В жовтні розпочнеться опалювальний період. Цього року він особливий, адже проходитиме в умовах широкомасштабної агресії росії проти України. А відтак домогосподарства з низьким рівнем доходів потребуватимуть допомоги від держави у вигляді житлових субсидій. При цьому субсидій на оплату житлово-комунальних послуг чекатимуть громадяни, які перебувають на території адміністративно-територіальних одиниць, де органи соціального захисту населення, зокрема, через бойові дії не мають можливості забезпечити підготовку виплатних документів та проведення фінансування.

12 вересня 2022 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в порядку контролю заслухав інформацію Міністерства соціальної політики України щодо стану готовності системи виплати громадянам житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг в зимовий період.

За даними ДП «ІОЦ Мінсоцполітики» відповідну субсидію в Україні наразі отримує 2,2 млн домогосподарств. Більшості родин субсидії були нараховані автоматично. У державному бюджеті на 2022 рік на надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу передбачено близько 37,9 млрд грн.

За словами Міністра соціальної політики України Оксани Жолнович, цієї суми вистачить для надання зазначених видів державної підтримки. За призначенням житлової субсидії громадяни можуть у буд-який час звернутися до ЦНАПу, уповноваженої посадової особи виконавчого органу територіальної громади, органу соціального захисту населення або через Портал Дія. «Наразі ми намагаємося донести людям інформацію, як отримати субсидію там, де через війну не працюють або погано працюють управління соціального захисту, пошта або банки. Виплати здійснюватимуться в різний спосіб, щоб кожен отримав свої кошти, в тому числі і на тимчасово окупованих територіях», - зазначила пані Жолнович.

Зокрема, на веб-порталі Міністерства існує тематичний розділ «житлові субсидії», на якому розміщена уся необхідна для споживачів інформація з відповідного питання (https://www.msp.gov.ua/timeline/subsidii.html).

Заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко повідомив Комітет, що майже 200 тисяч одержувачів субсидій проживають на територіях, де органи соціального захисту населення через військову агресію росії проти України не виконують свої повноваження належним чином.

Нагадаємо, що наразі призначення субсидій і пільг здійснюється управліннями соціального захисту населення (УСЗН), на місцевому рівні, і здійснюється з прив’язкою до місця, де розміщено відповідний УСЗН.

В Міністерстві пояснюють, що оригіналом поданих документів та виплатних документів є паперова форма, що небезпечно під час бойових дій чи окупації. Опрацювання заяв на субсидії та пільги в громадах, де тривають бойові дії, чи які тимчасово окуповані, неможливе. А в тих громадах, куди переміщаються громадяни, рятуючись від безпосередньої небезпеки, процедура призначення - складна і тривала, адже при зміні місця проживання, людина має повідомити УСЗН, де перебувала на обліку, для припинення надання виплат. Потім необхідо звернутися до УСЗН за новим місцем проживання для призначенгя субсидії за фактичним місцем проживання. Це займає від кількох тижнів до кількох місяців, протягом яких людина залишається без виплат.

Тому Міністерство пропонує оновити механізм призначення субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу. 

Щоб захистити право громадян, які є внутрішньо-переміщеними особами, знаходяться в окупації або проживають на територіях, де тривають бойові дії, на отримання житлових субсидій, Міністерство соціальної політики України пропонує здійснювати призначення субсидій і пільг через Пенсійний фонд України.

У Міністерстві переконують, що використання екстериторіального принципу роботи та ІТ-систем Пенсійного фонду дозволить прийняти та опрацювати документи громадян на отримання житлових субсидій і пільг в будь-якій точці України. Наприклад, субсидію для громадян, які проживали в Херсонській чи Запорізькій області,  можна буде призначити у Львові чи Вінниці. 

Процес нарахування та виплати пільг та житлових субсидій буде відбуватися автоматично, із забезпеченням захисту персональних даних отримувачів субсидій, зокрема, від агресора. Документи зберігатимуться виключно в електронній формі.

