05 червня 2023 року відбулася робоча зустріч Голови Комітету Галини Третьякової із заступником голови Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні Сергієм Біленьким та очільницею комітету зі сталого розвитку Федерації роботодавців України Оленою Колесніковою. 

Учасники зустрічі обговорили роль професійної освіти в процесі адаптації військовослужбовців на робочому місці після демобілізації, а також шляхи здобуття економічної незалежності громадянами після служби у Збройних Силах України. Особлива увага була приділена здобуттю часткової кваліфікації демобілізованими військовослужбовцями, що допомагатиме більш швидко працевлаштовуватися на наявні вакансії. Відбувся обмін думками щодо стану ринку праці в Україні, існуючих вакансіях, а також розвитку секторів економіки, що впливатимуть на відбудову країни після Перемоги.

«Вже зараз ринок праці гостро потребує фахівців із професійною освітою. Ні для кого не секрет, що цей запит тільки зростатиме, особливо у період відбудови країни. Треба переходити від слів про важливість професійної освіти до конкретних дій. Оновлювати спеціальне законодавство, здійснювати дерегуляцію системи, поширювати інформацію про можливість короткострокового навчання у закладах профтехосвіти, зокрема серед вразливих груп населення. Не усім європейським країнам вдається побудувати цілісну систему визнання професійних кваліфікацій, тоді як Україна це зробила навіть в умовах повномасштабної війни. Потрібно не збавляти темп, аби наша країна мала репутацію успішної і прогресивної європейської держави», – наголосила Олена Колеснікова. 

У Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів регулярно проводяться зустрічі з представниками сторін соціального діалогу, громадянського суспільства, волонтерської спільноти з метою розбудови сталої практики ефективної взаємодії громадянського суспільства та держави, працюючого населення та роботодавців. Розвиток соціального партнерства – одне із основних питань, що знаходяться на порядку денному Комітету.

«Питання розвитку та модернізації соціального діалогу перебуває сьогодні на порядку денному як у Комітеті, так і у соціальних партнерів. Ми намагаємося знайти формат, який, з одного боку, не буде суперечити кращому світовому досвіду та конвенціям і рекомендаціям МОП, з іншого – враховувати доволі специфічний національний контекст. Триває дискусія про місце і роль громадських об’єднань та інших (нерепрезентативних у розумінні чинного законодавства) об’єднань працівників та бізнесу у соціальному діалозі, про реальну репрезентативність сторін соціального діалогу, про врахування позицій сторін при прийнятті рішень органами влади», - зазначив Сергій Біленький.

В свою чергу Голова Комітету Галина Третьякова нагадала, що у другій половині червня 2023 року у Комітеті відбудеться черговий захід, присвячений розбудові соціального діалогу в Україні. На 22 червня 2023 року о 10:00 заплановані публічні консультації щодо окремих аспектів здійснення соціального діалогу в Україні. Під час заходу планується обговорити, зокрема, такі питання: 

1) перезавантаження чинної моделі соціального діалогу в Україні (у тому числі шляхом залучення представників громадянського суспільства); 

2) європейські моделі соціального діалогу та перспективи впровадження їх найкращих практик в Україні; 

3) зміна підходів до визначення критеріїв репрезентативності сторін соціального діалогу.

До участі у заході буде запрошено народних депутатів України, представників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, об’єднань профспілок та організацій роботодавців, засобів масової інформації, наукових установ, громадських організацій та ін. Посилання на онлайн трансляцію заходу буде розміщено на офіційній Фейсбук сторінці Комітету в день проведення публічних консультацій. 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38