Під час слухань у Комітеті на тему: «Інструменти суспільної підтримки ветеранів – учасників бойових дій у післявоєнний період» було порушено питання інтеграції ветерана війни в економічно-активне життя та забезпечення економічної незалежності відповідної категорії громадян після демобілізації, належного відпочинку та реабілітації.

Представники Кабінету Міністрів України у своїх виступах зазначали, що напрацювали та продовжують розширювати перелік можливих варіантів зайнятості для Захисників та Захисниць України, які можуть бути обрані відповідно до уподобань демобілізованого українця. 

За прогнозами центральних органів виконавчої влади після Перемоги над російським агресором кількість ветеранів війни в Україні перевищить 2 мільйона громадян. Частина учасників бойових дій повернеться на свої робочі місця, які відповідно до законодавства зберігаються за ними до закінчення воєнного стану, частина – продовжить службу в сферах національної безпеки та оборони держави. Водночас учасники слухань об’єдналися у думці, що Україна та суспільство потребують участі нинішніх військовослужбовців у процесі післявоєнного відновлення держави, - враховуючи їх патріотизм та безумовну відданість країні. Зокрема, затребуваним є працевлаштування демобілізованих українців в органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Крім того, Міністерство економіки України передбачає, що 10% зможуть стати підприємцями та працевлаштувати інших ветеранів. За словами заступниці Міністра економіки України, Уряд працює над наданням можливості Захисникам та Захисницям України започаткувати власне підприємництво, працевлаштовуючи побратимів. Так, в розробці знаходиться грантова програма, яка передбачає отримання 1 мільйону гривень на розвиток бізнесу, за умови працевлаштування 4 осіб, двоє з яких – учасники бойових дій. Фінансування цих програм здійснюватиметься за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. На 2023 рік відповідні видатки заплановані у розмірі близько 200 млн грн.

«Маючи дуже успішний досвід грантових програм «Власна справа» в 2022 році, ми знаходимося на фінальній стадії затвердження окремих порядків, які також працюватимуть для ветеранів. Вони передбачатимуть отримання учасником бойових дій гранта на власну справу в розмірі до 250 тисяч гривень у разі працевлаштування однієї особи. Також будуть гранти для другого з подружжя в розмірі до 500 тисяч гривень – на розвиток бізнесу, поки чоловік чи дружина воює. Таку ідею ми запозичили з американського досвіду. Це гарна можливість готувати сімейний бізнес до повернення Захисника чи Захисниці», - розповіла Тетяна Бережна.

Також держава підтримуватиме бізнес, який працевлаштовуватиме громадян після демобілізації. Активні програми зайнятості вже передбачають компенсацію єдиного соціального внеску роботодавцю за працевлаштування ветерана війни. «Левова частка успішної роботи найманих працівників з числа учасників бойових дій є їх перенавчання», - зазначають в Міністерстві економіки України.

Нагадаємо, що відповідне навчання/перенавчання, а також присвоєння/підтвердження/визнання професійної кваліфікації можливе завдяки прийнятому в 2022 році Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій» № 2179-IX від 01.04.2022. За законодавством уповноваженим органом по реалізації державної політики у сфері кваліфікацій є Національне Агентство Кваліфікацій. В акредитованих Агентством кваліфікаційних центрах громадянин може підтвердити кваліфікацію на базі неформальної освіти (наприклад, курси) чи інформального навчання (самоосвіта). В подальшому мережа кваліфікаційних центрів збільшуватиметься, відповідно до запиту ринку праці на кваліфікованих працівників. Такі центри можуть бути створені закладами освіти, підприємствами (https://register.nqa.gov.ua/perelik-podanih-deklaracij) та іншими суб’єктами господарювання. «Також ми зробимо методичні рекомендації, як перейти з військової професії на цивільну», - додала Тетяна Бережна.

Директорка Інституту демографїї та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Національної академії наук України Елла Лібанова також вважає, що після демобілізації лише частина Захисниць та Захисників України повертатиметься до колишнього місця роботи. «Даватимуться в знаки, зокрема, руйнування економіки України та необхідність її розбудови на принципово інших засадах. Скоріше за все значна частина демобілізованих буде перенавчатися новим професіям», - зазначила пані Лібанова.

Комітет в свою чергу разом з Урядом, науковцями, сторонами соціального діалогу та громадськістю продовжить працювати над адаптацією трудового законодавства до умов та реалій сьогодення, зокрема, стосовно зайнятості населення в період післявоєнного відновлення України.


Захід відбувся за сприяння Програма USAID РАДА: наступне покоління

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57