За інформацією Міністерства, масовий розрахунок житлової субсидії для одержувачів субсидій на опалювальний сезон 2022-2023 років буде здійснено органами соціального захисту населення в жовтні 2022 року після отримання відомостей від Державної податкової служби України та Пенсійного фонд України – про доходи осіб, від виконавців комунальних послуг – про розмір внесків/платежів, цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

За словами пана Музиченка, в жовтні 2022 року ПФУ почне взаємодію з управліннями соціального захисту населення в контексті проведення виплати житлових субсидій і пільг. Органи соціального захисту населення продовжать нарахування відповідних видів соціальної підтримки, а Пенсійний фонд України забезпечить виплату коштів через банки та Укрпошту.

«Повноваження по призначенню і виплаті будуть в Пенсійному фонді вже у грудні 2022 року», - повідомив Голова правління Пенсійного фонду України Євгеній Капінус.

«Близько 4,5 тисяч людей в Україні в органах соціального захисту населення займаються питаннями пільг та житлових субсидій. Переважна більшість цих людей перейде працювати в ПФУ в рамках виконання цього завдання. Частині людей потрібно буде переорієнтовуватися на систему надання соціальних послуг та реагування на складні життєві обставини людей. Адже у нас є два блоки системи соціальної підтримки. Це система соціальних виплат. І система соціальних послуг», - зазначив заступник Міністра Віталій Музиченко.

Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович повідомила народним депутатам – членам Комітету, що Міністерство активно готується до запровадження напрацьованої Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. «Цей цифровий інструмент дозволить нам практично усі сервіси, що надаються у соціальній сфері, об’єднати. Будуть об’єднані відомості про отримувачів, надавачів, розрахунки. Буде спрощено механізм призначення. Інформація буде надійно зберігатися в електронних цифрових сервісах, в тому числі і «хмарах». Відповідний «пілотний» проект реалізовувався щодо 6 соціальних допомог протягом півроку в окремих регіонах», - зазначила пані Жолнович. Міністр соціальної політики України звернула також увагу на те, що цифровізація соціальної сфери особливо важлива в умовах військової агресії росії проти України. Завдяки цифровізації процесів в соціальній сфері відповідна інформація буде надійно захищеною.

Наразі управління соціального захисту адмініструють більш ніж 30 видів допомог в тому числі і житлові субсидії. Централізація усіх допомог має, за прогнозами Міністерства соціальної політики України, відбутися до кінця 2023 року. 

Відповідна цифровізація буде відбуватися на базі Пенсійного фонду України. «Опрацьовуватися заявки, зокрема, на субсидії будуть працівниками соціальної сфери оперативно. Система автоматично буде розподіляти запити громадян на виконання між працівниками соціальної сфери рівномірно, відповідно до навантаження кожного з них», - пояснила пані Міністр. За її словами, на центральному рівні також буде проводитися верифікація виплат, тобто права і можливості людини щодо отримання виплат від держави.

За новою системою, для оперативного отримання субсидії, громадянину потрібно буде звернутися в ЦНАП, до уповноваженої особи територіальної громади або сервісного центру ПФУ. Також звернутися можна буде й у дистанційний спосіб через ДІЮ, електронний кабінет Пенсійного фонду або ж відправити заповнені документи звичайною поштою. Після опрацювання заявки органами Пенсійного фонду інформація буде передана безпосередньо на виплату в банк або через пошту.

Під час заслуховування контрольного питання у Комітеті директор департаменту моніторингу додержання соціально-економічних прав секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Світлана Глущенко повідомила присутніх на заході, що Уповноваженим підтримується передавання питання призначення житлових субсидій до органів ПФУ. «Дійсно, у фонду є така можливість. Із питаннями призначення житлових субсидій органи ПФУ впораються. Людині не має значення, який орган буде розглядати питання призначення житлових субсидій.  Головне, щоб це було зроблено вчасно», - резюмувала пані Глущенко.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57