Комітет підтримує запровадження гарантій правового захисту працюючих жінок під час вагітності, пологів і вигодовування дитини

Комітет
07 лютого 2022, 12:57

 

04 лютого 2022 року відбулося перше засідання Комітету в період сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. Під час засідання було прийнято рішення щодо 4 законодавчих ініціатив, зареєстрованих у парламенті.

Так, за підсумками засідання Комітет рекомендував Верховній Раді України включити до порядку денного сесії проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників (реєстр. № 6392) та прийняти його за основу за підсумками розгляду у першому читанні. Альтернативний законопроект за реєстр. № 6392-1 пропонується відхилити.

Відповідно до пояснювальної записки, проект акту за реєстр. № 6392, зокрема, передбачає заборону дискримінації в трудових відносинах за ознакою вагітності та встановлює законодавчі гарантії для жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року. У разі ухвалення зазначеного проекту Закону, відповідна категорія українок зможе реалізувати свій економічний потенціал та право на працю.

Також Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного сесії проект Закону про внесення змін до деяких законів України, спрямованих на забезпечення додаткових гарантій соціального захисту ветеранів війни (реєстр. № 6350) та прийняти його за основу за результатами розгляду у першому читанні.

Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, проектом акту передбачається внесення змін до чинного законодавства в частині посилення соціальної захищеності ветеранів війни та членів їх сімей на державному і місцевому рівнях, зокрема, щодо:

-    встановлення права ветеранів війни та осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», на отримання  послуг із психологічної реабілітації та освітніх послуг у сфері освіти дорослих;

-    розроблення державних, регіональних (обласних, районних) та місцевих (міських, сільських, селищних) програм соціального захисту ветеранів війни та членів їх сімей, спрямованих на реалізацію стратегії розвитку соціального і правового захисту, надання пільг та гарантій ветеранам війни та членам їх сімей;

-    віднесення ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності та осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», до категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Проект Закону за реєстр. № 5023 Комітет рекомендував Верховній раді України відхилити, а проект Закону за реєстр. № 6069 – включити до порядку денного сесії парламенту та за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.