3 лютого 2016 року Комітет соцполітики розглянув процес здійснення реорганізації фондів соцстрахування та створення нового Фонду соціального страхування України

08 лютого 2016, 09:43

IMG_20160203_145042

3 лютого 2016 року на засіданні Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, в порядку контролю, розглянуто процес реорганізації фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та здійснення ними управління фінансовими ресурсами.

У засіданні взяли участь представники Генеральної прокуратори України, Національної поліції, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Міністерства соціальної політики, Державної казначейської служби, профспілок, роботодавців, громадськості.

На жаль, директори виконавчих дирекцій Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, а також голови комісій з реорганізації цих фондів, на запрошення Комітету, не з’явилися.

На початку засідання Голова Комітету Людмила Денісова нагадала, що в кінці 2014 року Парламент прийняв закон, яким передбачалось з 1 січня 2015 року утворення Фонду соціального страхування України, реорганізувавши шляхом злиття Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Як зазначила Людмила Денісова, Уряд доручив органу, який забезпечує державний нагляд у сферах соціального страхування – Міністерству соціальної політики, за півроку виконати норми закону. Однак, на жаль, на практиці реалізація норм закону не була виконана в установлений термін. «Лише 31 грудня 2015 року був зареєстрований новий Фонд соціального страхування. Тільки нещодавно були створеніліквідкомісії у двох інших фондах. Комітет намагається з’ясувати, хто виконує представницьку функцію у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, оскільки там відбуваються незрозумілі речі щодо керівного складу, нібито рейдерські захоплення», - наголосила Людмила Денісова.

У свою чергу, Голова підкомітету з питань державного соціального страхування Сергій Драюк поінформував присутніх про події, які відбуваються у Виконавчій дирекції зазначеного Фонду, який реорганізується.

Зокрема, він повідомив, що протягом останніх трьох місяців 2015 року за відповідними судовими рішеннями відбувалися непоодинокі факти поновлення на роботі колишніх директорів Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. При цьому, такі поновлення супроводжувались перешкоджаннями виконавчій службі виконати рішення суду, сутичками у приміщенні Фонду із залученням працівників органів внутрішніх справ, блокуванням окремих її кабінетів. «Мінсоцполітики, для виправлення ситуації, обмежилось лише направленням листів до СБУ, МВС та Генеральної прокуратури України. І на сьогодні досудові розслідування у порушених кримінальних провадженнях тривають», - підкреслив Сергій Драюк.

Окрім того, він зазначив, що незрозуміла ситуація склалася і з внесенням змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців у частині визначення керівника Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

«Комітет письмово звернувся особисто до Мін’юсту, МВС, Генпрокуратури, СБУ з проханням втрутитись в ситуацію. При цьому, представницька функція Мінсоцполітики знову відсутня», - підкреслив Голова підкомітету зIMG_20160203_145023 питань державного соціального страхування.

За його словами, ці події та ситуація навколо фондів, що склалася через бездіяльність зі сторони органу, який забезпечує державний нагляд у сферах соціального страхування, призвели до невиконання та порушення законодавчих норм, за що хтось має понести персональну відповідальність.

«Ситуація, яка склалася, ставить під загрозу дотримання прав застрахованих осіб на матеріальне забезпечення і отримання соціальних послуг при настанні страхових випадків та потребує негайного реагування зі сторони як органів державного нагляду, так і правоохоронних органів щодо забезпечення виконання норм законодавства», - наголосив Сергій Драюк.

Під час обговорення у Комітеті також було заслухано представників прокуратури та поліції, які повідомили про низку кримінальних проваджень за подіями у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, та зазначили, що тривають досудові розслідування.

Голова Комітету Людмила Денісова підкреслила, що народних депутатів і членів Комітету, в першу чергу, цікавить питання, як будуть забезпечуватися страхові виплати громадянам: «Ми знаємо, що зараз епідемія групи, і потрібно оплачувати лікарняні. У цей час у фондах відбуваються рейдерські захоплення, не знають, хто керівник, хто за що відповідає. Досі Міністерством соціальної політики не подані до Міністерства фінансів для затвердження бюджети цих фондів на цей рік, щоб забезпечити всі соціальні виплати. І це викликає обурення».

Окрім того, за її словами, створені комісії з реорганізації двох фондів працюватимуть півроку, і на їх утримання витрачатимуться кошти застрахованих осіб. «Добре, що було попереджено і у січні не відбулося розкриття тендеру на закупівлю послуг лікувальних закладів, що надаватимуться у 2016 році. Взагалі незрозуміло, як Фонд з тимчасової втрати працездатності міг подавати тендер на 2016 рік, якщо ще не затверджено бюджет фонду на цей рік», - зазначила Людмила Денісова.

Щодо нового Фонду соціального страхування України, то Голова Комітету повідомила, що директор Виконавчої дирекції Фонду призначений ще в березні 2015 року: «Він намагається створити Фонд, і рік пішов на те, щоб його офіційно зареєструвати. У нього досі немає робочого місця, і його не пускають у власний кабінет. У цьому зацікавлений орган нагляду, який неспроможний на сьогодні забезпечити процес, це Міністерство соціальної політики».

За результатами обговорення народні депутати – члени Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення вирішили прийняти рішення щодо питання реорганізації фондів соцстрахування та створення нового Фонду соціального страхування під час наступного засідання Комітету, на якому розглядатиметься звіт Уряду у частині соціальних зобов’язань, і яке відбудеться 15 лютого ц.р.