У Комітеті обговорено низку важливих питань охорони психічного здоров’я для ветеранів

Комітет
01 березня 2021, 11:39

 

26 лютого 2021 року в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося друге засідання робочої групи щодо психологічного, психотерапевтичного та психіатричного супроводу ветеранів в Україні.

У заході взяли участь народні депутати України, Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій, представники центральних органів виконавчої влади, Офісу Президента України, медичної спільноти та громадськості. 

Під час робочої групи було обговорено низку важливих питань охорони психічного здоров’я в Україні, зокрема:

·        створення цілісної системи охорони психічного і психологічного здоров’я в Україні;

·        систематизація центрів надання психологічної / психіатричної допомоги;

·        надання спеціального статусу психологам, які допомагають особам, що постраждали внаслідок бойових дій;

·        подолання стигматизації та проявів дискримінації до осіб, які звертаються за психологічною допомогою;

·        розв’язання проблем географічної доступності  психологічної допомоги в ОТГ;

·        введення стандартів психологічних послуг, розроблення програм, методів, окремих інструментів для використання у допомозі особам, що постраждали внаслідок бойових дій.

Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко відзначив, що в Україні наразі досі не існує єдиної концепції реабілітації та адаптації Захисників, добровольців, членів їх сімей після повернення із зони конфлікту. «Тому, нам необхідно – визначити проблемні питання організації психологічної реабілітації ветеранів, учасників антитерористичної операції та військовослужбовців операції об’єднаних сил в Україні, добровольців, а також членів сімей загиблих Захисників», - резюмував народний депутат.

Керівник робочої групи, Голова підкомітету з питань права громадян на інформацію Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Тетяна Циба повідомила, що відбувається підготовка законопроектів, які будуть обговорені на наступних засіданнях робочих груп.