13 березня 2024 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Першим питанням порядку денного Комітету був розгляд в порядку контролю Звіту Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації» від 24 жовтня 2023 року (аудиту підлягали дані як 2021-2022 років, так і дані І півріччя 2023 року).

Аудит Рахункової палати, зокрема, стосувався своєчасності та повноти забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації; нормативно-правових актів, які регламентують порядок забезпечення засобами реабілітації; звітних даних про забезпечення осіб з інвалідністю та інших окремих категорій населення допоміжними засобами реабілітації; повернення засобів реабілітації після смерті осіб з інвалідністю; підбору кваліфікованих кадрів для забезпечення роботи підприємств галузі протезування, тощо.

Під час розгляду Звіту Рахункової палати народні депутати України – члени Комітету, зокрема, заслухали інформацію щодо стану виконання рекомендацій Рахункової палати за результатами проведеного аудиту, а також обговорили процес забезпечення українців допоміжними засобами реабілітації.

Крім того, Комітет розглянув проект Закону про ветеранське підприємництво (реєстр. № 10258) та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений законопроект до порядку денного сесії парламенту та за наслідками розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

У пояснювальній записці до проекту акту зазначено, що законопроект спрямований на створення сприятливих умов для започаткування та розвитку ветеранського підприємництва, підвищення його конкурентоспроможності, вирішення проблем реінтеграції ветеранів війни в цивільне життя та сприяння сталому розвитку України в цілому.

Вивчення думки безпосередньо ветеранів та діючих військовослужбовців щодо їхніх актуальних потреб та бачення можливостей для кар’єрного і професійного зростання підтверджує необхідність якнайшвидшого створення можливостей для розвитку ветеранського підприємництва в Україні.

За результатами дослідження Українського ветеранського фонду Мінветеранів близько 62,89% військовослужбовців хотіли б після демобілізації зайнятися власною справою, підприємництвом, близько 11,03% зазначають, що вже мають власну справу. Близько половини (50,14%) опитаних ветеранів, які на даний момент не несуть службу в Силах оборони України, також мають бажання розвивати власну справу.

Головний автор законопроекту, член Комітету Тарас Тарасенко повідомив, що законопроект було опрацьовано великою кількістю стейкхолдерів, зокрема, з Мінекономіки та Мінюстом, ветеранською спільнотою. «Ми отримали від міністерств позиції, що проект Закону можна доопрацювати між першим та другим читанням. Також ми провели захід, присвячений обговоренню підтримка ветеранського підприємництва, на якому були Віце-прем'єр-міністр України  та Мінветеранів, які також підтримують даний законопроект. Отримали 4 правки від Асоціації ветеранів АТО», - розповів пан Тарасенко.

Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко в свою чергу озвучив зауваження до даного законопроекту та запропонував направити законодавчу ініціативу автору на доопрацювання «з усіма зацікавленими структурами в цьому напрямку».

На підтримку законопроекту висказався в.о. Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун, повідомивши, що Міністерство в цілому підтримує законопроект за реєстр. № 10258. Водночас пан Порхун запропонував при доопрацюванні проекту акту розширити сферу його дії на таку категорію ветеранів війни як особи з інвалідністю внаслідок війни.

Учасник бойових дій, Голова Сумської обласної спілки інвалідів війни Олександр Солоніков також закликав народних депутатів України – членів Комітету підтримати законопроект. «Ми чекаємо даний законопроект років 10 – з початку вторгнення росії на територію України. Я теж є підприємцем. Панове депутати, прошу підтримати даний законопроект. Якщо зараз він не потрапить на перше читання, то він в цьому році не встигне пройти ні перше, ні друге читання», - зазначив пан Солоніков.

У своєму виступі член Комітету Юлія Тимошенко зауважила, що «у Комітету є абсолютно всі інструменти в руках, щоб після першого читання до другого читання доопрацювати цей законопроект». «Якщо ми його зараз не будемо виносити в зал, а направимо на чергове доопрацювання, це буде означати, що ми цей законопроект блокуємо. А цього робити не потрібно», - додала пані Тимошенко.

За результатами голосування більшість народних депутатів України – членів Комітету підтримала проект Закону про ветеранське підприємництво (реєстр. № 10258).

Наостанок голова підкомітету з питань соціального захисту дітей, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України з 2014 року Тетяна Циба обґрунтовано запропонувала винести на наступне засідання Комітету питання щодо перегляду рішення Комітету щодо проекту Закону «Про внесення зміни до Закону України «Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян» за реєстр. № 10364, запропонувавши більш чітке юридичне формулювання його положень перед голосуванням законопроекту в залі Верховної Ради України. Дана пропозиція була підтримана.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53