Комітет провів чергові слухання на тему виконання рішень міжнародних судів, Конституційного Суду України та інших судів України щодо соціальних виплат громадянам України

Комітет
16 вересня 2021, 09:27

16 вересня 2021 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів були проведені слухання на тему: «Про стан виконання рішень міжнародних судів, Конституційного Суду України та інших судів України щодо соціальних виплат громадянам України». Захід відбувся відповідно до плану роботи на період шостої сесії парламенту дев'ятого скликання, з метою вивчення проблемних питань, пов’язаних з виконанням рішень міжнародних судів, Конституційного Суду України та інших судів України та вишукання шляхів подолання кризової ситуації.

До участі у заході долучилися народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Рахункової палати України, Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування України, наукових установ, проекту Ради Європи, засобів масової інформації.

На початку засідання Голова Комітету Галина Третьякова констатувала, що численні позови громадян України проти держави, що знаходяться в національних та Європейському судах, є наслідком популістичної державної політики у минулому, коли Закони України, які потребували витрат із Державного бюджету, приймалися без урахування фінансових можливостей держави.

«Наразі немає єдиного реєстру судових рішень, за якими Україна не виконує свої зобов’язання, як немає і розуміння загальної суми необхідних витрат із Державного бюджету на покриття відповідних збитків. На наші запити до центральних органів виконавчої влади кожне міністерство надає свої дані щодо сум заборгованості по судовим рішенням. Надходила інформація, що борг сягає 10 мільярдів гривень, але є дані, що ця цифра може бути більшою», - сказала Галина Третьякова, зазначивши, що частково проблему виконання державою судових рішень можна було б вирішити скасуванням мораторію на застосування примусової реалізації майна державних підприємств та господарських товариств. 

Зокрема, за даними Міністерства соціальної політики України, відомство потребує біля 8 мільярдів гривень на забезпечення виконання рішень суду зобов’язального характеру. Втім, з урахуванням спроможностей держави, Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» на виконання бюджетних програми КПКВК 3504040 «Заходи щодо виконання рішень суду, що гарантовані державою» передбачено 100 мільйонів гривень. Між тим, зобов’язання держави за судовими позовами громадян зростають.

За словами заступника Голови правління Пенсійного фонду України Ірини Ковпашко, найбільший відсоток судових позовів – від військових пенсіонерів та осіб, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, що проживали на території безумовного відселення, які вимагають належного рівня пенсійного та соціального забезпечення, гарантованого державою.

В той же час, варто зазначити, що Верховна Рада України у співпраці з Кабінетом Міністрів поступово вирішують питання виконання взятих на себе державою зобов’язань перед населенням у минулих скликаннях парламенту. Так, на виконання одного з рішень Конституційного Суду України, було розроблено та прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб», завдяки якому з 1 січня 2022 року пенсія зросте майже у 40 тис. пенсіонерів відповідної категорії.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Олена Степаненко також відзначила позитивні зрушення у питанні виконання Україною рішень національних та міжнародних судів. Пані Степаненко згадала про утворення у квітні 2020 року Комісії з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини; схвалення у вересні 2020 року Національної стратегії розв’язання проблеми невиконання рішень судів, боржниками за якими є державний орган або державне підприємство, установа, організація, на період до 2022 року та затвердження у березні 2021 року плану заходів щодо реалізації відповідної Національної стратегії.

На думку керівниці проекту Ради Європи «Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні» Сюзанни Мнацаканян, при обов’язковому виконанні Рекомендацій Комітету, що будуть затверджені за підсумками слухань, а також передбаченні у Державному бюджеті витрат на виконання судових рішень, Україна має переглянути існуючу систему соціальної політики, що дозволить зменшити кількість відповідних судових позовів в подальшому. На думку експерта, Україна має відійти від принципу надання державної допомоги за статусом, та вибудувати адресну підтримку громадян, які знаходиться у складних життєвих обставинах. «Так. Невиконання рішень суду є наслідком неефективної системи, яка не змінилася під час переходу від соціалізму до ринкової економіки», - погодилася в керівницею проекту Ради Європи Голова Комітету Голова парламентського Комітету.

Під час жвавого обговорення можливості консолідувати парламент навколо вирішення проблеми виконання рішень міжнародних судів, Конституційного Суду України та інших судів України щодо соціальних виплат громадянам України з Головою підкомітету з питань функціонування платіжних і інформаційних систем та запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ольгою Василевською-Смаглюк, Голова Комітету Галина Третьякова запропонувала рекомендувати Верховній Раді України провести відповідні парламентських слухання у першій половині 2022 року, із залученням до слухань всіх 23 Комітетів парламенту.

Серед іншого, очільниця Комітету звернула увагу учасників Слухань на збитки держави у судовій царині у зв’язку з діями держави-агресора. За її словами, Україна має вибудувати механізм захисту своїх громадян, що перебувають або виїхали з непідконтрольної Україні території шляхом подання регресних позовів до Російської Федерації щодо численних порушень прав людини. Водночас, за її словами, маючи проблему невиконання державою судових рішень, існує нагальна необхідність створення реєстру невиконаних рішень та черговості їх виконання.

За підсумками проведених Слухань учасникам зібрання запропоновано надати свої пропозиції до проекту відповідних Рекомендацій Комітету для їх подальшого затвердження на засіданні Комітету та розміщення у відкритому доступі.

Відеозапис Слухань у Комітету можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=IY0Ftysgtw8