Напередодні Міжнародного дня пам’яті про Чорнобильську катастрофу - 24 квітня 2023 року - у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Формування та реалізація державної політики у галузі соціального захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Захід відбувся під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Олега Арсенюка.

У широкому обговоренні питань соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи взяло участь біля 100 стейкхолдерів, зокрема, народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, обласних та міської державних адміністрацій, сторін соціального діалогу, громадських організацій, наукових установ тощо.

Відкриваючи засідання «круглого столу» Олег Арсенюк наголосив на послідовній та регулярній роботі Верховної Ради України в інтересах як ліквідаторів аварії на ЧАЕС, так і громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. Голова підкомітету нагадав про прийняття у 2021 році Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» № 1584-IX. «Цей Закон дав можливість підвищити розмір пенсійного забезпечення для десятків тисяч пенсіонерів із числа ліквідаторів аварій на ЧАЕС незалежно від того, цей був військовослужбовець чи цивільна особа», - нагадав пан Арсенюк.

За словами головуючого на засіданні «круглого столу», станом на 1 березня 2023 року мінімальні розміри пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими для осіб з інвалідністю 1 групи – 8187 грн, 2 групи – 6549 грн, 3 групи – 5048 грн; дітей з інвалідністю – 5048 грн. Зазначалося, що з 1 березня 2023 року проведено перерахунок пенсій для 39,4 тисяч громадян відповідних категорій у зв’язку з індексацією пенсій на 19,7%. Середній розмір такого підвищення склав 977 грн.

Крім того, з 01.07.2021 року на виконання пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1584 було проведено перерахунок мінімальної пенсійної виплати для ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС з інвалідністю, розмір якої станом на 1 березня 2023 року складав:

для осіб з інвалідністю І групи  – 13 376,21 грн;

для осіб з інвалідністю ІІ групи – 10 700,97 грн;

для осіб з інвалідністю ІІІ групи – 8 025,73 грн.

«Навіть у стані війни питання соціального та пенсійного забезпечення постраждалих від Чорнобильської катастрофи є актуальним, адже це також наші ветерани», - наголосив у своєму виступі голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко.

За словами генерального директора Директорату розвитку соціального страхування та пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Валентини Кудін, усі 37 років з дня аварії на ЧАЕС за особами, які потерпіли внаслідок аварії на станції, зберігається привілійоване право щодо умов призначення дострокової пенсії. «Фінансуються видатки на здійснення доплат за роботу в зоні відчуження, виплачуються компенсації за харчування потерпілих дітей, спрямовуються видатки на виплату грошової компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування, надається 50% знижка в оплаті за користування житлом та інше», - додала керівник експертної групи з питань соціального захисту окремих категорій населення Директорату адресної соціальної підтримки населення та розвитку соціального інспектування Міністерства соціальної політики України Олена Кольчик.

Учасники засідання «круглого столу» оголосили низку пропозицій до обговорення. Зазначалося, зокрема, про необхідність переглянути зони радіоактивного забруднення та створити правові механізми стимулювання сталого розвитку територій, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Варто зазначити, що у Верховній Раді України зареєстровано урядовий проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій та забезпечення населення інформацією про їх радіаційний стан за реєстр. № 6476. Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко в свою чергу закликав сприяти ініціативі ліквідаторів Чорнобильської катастрофи щодо запровадження верифікації наданих статусів «для того, щоб сприяти гідному соціальному захисту справді тим, хто постраждав». Учасники заходу в Комітеті звертали увагу на необхідність впровадження в Україні загальнообов’язкового медичного страхування, а також медичного забезпечення постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

На медичному забезпеченні постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС та необхідності підтримки диспансерів радіаційного захисту у своєму виступі зупинився голова підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Валерій Зуб. Також народний депутат України високо оцінив роботу Національного Наукового Центру Радіаційної Медицини, запропонувавши на базі Центру створити Європейський науково-практичний центр радіаційної медицини. «В цьому напрямку ми точно можемо бути лідерами серед інших європейських країн, враховуючи колосальний досвід Наукового Центру, який включає й допомогу постраждалим від аварії в Японії на Фукусімі», - впевнений Валерій Зуб.

37 років минуло з моменту найбільшої катастрофи за всю історію ядерної енергетики - аварії на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Прикро визнавати той факт, що кількість громадян, які пережили та постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, за останні 15 років стрімко зменшилася. «Кількість постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС з 2008 року по 2023 рік зменшилася на 24%, а кількість учасників ліквідації наслідків аварії, які мають найбільші дози опромінення, зменшилася на 44%», - повідомив учасникам «круглого столу» генеральний директор ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України», академік НАМН України Димитрій Базика, додавши, що серед основних причин смерті громадян цих категорій – онкологічні захворювання.

За даними Міністерства соціальної політики України, на сьогодні кількість постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи складає 1,6 мільйонів українців, з них понад 99,2 тисяч осіб мають інвалідність, більше ніж 297 тисяч - потерпілі діти.

Водночас станом на початок 2023 року в органах соціального захисту населення перебуває понад 162 тисячі учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів вшановує подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Слава кожному українцю, який рятує Україну та світ від глобальних загроз!

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57