Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів закликає світову спільноту гарантувати «зелені коридори» сільськогосподарської продукції з території України для недопущення геноциду в залежних від українського продовольства державах

Комітет
21 червня 2022, 11:43

Обсяги виробництва сільськогосподарської продукції у 2022 році очікуються на рівні, достатньому для забезпечення продовольчої безпеки держави та внутрішнього споживання основних видів сільськогосподарської продукції в обсягах, які склалися за останні роки. Крім того, через активні бойові дії на приморських територіях нині робота українських портів призупинена, що дозволяє прогнозувати залишки продукції для внутрішнього споживання.

Тому загроза глибокої продовольчої кризи в Україні навіть в умовах війни з ворогом, що переважає своєю чисельністю, є малоймовірною.

Водночас ускладнений експорт української продукції на зовнішні ринки через блокування портів України з боку російської федерації негативно вплине на продовольчу забезпеченість країн, які залежать від імпорту харчової продукції. Нагадаємо, 65–70% сільськогосподарської продукції України експортується морем.

Крім того, російські військові заважають переміщенню товарів всередині України. Окупанти, зокрема, не пропускають запорізьких та херсонських фермерів із товаром на територію вільної України, змушують їх продавати за безцінь свій товар до окупованого Криму або викидати щойно вирощені овочі вздовж доріг, вдаються до грабування. Ба більше. Росія обстрілює крилатими ракетами продовольчі склади та тваринницькі ферми.

Тож Росія винна в прямому геноциді не лише народу України, але й у потенційному опосередкованому геноциді людей по всьому світу, які залежать від отримання продовольства з нашої території.

Основними торговельними партнерами України у експорті продукції АПК та харчової промисловості у І кварталі 2022 року були:

– країни ЄС (2,2 млрд дол. або 33,6% від загального експорту продукції АПК та харчової промисловості);

– Китай (1,0 млрд дол. або 15,6%);

– Туреччина (428,1 млн дол. або 6,6%);

– Індія (420,4 млн дол. або 6,4%);

– Єгипет (379,0 млн дол. або 5,8%);

– Іран (179,0 млн дол. або 2,7%);

– Ірак (131,4 млн дол. або 2,0%);

– Республіка Корея (125,5 млн дол. або 1,9%);

– Лівія (121,4 млн дол. або 1,9%);

– Алжир (120,6 млн дол. або 1,8%);

– Саудівська Аравія (118,2 млн дол. або 1,8%);

– Ізраїль (105,6 млн дол. або 1,6%);

– Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії (90,2

млн дол. або 1,4%);

– Пакистан (90,1 млн дол. або 1,4%);

– Туніс (83,3 млн дол. або 1,3%), тощо.

Виробники сільськогосподарської продукції в Україні та народи світу потребують «зелених» коридорів для експорту продовольчих товарів з України. Йдеться, зокрема, про кукурудзу, олію соняшникову, сафлорову та бавовняну, пшеницю і суміш з житом, макуху і залишки з рослинних жирів і олій, соєві боби, м’ясо та їстівні субпродукти свійської птиці, ячмінь та ін.

«Нам потрібні «зелені коридори» для вивезення продовольства чи то наземними шляхами, чи то морськими. Також потрібні потужні гаранти вивезення продукції з території нашої держави. Історія переговорів з росією, зокрема, щодо «зелених коридорів» для мирного населення з окупованих територій, дала зрозуміти, що ця країна гарантом виступати не може ні за яких обставин», - зазначила Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.