8 січня 2024 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на своєму засіданні розглянув урядовий проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби» за реєстр. № 10378, а також альтернативні до нього законопроекти № 10378-1, № 10378-2 та № 10378-3, акцентуючи увагу на положеннях, що стосуються питань соціальної політики, а саме:

-                     функціоналу та повноважень роботодавців під час мобілізаційних заходів;

-                     мобілізації усиновлювачів, членів сім’ї особи з інвалідністю I-ІІ групи, які зайняті постійним доглядом за нею та ін.;

-                     бюджетних видатків на пільги, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Під час розгляду вищевказаних законопроектів учасники засідання Комітету звернули увагу на важливість недопущення зростання обсягів «тіньової» зайнятості у зв’язку з бажанням авторів законодавчих ініціатив покласти на роботодавців не притаманні їм обов’язки під час мобілізаційних заходів (зокрема, вручення повісток). Члени Комітету неодноразово наголошували на необхідності збереження «економічного фронту» держави, який забезпечує потреби армії чесною сплатою податків, офіційним працевлаштуванням та декларуванням статків. «Трудова мобілізація так само важлива як і воєнна мобілізація. Обидва фронти мають працювати разом для збереження країни», - зазначила Голова Комітету Галина Третьякова. Найближчим часом у Комітеті відбудеться робоча нарада з представниками центральних органів виконавчої влади,  об’єднань організацій роботодавців та організацій профспілок щодо напрацювання пропозиції в частині функціоналу роботодавців під час дії воєнного стану, пов’язаного з мобілізацією працівників, а також щодо балансу інтересів держави та бізнесу задля збереження країни.

В свою чергу Міністерство соціальної політики України надало свої пропозиції щодо визначення в Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» категорій військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Також, Міністерством пропонується залучити до процесу надання дозволів на виїзд резервістів та військовозобов’язаних за кордон управління соціального захисту населення, які діють в інтересах осіб з інвалідністю, дітей-сиріт, багатодітних сімей, а також інших громадян, які потребують допомоги з боку держави.

Окремо Комітет розглянув питання відсутності обрахунку впливу законопроектів на бюджетні видатки соціальної сфери в 2024 році та в подальших роках. Не враховуються, зокрема, потенційні видатки на пільги учасникам бойових дій та членам їх родин (передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»). Водночас у разі ухвалення запропонованих законопроектами положень кількість УБД впродовж 2024 року може значно зрости. Міністерство соціальної політики України повідомляло, що деякі види видатків за низкою бюджетних програм в соціальній сфері у зв’язку з військовою агресією росії проти України зросли в 5-10 рази (наприклад, в сфері протезування, реабілітації, тощо).

Міністерство фінансів України зазначає, що конкретні обсяги додаткових видатків та надходжень можуть бути обраховані після надання Міністерством оборони України інформації щодо планів мобілізації, помісячних термінів їх виконання, динаміки (темпів) комплектування призовників, а також за результатами визначення Генеральним штабом Збройних Сил України основних показників (кількісних, вартісних, часових) щодо нарощування обсягів мобілізації.

Народні депутати України – члени Комітету безумовно розуміють важливість мобілізаційних заходів в умовах широкомасштабного вторгнення росії на територію України, необхідність доукомплектування бойових підрозділів для відсічі збройної агресії проти України, а також необхідність забезпечити ротацію задіяних у бойових діях військовослужбовців. При цьому у Комітеті вважають, що Кабінет Міністрів України має терміново напрацювати законопроект щодо фінансового забезпечення бюджетних видатків на соціальну сферу в 2024 році у зв’язку з пропозиціями Уряду щодо мобілізаційних заходів.

Під час засідання Комітету було обговорено нагальність питання прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовців-строковиків, термін служби яких завершився. За ініціативи Комітету найближчим часом буде напрацьовано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення з військової служби під час дії воєнного стану військовослужбовців строкової військової служби», який, зокрема, передбачатиме демобілізацію відповідної категорії громадян продовж 2 місяців з моменту прийняття Закону. «Цей законопроект буде запропоновано на підпис всім головам депутатських фракцій», - зазначила Голова Комітету Галина Третьякова.

За підсумками розгляду законопроектів Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки (Головний з опрацювання законопроектів) напрацювати на основі законопроекту за реєстр. № 10378, а також альтернативних до нього законопроектів № 10378-1, № 10378-2 та № 10378-3 доопрацьований законопроект з урахуванням пропозицій Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, серед яких:

включити в доопрацьований законопроект пропозиції Міністерства соціальної політики України;

вилучити запропоновані законопроектами зміни до статті 25 Кодексу законів про працю України.

 Переглянути відеозапис засідання Комітету від 8 січня 2024 року можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=EnN7W6gDKAk&t=83s

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53