31 серпня 2022 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів чергове засідання в умовах воєнного стану.

Народні депутати України - члени Комітету затвердили письмовий звіт Комітету про підсумки роботи за період роботи сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, а також прийняли позитивні рішення щодо трьох законопроектів у соціальній сфері.

Зокрема, члени Комітету проголосували за включення до порядку денного сесії парламенту проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні за реєстр. № 7649 та прийняття законопроекту за наслідками розгляду у першому читанні за основу.

Зазначений проект акту передбачає можливість працюючим громадянам збільшити власне забезпечення по досягненню ними пенсійного віку або пенсійне забезпечення своїх батьків, родичів.

Представила законопроект за засіданні Комітету одна із ініціаторів проекту Закону народний депутат України Леся Забуранна. За її словами, запропоновані зміни до чинного законодавства передбачають можливість добровільної сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно договору, що укладається з Пенсійним фондом України (в електронній формі через Портал Дія, у тому числі з використанням мобільного додатка Дія або веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду). Такий договорів також можна буде укласти на користь третьої особи, крім осіб, інформація про яких відсутня в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку. «Це створює передумови для вирішення певною мірою питання пенсійного забезпечення в майбутньому тих людей, які мають не значні внески і матимуть, відповідно, незначний розмір пенсійного забезпечення, - зазначив голова правління Пенсійного фонду України Євгеній Капінус. – Законопроект має позитивно позначитися в першу чергу на розмірах пенсійного забезпечення тих людей, які на сьогодні найбільше потребують цього».    

Відповідно до тексту проекту Закону за реєстр. № 7649, добровільні внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування зможуть сплачувати громадяни, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі. При цьому платник зможе самостійно визначати розмір страхових внесків, періодичність та строки їх сплати.  

Нагадаємо, що за даними Пенсійного фонду України, станом на 1 квітня 2022 року середній розмір пенсії в солідарному рівні становив 4 370,45 гривень. З 01 липня 2022 року мінімальна пенсія складає 2027 гривень. «Даний законопроект може покращити ситуацію з соціальним забезпеченням конкретних осіб», – зауважила перший заступником Міністра соціальної політики України Дарина Марчак.

Тож, учасники засідання Комітету вважають законодавчу ініціативу за реєстр. № 7649 цікавою, слушною та своєчасною. На думку народних депутатів України-членів Комітету та присутніх на засіданні Комітету представників Уряду, проект Закону сприятиме вирішенню проблеми дефіциту Пенсійного фонду України, підвищенню пенсійного забезпечення громадян та стимулюванню солідарної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування загалом. «Також я підтримую і ідею створення багаторівневої пенсійної реформи. Однозначно ми до неї прийдемо», - резюмувала Леся Забуранна.

Під час засідання Комітет також прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного сесії парламенту урядовий проект Закону «Про колективні угоди та договори» за реєстр. № 7628 та прийняти його за наслідками розгляду у першому читанні за основу.

Крім того, народні депутати України проголосували за включення до порядку денного сесії Верховної Ради України проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності в сфері колективно-договірної діяльності за реєстр. № 7629 та прийняття його за основу за наслідками розгляду в першому читанні. Відповідний висновок Комітету буде надіслано головному Комітету по опрацюванню зазначеного законопроекту, а саме Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

Про дату наступного засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів буде повідомлено додатково.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38