяни схильні думати, що не вони самі повинні нести більше відповідальності за матеріальне забезпечення свого життя, а це обов’язок держави, яка має більше відповідати за забезпечення всіх своїх громадян.

Тож, громадяни держави Україна, що є кандидатом у члени Європейського Союзу, ще мають пройти шлях до усвідомлення сумлінної праці на благо себе і суспільства як однієї з найбільших людських чеснот.

«Нинішня ринкова економіка дає можливість кожній окремій особистості реалізувати свої таланти та прагнення задля добробуту своєї родини та самореалізації. Особливо успішний роботодавець дає змогу іншим годувальникам - працівникам найманої праці - бути відповідальними за себе та членів своєї родини, що від них залежать. Реалізація кожної людини дає можливість креативного створення суспільного ладу, загального для всіх, але з урахуванням особливостей кожного члена громади», - вважає Голова Комітету Галина Третьякова.

Наразі Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів сприяє оновленню трудового законодавства в Україні, зокрема, в частині вдосконалення положень про застосування праці іноземців в Україні та забезпечення прозорого механізму посередництва при працевлаштуванні українців за кордоном; визначення поняття «ветеранське підприємництво»; адаптації трудових відносин до умов воєнного стану та ін.

Регулярно про свою діяльність Комітет звітує за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/news/main_news/

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53