Комітет прийняв низку рішень за підсумками засідання 15 грудня 2021 року

Комітет
16 грудня 2021, 15:51

 

15 грудня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в режимі відеоконференції.

Народні депутати України – члени Комітету взяли до відома звіт Міністерства соціальної політики України щодо результатів виконання рекомендацій слухань у Комітеті на тему: «Про стан виконання Стратегії подолання бідності».

За інформацією Міністерства соціальної політики України, виконана значна частина рекомендацій Комітету. Зокрема, Кабінетом Міністрів України розброблено та зареєстровано у Верховній Раді України наступні законопроекти:

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці за реєстр. № 5857;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці за реєстр. № 6067.

Крім того, Міністерство соціальної політики України розробило проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» щодо збільшення розміру допомоги при народженні дитини за реєстр. № 5585.

Також Кабінет Міністрів України затвердив порядок виплати пенсій особам з числа внутрішньо переміщених осіб, не виплачених за минулий період, а Міністерством освіти і науки України опрацьовано питання щодо можливостей запровадження системи моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої освіти.

Під час свого виступу заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко нагадав про затверджену Указом Президента України від 2 червня 2021 року №225/2021 Стратегію людського розвитку, яка є комплексним документом, розробленим за участі центральних органів виконавчої влади, наукових установ, соціальних партнерів та громадськості.

Зазначена Стратегія містить результати аналізу ситуації у сфері людського розвитку, визначає проблеми, встановлює мету, стратегічні цілі, основні завдання для їх досягнення та індикатори результативності. Одна із визначених стратегічних цілей – підвищення рівня життя, активізація зайнятості та забезпечення соціальної підтримки населення України. Серед індикаторів результативності досягнення цілі визначено зменшення розриву доходів між найбагатшими та найбіднішими верствами населення.

За словами Віталія Музиченка, 09 грудня 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив план заходів з реалізації Стратегії людського розвитку на 2021—2023 роки. Відповідний план передбачає 199 завдань, 74 з яких розроблені з метою підвищення рівня життя, активізації зайнятості та забезпечення соціальної підтримки населення країни.

Комітет прийняв рішення за підсумками першого кварталу 2022 року заслухати інформацію Міністерства соціальної політики, зокрема, щодо виконання плану заходів з реалізації Стратегії людського розвитку.

За результатом розгляду питання «Про стан виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб» № 646-ІХ від 02.06.2020» Комітет схвалив відповідні рекомендації та вирішив у липні 2022 року заслухати звіт Міністерства соціальної політики України щодо стану їх виконання.

Законодавчі зміни відповідно до положень Закону України № 646-ІХ направлені на підвищення розміру державної допомоги для дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, в тому числі для дітей з інвалідністю, уніфікацію принципів надання державної допомоги на дітей одиноким матерям та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, зниження залежності одержувачів допомоги від соціальних виплат; запровадження державної соціальної допомоги на догляд одиноким 80-річним пенсіонерам, надання одноразової безвідсоткової поворотної допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї за рахунок коштів державного бюджету.

Зокрема, за словами заступника Міністра соціальної політики України Віталія Музиченка, з 1 січня 2022 року непрацюючій працездатній особі з числа членів малозабезпеченої сім’ї, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, надаватиметься одноразова безвідсоткова поворотна допомога. Така фінансова допомога надаватиметься для закупівлі обладнання та матеріалів для організації власного бізнесу.

Крім того, Комітет рекомендував Верховній Раді України включити до порядку денного сесії проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України за реєстр. № 6171 та альтернативні до нього законопроекти за реєстр. № 6171-1 та № 6171-2.

За підсумками розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою за реєстр. № 6282, Комітет вирішив рекомендувати парламенту включити його до порядку денного та прийняти за результатами розгляду у першому читанні за основу. Метою проекту акту є розмежування повноважень сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів, районних та обласних рад, органів виконавчої влади за принципом субсидіарності у зв’язку із зміною адміністративно-територіального устрою України та приведення у відповідність до бюджетного законодавства, що сприятиме формуванню спроможного та ефективного місцевого самоврядування, дозволить забезпечити доступність і покращити якість надання публічних послуг жителям, сприятиме приведенню українського законодавства у відповідність до Європейської хартії місцевого самоврядування.