Мінімальна гарантована пенсія, у разі схвалення Пенсійної реформи, становитиме 1452 гривні, - Людмила Денісова

25 вересня 2017, 18:38

Для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, з 1 жовтня виплати збільшаться на 140 гривень або на 11%. Про це повідомила народний депутат України, Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова під час зустрічі з ветеранськими організаціями з нагоди Міжнародного Дня громадян похилого віку та Дня ветерана.

За її словами: "У разі схвалення народними депутатами пенсійної реформи з 1 жовтня для призначення та перерахунку пенсій буде застосовуватися прожитковий мінімум на 1 грудня 2017 року. За пропозиціями депутатських фракцій - цей показник збільшено на 79 гривень, що відповідає його фактичному розміру з урахуванням інфляції. Тобто, з 1 жовтня, величина прожиткового мінімуму для тих пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, становитиме 1 452 гривні, а не 1312, як воно є зараз".

Також, як зазначила Голова Комітету, згідно з реформою надаються гарантії для інвалідів з дитинства, дітей-інвалідів, пенсіонерів, які не мають повного стажу , та осіб, які не мають права на пенсію і отримують зараз 949 гривень. Кількість таких громадян на сьогодні - близько 1 мільйона осіб. Розмір пенсії для них збільшиться на 45% і становитиме 1373 гривні.

Людмила Денісова також відзначила, що з 1 жовтня для 5,62 млн пенсіонерів пенсії в середньому збільшаться на 692 гривні. Це відбудеться внаслідок осучаснення або перерахунку пенсії з урахуванням показника середньої заробітної плати за три останніх роки. Для 600 тисяч пенсіонерів скасовується 15% обмеження виплати пенсій. Для 104 тисяч жінок, які достроково вийшли на пенсію в 55 років – скасовується зменшення розміру пенсій.

      "Пенсія є об’єктом індексації. В реформі прописано, що з 2019 року індексація буде відбуватись автоматично. Не буде потрібно приймати окремі рішення Уряду чи Верховної Ради України: на 50% від росту споживчих цін і на 50% від зростання середньої заробітної плати за один календарний рік. А з 2021 року - за три попередні календарні роки", - додала Людмила Денісова.