30 травня 2023 року Верховна Рада України прийняла за основу євроінтеграційний проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю» за реєстр. № 5344-д, доопрацьований Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів для розгляду у повторному першому читанні.

Мета даного законопроекту - забезпечити на належному рівні, з урахуванням досвіду країн ЄС, реалізацію особами з інвалідністю свого права на працю, що гарантується Конституцією України, Конвенцією ООН про права інвалідів, Конвенцією МОП 1983 року «Про професійну реабілітацію та зайнятість інвалідів» №159.

Законопроектом пропонується створити сприятливі умови для працевлаштування осіб з інвалідністю, в тому числі шляхом впровадження апробованих в інших країнах підходів до розвитку стимулюючих механізмів для роботодавців, розширення можливостей для осіб з інвалідністю.

Водночас передбачається обов’язковість працевлаштовувати осіб з інвалідністю не лише приватним бізнесом, але і органами державної влади, комунальними установами і організаціями.

При цьому роботодавцю пропонуватимуться альтернативні механізми підтримки людей з інвалідністю (на вибір):

- працевлаштувати осіб з інвалідністю на спеціально облаштовані робочі місця для них. Складовою процесу працевлаштування є обов’язкове надання (за потреби) соціальних послуг: соціального супроводу на робочому місці, персонального асистента, перекладу жестовою мовою, тощо;

- сплатити цільовий внесок на підтримку їх працевлаштування до спеціального фонду державного бюджету (кошти якого будуть цільово витрачатися);

Положення законопроекту також передбачають розширення категорії підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою від держави, наприклад, підприємства захищеного працевлаштування, які матимуть на меті не отримання прибутку, а забезпечення роботою осіб з важкими формами функціональних обмежень.

З урахуванням широкомасштабної військової агресії росії проти нашої держави кількість осіб з інвалідністю, в тому числі з числа демобілізованих військовослужбовців, щоденно збільшується.

Тож, після Перемоги України над ворогом неминуче та гостро постане питання працевлаштування великої кількості громадян на «розумні» (ергономічні) місця, тобто належним чином облаштовані робочі місця, що враховують особливості фактичного стану людини, зокрема, фізичного. 

Підтримавши у першому читанні проект Закону за реєстр. № 5344-д парламент продемонстрував намір сприяти реалізації права на працю та економічній незалежності як цивільних громадян, так і демобілізованих військовослужбовців, які мають інвалідність, за кращими зразками Європейського Союзу.

Після прийняття законопроекту у другому читанні рівень зайнятості осіб з інвалідністю в Україні значно зросте. 

Комітет доопрацює законопроект разом з широким колом стейкхолдерів для його подальшого розгляду Верховною Радою України у другому читанні. 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38
03 квітня 2024 09:23
01 квітня 2024 14:28
01 квітня 2024 13:24