03 грудня 2022 року світ відзначає Міжнародний день осіб з інвалідністю, встановлений резолюцією A/RES/47/3 Генеральної Асамблеї ООН у 1992 році.

В цей день 30 років поспіль українці нагадують собі та близьким про толерантне ставлення до кожної людини, незалежно від її особливостей та обставин життя, важливість дружньої підтримки громадян, які цього потребують, необхідність забезпечення осіб з інвалідністю рівними можливостями в усіх сферах життєдіяльності суспільства.

Верховна Рада України регулярно приймає Закони України, які мають на меті зробити життя осіб з інвалідністю в Україні більш комфортним та стабільним.

В умовах широкомасштабної військової агресії росії проти нашої держави український парламент прийняв в інтересах осіб з інвалідністю 4 закони.

15 березня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за особами з інвалідністю і хворими дітьми» № 2122-ІХ (законопроект за реєстр. № 7140-1).

Закон спрощує звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за особами з інвалідністю та дітьми з важкими захворюваннями. Так, відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за такими особами з інвалідністю і тяжкохворими дітьми» від військової служби звільняються окремі категорії військовозобов’язаних, в тому числі які визнані особами з інвалідністю.

Також Закон передбачає звільнення від військової служби (строкової, під час особливого періоду та мобілізації) громадян України, які:

-     виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

-     виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я;

-     зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

-     мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи; які здійснюють опіку (піклування) за особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

-     зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи;

-     зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю ІI групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду;

-     зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

 

01 квітня 2022 року Верховна Рала України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення допоміжними засобами реабілітації осіб, постраждалих внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України» № 2168-IX (законопроект за реєстр. № 7210).

Своїм рішенням Верховна Рада України забезпечила можливість отримати допоміжні засоби реабілітації громадянами, які постраждали під час проведення бойових дій незалежно від встановлення їм інвалідності.

Цей Закон України передбачає внесення змін до статті 4 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» з метою поширення його дії на осіб, які у період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях під час служби, трудової та іншої діяльності, проживання на відповідній території отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України, перебуваючи безпосередньо в районах проведення воєнних (бойових) дій та у період здійснення воєнних (бойових) дій або в районах, що піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам.

Такі громадяни будуть забезпечені допоміжними засобами реабілітації, медичними виробами, реабілітаційними послугами на підставі висновків лікарсько-консультативних комісій закладів охорони здоров’я чи рішень військово-лікарських комісій незалежно від встановлення їм інвалідності, у тому числі за кордоном, у порядку та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України.

 

13 квітня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, та надання їм соціальних гарантій» № 2121-ІХ (законопроект за реєстр. № 7151).

Відповідно до цього Закону, особи з числа членів добровольчих формувань територіальних громад, які стали особами з інвалідністю у зв’язку з пораненням, каліцтвом, контузією або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконання ними завдань, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України, а також члени сімей осіб, які були у складі добровольчих формувань територіальних громад та загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я матимуть право на пенсії нарівні з військовослужбовцями строкової служби та членами їх сімей.

21 вересня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»» № 2620-IX (законопроект за реєстр. № 3663).  

Положеннями Закону України, зокрема, передбачають надання права потерпілим на виробництві на забезпечення протезуванням, ортезуванням, допоміжними засобами реабілітації, медичними виробами, що надаються відповідно до вимог законів України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я» та «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні». 

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів опрацьовував зазначені вище законопроекти у якості Головного.

Нещодавно Комітет підготував на розгляд Верховної Ради України черговий проект Закону в інтересах осіб з інвалідністю, а саме законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю» за реєстр. № 5344-д.

Доопрацьованим у Комітеті законопроектом пропонується створити сприятливі умови для працевлаштування осіб з інвалідністю, в тому числі шляхом впровадження апробованих в інших країнах підходів до розвитку стимулюючих механізмів для роботодавців, розширення можливостей для осіб з інвалідністю.

Проектом закону, зокрема, пропонується:

- запровадження сплати цільового внеску замість адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу працевлаштування. Внесок передбачається у меншому розмірі, порівняно із розміром адміністративно-господарських санкцій, але обов’язок із його сплати встановлюється для усіх категорій роботодавців як приватного, так і публічного сектору.

- встановити однакове законодавче зобов’язання з працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців приватного та публічного секторів.

- здійснювати заходи сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю, передбачається створення спеціального фонду державного бюджету шляхом накопичення внесків роботодавців. Кошти спеціального фонду будуть цільово витрачатися виключно на реалізацію заходів із працевлаштування осіб з інвалідністю.

- впровадити підхід до гарантованого для працівника збереження трудових відносин з роботодавцем, де з працівником трапився нещасний випадок на виробництві/професійне захворювання.

- обов’язкове надання особам з інвалідністю соціальних послуг (соціального супроводу на робочому місці, персонального асистента, перекладу жестовою мовою та інші), які є складовою процесу працевлаштування таких осіб.

Кожна особа з інвалідністю в демократичній та розвинутій державі світу має бути захищена, забезпечена повним та рівним доступом до користування усіма правами людини та основоположними свободами.

Водночас держава має сприяти зміцненню поваги до осіб з інвалідністю та свободі цієї категорії громадян від будь-якого виду дискримінації. Україна – не виключення.

Верховна Рада України і надалі сприятиме впровадженню європейських стандартів життя, змінюючи та доповнюючи чинне законодавство країни відповідними положеннями.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31