Через широкомасштабне воєнне вторгнення російської федерації в Україну мільйонам громадян довелося покинути власні домівки та змінити місце проживання на більш безпечні регіони батьківщини.

Так, за даними ООН, понад 10 мільйонів українців, з яких більше половини складають діти, покинули свої будинки.

Станом на 21 квітня 2022 року статус внутрішньо переміщеної особи після 24 лютого 2022 року отримало 1,7 мільйона осіб. Найбільша кількість таких громадян зареєстрована у Львівській, Дніпропетровській, Вінницькій та Полтавській областях.

Реєстрація та видача довідки внутрішньо переміщеної особи здійснюється:

• структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад;

• через уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг за допомогою програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада».

Варто зазначити, що через Єдиний портал державних послуг Дія внутрішньо переміщена особа може оформити довідку та зареєструвати заяву для проведення виплат допомоги на проживання.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України за реєстр. №332 допомога надається щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах:

         для осіб з інвалідністю та дітей - 3 000 гривень;

         для інших осіб - 2 000 гривень.

Держава передбачила також грошову допомогу внутрішньо переміщеним особам та заохочення роботодавців, які працевлаштовують відповідну категорію громадян.

У той же час парламент продовжує напрацьовувати законодавчі зміни в частині захисту прав громадян та домогосподарств, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв`язку із військовою агресію російської федерації проти України.

14 квітня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних послуг у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях» (законопроект за реєстр. №7201), який передбачає посилення соціального захисту громадян, які у зв`язку з військовою агресією росії проти України були вимушені покинути власні домівки й стати внутрішньо переміщеними особами.

Прийнятим Законом, зокрема, розширено повноваження військових адміністрацій в частині визначення особливостей порядку організації надання соціальних послуг на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці (або на регіональному рівні) у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або її окремих місцевостях.

Також Закон уповноважує обласні та Київську міську державну адміністрації, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад визначати особливості надання соціальних послуг на відповідних територіях у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях.

Водночас Законом передбачено право місцевих структурних підрозділів з питань соціального захисту самостійно приймати рішення щодо надання екстрено (кризово) соціальних послуг у разі наявності загрози життю чи здоров’ю під час введення надзвичайного/воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях. Серед таких послуг - консультування, надання притулку, догляд, підтримане проживання, короткотермінове проживання, натуральна допомога, транспортні послуги тощо.

Установлено також, що соціальні послуги під час дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях надавачами соціальних послуг державної/комунальної форми власності особам із числа внутрішньо переміщених осіб за новим місцем їх проживання/перебування, які опинилися у складних життєвих обставинах через шкоду завдану бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією, фінансуватимуться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Крім того, 21 квітня 2022 року народні депутати прийняли Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період воєнного стану» (законопроект за реєстр. №7275), який, зокрема, спрощує умови отримання статусу безробітного для внутрішньо переміщеної особи, а також осіб, які перебувають на територіях, на яких ведуться бойові дії, у яких не розірвані трудові договори з роботодавцем.

Відповідно до нового Закону, призначення допомоги по безробіттю внутрішньо переміщеним особам, які не мають документів, або щодо яких відсутні відомості про періоди страхового стажу, трудової діяльності, заробітну плату (дохід, грошове забезпечення), здійснюється на підставі відомостей, наявних у відповідних державних реєстрах, інформаційній системі Державної міграційної служби, Міністерства внутрішніх справ, єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, податковій звітності за останній звітний період або за IV квартал 2021 рік, або річної звітності за 2021 рік.

Військова агресія російської федерації проти України об’єднала всю державу у боротьбі з ворогом, що не дає йому жодного шансу на військові здобутки. Парламент, Уряд, волонтерський рух, кожен громадянин країни здійснює відповідно до своїх повноважень та можливостей усе необхідне для якнайшвидшої Перемоги.

Слава кожному українцю!

Слава Україні!

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38