24 квітня 2023 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова взяла участь у презентації Плану дій Ради Європи для України на 2023-2026 роки «Стійкість, відновлення та відбудова».

У Раді Європі зазначають, що План дій розроблений у тісній співпраці з українськими зацікавленими сторонами та спрямований на підтримку процесу відбудови та економічного відновлення в Украі?ні, яка зіткнулася з жорстокою агресією російської федерації та величезними руйнуваннями, з метою посилення стійкості українських державних установ, посилення демократичного управління і верховенства права та захисту основоположних прав громадян.

Голова Комітету подякувала Раді Європі за незмінну потужну підтримку України у її боротьбі за свободу та демократію. «Особливо хочу подякувати всім, хто допоміг нам утримати фінансування системи соціальної підтримки під час воєнних дій в Україні», - зазначила Галина Третьякова.

Пані Третьякова відзначила важливість тем, яких торкнувся у своєму виступі керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Роман Романюк, особливо щодо захисту прав дітей у кризових та надзвичайних ситуаціях. У своїй поточній діяльності Комітет пріоретизує питання соціального захисту українських дітей у період війни росії проти України. Серед нещодавно підтриманих Комітетом законодавчих ініціатив - проект Закону України про основи соціальної захищеності дітей, які постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України за реєстр.№ 9042-1. 05 квітня 2023 року Комітет рекомендував парламенту прийняти законопроект за основу.

У своєму виступі Голова Комітету розповіла про особливості соціального та трудового законодавства України, яке є застарілим та потребує оновлення на шляху до об’єднання нашої держави з державами – членами Європейського Союзу.

Під час пандемії COVID-19 та широкомасштабного воєнного вторгнення відповідне законодавство зазнало суттєвих змін, що дозволило забезпечити ефективну роботу підприємств, організацій та громадян держави в умовах глобальних викликів. 

Серед основних потужних викликів перед Україною, які залишаються:

-  падіння доходів українського населення та збільшення коефіцієнту бідності в нашій державі, який за 2022 році зріс з 5,5% до 20,2%;

-  швидке створення концепції повоєнної адаптації демобілізованих військовослужбовців до цивільного життя, яка включатиме алгоритм працевлаштування осіб з інвалідністю (що відбуватиметься на тлі важливої реформи сфери охорони здоров’я - впровадження Міжнародної класифікації функціонування);

-  потужні демографічні та міграційні процеси, які призвели до того, що майже кожен третій українець – пенсіонер. Постає питання щодо фінансування солідарної пенсійної системи та необхідності проведення пенсійної реформи в Україні;

«Ці три виклики ми сподіваємося вирішити разом з програмою Ради Європи. Я вдячна Сюзанні Мнацаканян (керівниця проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні", - авт.), яка три роки нас супроводжує у цих процесах, - зауважила Галина Третьякова. – Як результат - в грудні 2022 року була презентована концепція Соціального кодексу України, яка могла б перезавантажити застаріле радянське законодавство і кодифікувати більше ніж 120 законів, які стосуються соціального піклування і захисту в Україні».

Серед важливих питань, що знаходяться на порядку денному України, Голова Комітету відзначила також створення механізму регресних позовів до російської федерації щодо відшкодування завданих збитків життю та здоров’ю громадян України, державному та місцевому бюджетам, системі соціального страхування, які наразі компенсуються за рахунок Державного бюджету та міжнародної допомоги.

Також згадувалося про необхідність створення в Україні платформ громадських обговорень, активізації діалогу громадського суспільства та влади, розбудови соціального діалогу в Україні.

Галина Третьякова виказала впевненість в тому, що спільна робота Комітету з Радою Європи призведе до створення в Україні стійкої до всіх викликів прозорої адресної соціальної системи.

З Планом дій Ради Європи для України на 2023-2026 роки можна ознайомитися за посиланням: https://rm.coe.int/action-plan-ukraine-2023-2026-ukr/1680aa8282

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47