12 жовтня відбулося чергове засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в умовах широкомасштабного воєнного вторгнення російської федерації на територію України.

Члени Комітету, зокрема, розглянули та підтримали прийняття низки нових законопроектів в соціальній сфері.

На початку засідання Комітет розглянув пропозиції та поправки, що надійшли від суб’єктів права законодавчої ініціативи до проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні за реєстр. №7649. Народні депутати України - члени Комітету схвалили текст порівняльної таблиці до законопроекту та рекомендували Верховній Раді України прийняти проект Закону в другому читанні та в цілому. Нагадаємо, що зазначений законопроект передбачає можливість громадянам збільшити власне забезпечення по досягненню ними пенсійного віку або пенсійне забезпечення третіх осіб, зокрема, своїх батьків, родичів. Запропоновані зміни до чинного законодавства передбачають можливість добровільної сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно договору, що укладається з Пенсійним фондом України (в електронній формі через Портал Дія, у тому числі з використанням мобільного додатка Дія або веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду).

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» щодо засад внутрішньої політики у сфері формування державної ветеранської політики за реєстр. № 8036, Комітет рекомендував Верховній Раді України включити його до порядку денного восьмої сесії парламенту та прийняти за основу, скоротивши строк подання поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи наполовину.

Зазначалося, що у зв’язку зі збройною агресією росії проти України державна ветеранська політика зазнає закономірних змін, що має бути відображено в чинному законодавстві. Тож, положеннями законопроекту пропонується унормувати питання:

-       формування державної ветеранської політики;

-       формування системи переходу з військової служби до цивільного життя;

-       забезпечення системи соціальної підтримки ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей таких осіб і членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України;

-       забезпечення доступним житлом ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України шляхом формування потужного державного замовлення на будівництво соціального житла, відродження доступного іпотечного кредитування;

-       розвитку ветеранського спорту і фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів;

-       запровадження комплексних заходів, спрямованих на формування громадянської ідентичності;

-       реалізації заходів, спрямованих на героїзацію Захисників та Захисниць України і забезпечення гідного вшанування й увічнення пам’яті загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

Наступне питання порядку денного засідання Комітету стосувалося одного з надважливих питань майбутнього України – збереження генофонду української нації. Проект Закону про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство за реєстр. № 8011, який розглядався Комітету, пропонує це здійснити за рахунок добровільного та безоплатного забору та зберігання цінних біологічних зразків кращих представників української нації – Захисників та Захисниць України.

Автори законопроекту зауважують, що внаслідок збройної агресії росії проти України Захисники та Захисниці держави отримують поранення, які, зокрема, призводять до втрати ними репродуктивних функцій. Такі поранення позбавляють українських воїнів можливості стати біологічними батьками та обмежують їх право на батьківство/материнство.

Комітет підтримує необхідність ефективного забезпечення збереження генофонду української нації, створення державних гарантій щодо збереження можливості біологічного батьківства/материнства для Захисників та Захисниць України та за підсумками розгляду законопроекту за реєстр. № 8011 рекомендував Верховній Раді України включити його до порядку денного восьмої сесії парламенту та прийняти за основу.

Комітет також рекомендував парламенту включити до порядку денного та за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (щодо борців за незалежність України у XX столітті) за реєстр. № 8032. Законодавчою ініціативою пропонується встановити пенсії за особливі заслуги перед Україною особам, які відповідно до Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті» мають статус борців за незалежність України у ХХ столітті та відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років» зазнали репресій за політичними або релігійними мотивами у формі позбавлення волі (ув’язнення) або примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу і реабілітовані у встановленому законом порядку.

Під час розгляду законопроекту народні депутати України - члени Комітету зауважували, що борці за незалежність, які в часи комуністичного режиму були позбавлені волі, на сьогодні є особами поважного віку та перебувають на межі абсолютної бідності. У свій час через власну громадянську позицію та політичні погляди ці громадяни не могли влаштуватися на високооплачувану роботу та отримати відповідне пенсійне забезпечення. Водночас їх приклад самовідданої боротьби за свободу та суверенітет України наразі наслідують Захисники та Захисниці нашої держави, що встали на захист України після воєнного вторгнення російської федерації на українські землі. Народні обранці також наголошували на відповідальності та обов’язку держави надати соціальну підтримку наразі вже невеликій кількості жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років, яка залишилася, засвідчивши шану здійсненому ними подвигу в утвердженні України ціною, зокрема, власної свободи та забезпеченого майбутнього.

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» щодо вдосконалення порядку включення благодійників - фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації за реєстр. №8076, Комітет рекомендував Верховній Раді України включити його до порядку денного та за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу, скоротивши наполовину строк подання поправок і пропозицій до нього.

Законопроект розроблено з метою спрощення порядку включення благодійників - фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, що знизить бюрократичне навантаження на десятки тисяч волонтерів та сприятиме покращенню державної політики підтримки волонтерської діяльності.

Наприкінці засідання Комітет прийняв рішення щодо створення робочої групи з напрацювання нової редакції Закону України «Про гуманітарну допомогу», а також внесення змін до п.2 рішення Комітету від 07 червня 2021 року (протокол № 76) «Про створення робочої групи з доопрацювання до другого читання проєкту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення за реєстр. № 3515» (щодо кандидатур співголів робочої групи).

Наостанок народні депутати України погодили проведення спільного з двома іншими Комітетами Верховної Ради України «круглого столу» щодо стану соціального захисту внутрішньо-переміщених осіб, кількість яких через війну росії проти України сягнула майже 5 мільйонів громадян. Засідання «круглого столу» відбудеться на базі Комітету за участі Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин та Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Захід відбудеться 17 жовтня 2022 року о 12:00 в режимі відеоконференції.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31