09 листопада 2022 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в умовах воєнного стану. Народні депутати України – члени Комітету розглянули чотири питання порядку денного робочого засідання.

За підсумками розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» щодо вдосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації за реєстр. № 8076, підготованого Комітетом для розгляду парламентом у другому читанні, народні депутати України – члени Комітету схвалили текст порівняльної таблиці з пропозиціями і поправками народних депутатів України до проекту Закону та рекомендували Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому.

Врахованими пропозиціями до законопроекту, зокрема, змінено назву проекту Закону та додано уточнюючу норму, в якій зазначено до якого органу подається заява про включення благодійника – фізичної особи до реєстру, а саме: «до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику». Підтримані пропозиції також передбачають можливість подання благодійником – фізичною особою відповідної заяви «в тому числі із використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг». У разі прийняття законопроекту Верховною Радою України, Кабінет Міністрів України протягом одного місяця з дня набрання чинності цим Законом має привести свої нормативно-правові акти у відповідність до його положень.

Нагадаємо, що 18 жовтня 2022 року Верховна Рада України прийняла за основу із скороченням строку підготовки до другого читання проект Закону за реєстр. № 8076. Законопроект розроблено з метою спрощення порядку включення благодійників - фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, що знизить бюрократичне навантаження на десятки тисяч волонтерів та сприятиме покращенню державної політики підтримки волонтерської діяльності.

Проектом акту, зокрема, передбачається доповнення законодавства положенням щодо можливості подання заяви для включення до Реєстру волонтерів як у письмовій, так і в електронній формі (в тому числі з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг).

Під час попереднього розгляду проекту Закону про окремі питання оптимізації функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану за реєстр. № 7703, автор законопроекту народний депутат України Сергій Кузьміних повідомив про необхідність доопрацювання законопроекту у зв’язку із частковою втратою актуальності та змінами до законодавства, які були нещодавно ухвалені парламентом. Тож законопроект було знято з розгляду Комітету.

Розглядаючи доцільність включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до статті 6 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» за реєстр. № 8123, народні депутати України – члени Комітету наголошували на актуальності його положень.

Так, проектом Закону пропонується законодавчо врегулювати питання призначення пенсій за особливі заслуги перед Україною, а саме встановлювати одночасно дві надбавки: за особливі заслуги перед Україною та за заслуги померлого годувальника-військовослужбовця, який починаючи з 2014 року брав участь у відсічі та стримуванні збройної агресії російської федерації та/або інших держав, перебуваючи безпосередньо в районах бойових дій.

Розробники законопроекту зазначають, що запропоновані законодавчі зміни покращать рівень пенсійного забезпечення членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, які народили п’ятьох або більше дітей, що буде додатковою опорою для жінок, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня» та визнанням безцінного внеску загиблих (померлих) Захисників та Захисниць у майбутнє вільної України.

За результатами розгляду проекту Закону за реєстр. № 8123 Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект до порядку денного восьмої сесії парламенту та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

На останок представники Інституту законодавства Верховної Ради України, діяльність якого модернізовано та з яким Комітет тісно співпрацює, презентували народним депутатам України – членам Комітету можливості Дослідницької служби Верховної Ради України, зокрема, відділу з питань гуманітарної та соціальної політики та тренінгового центру.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57