11 травня 2022 року під час засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів було прийнято рішення внести зміни до плану роботи Комітету на період сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Своїм рішенням члени Комітету включили до плану роботи Комітету проведення спільних із парламентськими комітетами з питань інтеграції України до Європейського Союзу; з питань гуманітарної та інформаційної політики; з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин; з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва комітетських слухань на тему: «Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав - членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи внаслідок збройної агресії Російської Федерації».

Аналогічні рішення щодо проведення слухань вже прийняті парламентськими комітетами з питань гуманітарної та інформаційної політики, з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин. Очікується рішення Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу.

Підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України Конституцією нашої держави визначено, що людина, її життя, здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека є найвищою соціальною цінністю. Українська держава, головним обов’язком якої є утвердження і забезпечення прав і свобод людини, відповідає за свою діяльність перед українським народом.

Тож, відповідно до принципів державотворення та норм чинного законодавства Україна не лише щоденно піклується про своїх громадян, які проживають на території батьківщини в умовах воєнного вторгнення росії, а й здійснює постійний моніторинг та діяльність в забезпеченні захисту прав і свобод українців, що виїхали за кордон, рятуючись від широкомасштабної військової агресії росії проти України.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців станом на 03 травня 2022 року кількість біженців з України, які внаслідок російської військової агресії змушені були покинути свої домівки та поїхати за кордон, перевищила 5,6 мільйона осіб. Водночас, 1 410 500 українців з 28 лютого повернулися додому з-за кордону.

Завдяки державам-членами ЄС, що гостинно надають тимчасовий прихисток українцям через військове вторгнення росії в Україну, громадяни нашої держави мають право, зокрема, на медичну допомогу, доступ до освіти для дітей та підлітків високого рівня, щомісячну грошову допомогу та доступ до ринку праці.

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів безмежно вдячний державам світу, які в надскладні для України часи безумовно надали та продовжують надавати нашій державі допомогу різного ґатунку - від гуманітарних та військових вантажів до можливості проживати на своїх безпечних територіях українським жінкам, дітям та громадянам похилого віку.

За підсумками комітетських слухань щодо захисту прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав - членів ЄС та інших держав, зокрема, будуть вироблені відповідні рекомендації в інтересах українців, які тимчасово виїхали за межі батьківщини через лихо війни.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31