21 вересня 2022 року президент росії володимир путін оголосив про часткову мобілізацію громадян рф задля поповнення особового складу армії держави-агресора у війні проти України.

Після оголошення часткової мобілізації російські чоловіки призивного віку одразу почали шукати можливості якнайшвидше покинути територію власної країни-агресора, щоб не потрапити у першу ж хвилю мобілізації та не виконувати військові плани росії незрозумілої народу етіології.

Скуповування авіаквитків до Стамбулу та Єревану, автомобільні затори на кордонах росії з іншими державами, зокрема, з Грузією, Фінляндією, Монголією, Казахстаном, акції протесту у десятках міст, зокрема, Махачкалі (столиця Дагестану), Нальчику (столиця Кабардино-Балкарії), Якутську (столиця Республіки Саха) та ін.

Однак волевиявлення корінних народів, що проживають на території росії, влада придушує силою та заборонами. Так, на акції під девізом «Ні могилізації!», яка вже 21-22 вересня 2022 року відбулася в 40 містах росії, було затримано близько 1300 осіб, більшість з них - у Москві. На повторних акціях 24-25 вересня у 36 містах рф затримали 837 противників мобілізації. При цьому президент росії володимир путін підписав закон із поправками до Кримінального кодексу рф про покарання за дезертирство, мародерство та здачу в полон.

Розпочавши війну, оголосивши мобілізацію, плануючи запровадження воєнного стану, володимир путін та його поплічники не лише нищать Україну з метою підживлення  власної варварської природи. Вони  це роблять силами та життями громадян корінних народів, які проживають на території рф, зокрема Сибіру і Кавказу. За даними видання «Кавказ. Реалии» жителі Північного Кавказу почали отримувати повістки у рамках мобілізації. З'ясувалося, що на війну в Україну закликають навіть тих, хто не підходить під офіційно оголошені критерії. Корінні народи росії активно мобілізуються в російську армію з метою ведення бойових дій на території України. На військову підготовку призовникам часу дається недостатньо.

Повістки отримують й кримські татари на окупованому росією українському півострові Крим. За кілька днів такі повістки отримало понад 1500 осіб. Повістки вручалися серед іншого чоловікам віком понад 60 років.

Виконуючи вказівку вищого керівництва росії нищити Україну, щодня на полі бою гине 400-500 громадян росії. З початку широкомасштабної військової агресії росії проти нашої держави - 24 лютого 2022 року - загинуло майже 58 тисяч російських військових.

Збройні Сили України захищають суверенітет та територіальну цілісність своєї землі, життя українського народу від неспровокованого воєнного вторгнення росії. За яку ідею гинуть представники унікальних корінних народів, що проживають на території терористичної рф – не зрозуміло.

Загалом на території Росії проживає понад 190 народів. Татари, башкири, чуваши, алтайці, хакаси, якути, кабардинці, адиги, чеченці, інгуші, аварці, лезгини, осетини, фіни, карели, саами, комі, марійці, мордва, ханти, манси, ненці, чукчі, калмики та ін. Чисельність деяких народів обчислюється десятками людей, чисельність багатьох народів – сотнями та тисячами громадян своєї нації. Багато народностей росії вже до війни росії проти України перебувало на межі зникнення… 

Про більшість корінних народів, що проживають на території рф, світ не чув. Інформаційне виокремлення корінних народів вряд чи є вигідним росії. Ідеологічно вирішує все москва, всі інші народи, які в той же час у загальній багатомільйонній кількості складають 20% населення рф, – підкоряються центральним наказам. Сила та самостійність окремих народів в росії непотрібна та є загрозою стабільності «царської» влади. Вплив корінних народів росії на глобальну політику рф неможливий. Цінність автентичних неповторних культур народів, що проживають на території рф, – не підтверджується.

Декларація прав корінних народів ООН 2007 року окреслює та визначає індивідуальні та колективні права корінних народів. Декларація «підкреслює права корінних народів підтримувати та зміцнювати власні інституції, культури та традиції, а також продовжувати свій розвиток відповідно до власних потреб і прагнень». Забороняється дискримінація корінних народів, підтримується сприяння їх повній та ефективній участі у всіх питаннях, які їх стосуються, і їхньому праву залишатися окремими та здійснювати власні бачення економічного та соціального розвитку.

Дотримуючись норм міжнародного права, поважаючи безумовне право корінних народів на існування та творення власного майбутнього, а також захищаючи право на життя власного народу, Україна закликає насильно мобілізованих громадян рф звертатися на українську гарячу лінію «Хочу жити» одразу після перетину російсько-українського кордону. Велика кількість новомобілізованих з росії уже звернулася до відповідних служб України за телефонами +38 066 580 34 98, +38 093 119 29 84 та повідомила про небажання воювати проти нашої держави.

При цьому громадяни росії можуть самостійно визначитися – йти на обмін військовополоненими чи просити прихистку в Україні. Україна – правова держава та виконує вимоги Женевських конвенцій щодо поводження з військовополоненими.

24 вересня 2022 року Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна гарантує російським військовим, які здалися в полон, цивілізоване ставлення, таємницю обставин здачі в полон та можливість не повертатися до Росії.

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів закликає громадян корінних народів, що проживають на території рф, які не бажають брати участь у терористичних військових діях росії проти України, звертатися на українську гарячу лінію «Хочу жити», обираючи майбутнє своїй неповторній нації, життя собі та мирним українцям.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55