19 лютого 2020 року проведено слухання у Комітеті на тему: «Сучасний стан українських профспілок. Потреба у перезавантаженні соціального/публічного діалогу»

Комітет
19 лютого 2020, 10:56

У заході взяли участь народні депутати України, представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, об’єднань профспілок та організацій роботодавців, громадських інституцій, наукових установ, засобів масової інформації, а також експерти Міжнародної організації праці.

Учасники слухань обговорили існуючі проблеми поточного стану системи взаємодії соціальних партнерів в Україні, перспективи розвитку публічного діалогу, можливі напрямки реформування профспілкового руху, а також шляхи підвищення ефективності, впливовості та інклюзивності соціального діалогу в Україні.

За результатами слухань 15 квітня 2020 року Комітет схвалив відповідні рекомендації, які надіслано до Кабінету Міністрів України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства юстиції України, Національного агентства України з питань державної служби, обласних державних адміністрацій, спільних представницьких органів сторони роботодавців та репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

Прийнято рішення рекомендувати Кабінету Міністрів України забезпечити підготовку та подати до Верховної Ради України законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо здійснення оцінки репрезентативності сторін соціального діалогу на рівні об’єднаних територіальних громад та забезпечення соціального діалогу на такому рівні; щодо включення до складу спільних представницьких органів соціальних партнерів  представників нерепрезентативних організацій/об’єднань з правом дорадчого голосу; щодо посилення відповідальності за невиконання колективних договорів та угод.

Також Уряду рекомендовано опрацювати питання щодо доцільності внесення змін до законодавства в частині посилення інституційної спроможності територіальних соціально-економічних рад; перегляду кількості представників соціальних партнерів у складі Національної тристоронньої соціально-економічної ради; перегляду існуючих критеріїв репрезентативності; впровадження механізму делегування права на представництво від «нерепрезентативних» соціальних партнерів репрезентативним.

Спільним представницьким органам сторони роботодавців та репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні вжити заходів щодо налагодження роботи Національної тристоронньої соціально-економічної ради та більш активного використання її платформи для здійснення соціального діалогу.

Стенограма слухань у Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на тему: «Сучасний стан українських профспілок. Потреба у перезавантаженні соціального/публічного діалогу» за посиланням: http://komspip.rada.gov.ua/news/diyal_kom/stenogr/74738.html