4 червня 2024 року Верховна Рада України розглянула пропозиції Президента України Володимира Зеленського до Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань».

Прийнятий 25 квітня 2024 року Закон України передбачає можливість звільнення громадян, які погодилися на співпрацю з російською федерацією (колаборанти), з підприємств стратегічного значення для економіки і безпеки України та об’єктів критичної інфраструктури, зокрема, атомних електростанцій. Для цього чинне законодавство доповнено поняттям «правила поведінки на підприємстві, в установі, організації».

В своїй доповіді під час пленарного засідання парламенту Представник Президента України у Верховній Раді України Галина Михайлюк, зокрема, зазначила наступне:

-      Президент України підтримує необхідність забезпечення захисту підприємств, установ і організацій як складової національної безпеки України. Саме це є головною метою даного закону. Однак глава держави звертає увагу на необхідності безумовного дотримання конституційного принципу верховенства права, і у зв'язку з цим пропонує виключити із закону положення, якими працівник зобов'язується інформувати про наявність зв'язків з фізичними особами, місце постійного проживання, реєстрація і перебування яких знаходиться на території держави-агресора або на тимчасово окупованій території України. При цьому за невиконання такої вимоги закон пропонує наділити роботодавця правом розірвати трудовий договір з працівником.

Президент вважає, що використане в законі формулювання "зв'язки з фізичними особами" не має правового визначення і не дає суб'єктам відповідних правовідносин чітко і однозначно розуміти зазначені вимоги і відповідно змісту інформації, яку потрібно надати.

Також, на думку Президента, закон не містить завершеного алгоритму реалізації зазначених норм. Працівник може не володіти інформацією про інших осіб, а роботодавець ситуативно і суб'єктивно реагувати на наявність чи відсутність інформації.

Також Президент України пропонує упередити правову колізію – і виключити із закону норму про можливість розірвання трудового договору з підстав набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено за вчинення злочину проти основ національної безпеки України, при наявності згоди профспілкової організації, членом якої є працівник.

Прошу підтримати пропозиції Президента України.

 Голова Комітету Галина Третьякова зауважила, що Комітет розглянув на своєму засіданні пропозиції Президента і погодився з аргументами, наведеними главою держави. «Роботодавці у критичній інфраструктурі сьогодні несуть відповідальність за майно і за життя людей, які працюють на цих підприємствах, щоб там не працювали ті, хто наводять ракети на наші об'єкти критичної інфраструктури. Цей законопроект надзвичайно важливий для підприємств критичної інфраструктури», - додала очільниця Комітету

Заслухавши виступ Представника Президента України у Верховній Раді України Галини Михайлюк, Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань» з урахуванням пропозицій глави держави.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 червня 2024 11:15
26 червня 2024 14:04
26 червня 2024 10:00
25 червня 2024 15:30
20 червня 2024 17:21
20 червня 2024 09:37
19 червня 2024 16:19
17 червня 2024 11:03
14 червня 2024 15:41
12 червня 2024 17:41