26 квітня 2023 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, під час якого народні депутати України – члени Комітету, зокрема, прийняли позитивне рішення щодо 4 законопроектів у соціальній сфері.

Врахувавши зауваження та пропозиції Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України Комітет переглянув власний висновок від 5 квітня 2023 року «Щодо проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (щодо борців за незалежність України у XX столітті) (реєстр. № 8032) друге читання» (протокол №147). За підсумками уточнення окремих положень законопроекту Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому із необхідним техніко-юридичним опрацюванням.

Законодавча ініціатива передбачає, зокрема, встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною деяким категоріям громадян. Зокрема, борцям за незалежність України в ХХ столітті пенсія за особливі заслуги встановлюється на постійній основі (як надбавка до пенсії) у розмірі 4200 гривень із щорічним підвищенням з 1 березня 2024 року. 

Комітет також рекомендував парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» щодо соціальних нормативів у сфері культури за реєстр. № 8395.

Законопроект, зокрема, визначає перелік державних соціальних нормативів у сфері культури, а також розділяє поняття «соціально-культурні послуги/заклади» на «соціальні» та «культурні». До державних соціальних нормативів у сфері культури пропонується включити мінімальні стандарти забезпечення населення культурними послугами, визначені відповідно до Закону України «Про культуру», а також нормативи забезпечення населення закладами культури та закладами освіти сфери культури, що надають доступ до базового набору культурних послуг.

Крім того, народні депутати України – члени Комітету більшістю голосів прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного сесії та прийняти за основу проект Закону про накопичувальне пенсійне забезпечення за реєстр. № 9212. Законопроект розроблено з метою трансформації системи пенсійного забезпечення громадян України шляхом створення додаткової опори – обов’язкової накопичувальної системи, яка дозволить здійснювати громадянам додаткові індивідуальні пенсійні накопичення на старість. Проект розроблено в межах реалізації одного з найважливіших пріоритетів соціальної та економічної політики України - розвитку системи пенсійного забезпечення її громадян. У своєму виступі Голова Комітету Галина Третьякова розповіла, чому питання впровадження накопичувального пенсійного забезпечення в Україні є критичним для добробуту наступних поколінь українських пенсіонерів, а також економічно-активного населення, яке роками фінансує солідарну пенсійну систему країни. Деталі виступу Голови Комітету – у наступній новині Комітету.

Заслухавши автора проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері соціальних відпусток за реєстр. № 9018 народного депутата України Олександра Юрченка, Комітет прийняв рішення рекомендувати парламенту включити законопроект до порядку денного сесії та за наслідками розгляду у першому читанні прийняти його за основу. Автор законодавчої ініціативи вважає, що національне законодавство у сфері соціальних відпусток має значні прогалини в частині визначення поняття одинокої матері/батька, забезпечення права кожного з батьків дитини на соціальні відпустки, відпустки при народженні дитини. «Прийняття запропонованого проекту Закону забезпечить підтримку сім’ї, формування відповідального материнства та батьківства, а також рівні права та обов’язки матері та батька щодо отримання соціальних відпусток», - зазначається в пояснювальній записці до законопроекту.

Наостанок члени Комітету:

-          затвердили рішення Комітету щодо результатів аналізу практики застосування Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу» від 4 лютого 2021 року № 1213-IX;

-          створили робочу групу з доопрацювання до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників за реєстр. № 5695 під головуванням народного депутата України - члену Комітету Тетяни Циби;

-          за пропозицією народного депутата України – члену Комітету Сергія Гривка внесли до плану роботи Комітету розглянути у порядку контролю питання: «Аналіз практики застосування Закону України № 1105-XIV від 23.09.1999 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в редакції, що діє з 01.01.2023, щодо забезпечення соціальними послугами з догляду та медичною допомогою потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які їх потребують». Захід призначено на 4 травня 2023 року.   

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47