СТЕНОГРАМА засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 29 квітня 2022 року (продовження)

Комітет
29 квітня 2022, 16:11

 Веде засідання перший заступник голови Комітету ЦИМБАЛЮК М.М.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Галина Миколаївна, ми продовжуємо нашу роботу.

 

БОНДАР Д. Михайло Михайлович, доброго дня. Можна хвилинку?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

БОНДАР Д. Під час доопрацювання тексту вчора ввечері я тільки що побачив свою помарку. Коли я прибирав всі відпустки, які стосувалися 14 днів, Юрій Віталійович, візьміть це теж до уваги, я випадково виключив ту норму, яка стосується 23 статті, там, де та відпустка, яка не фінансується вже. Мається на увазі… Хвилиночку.

 

_______________. …(Не чути) Це виключення норми щодо оплати цієї відпустки за рахунок роботодавця не є випадковим…

 

БОНДАР Д. Ні, це ми виключили, а ця стаття складалася із двох норм. Перша стосувалася оплати відпустки 14 днів, а друга: "а також по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку" виключити. Треба цю норму мати?

Ми ж дійшли до висновку, що вони не виплачуються. Із норм Закону "Про відпустки" її потрібно було виключати, оскільки ці положення не виконуються.

Вона вже зникла, ця відпустка, як вже говорив на засіданні заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

 

_______________. Тут частину просто статті вернути…

 

БОНДАР Д. Так, так, я її включив, тільки що от я побачив цей нюанс, от буквально за 5 хвилин, коли перевіряв себе. Це технічна правка, я її включив. Це, получається, п'ятий пункт. Я можу зараз на заміну вислати сам текст повністю. Інших змін не було.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я просив би народних депутатів, щоб ми визначилися, чи є в нас кворум.

Галина Миколаївна є.

Струневич.

 

СТРУНЕВИЧ В.О. Струневич є.

 

АРСЕНЮК О.О. Михайло Михайлович, доброго дня. Арсенюк є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Бабенко Микола Вікторович.

 

БАБЕНКО М.В. На зв'язку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Гривко Сергій Дмитрович є.

 

ГРИВКО С.Д. Гривко на зв'язку. Бажаю здоров'я!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсенюк Олег.

 

АРСЕНЮК О.О. Є. Доброго дня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Остапенко Анатолій Дмитрович є, бачимо.

 

ОСТАПЕНКО А.Д. Є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тимошенко Юлія Володимирівна. Не долучилася.

Шановні колеги, ми працюємо у вчорашньому складі комітетському, і в нас залишилося ще одне питання, яке вчора ми дискутували. І я дякую секретаріату, бо ми знаємо, що була проведена велика робота ввечері і вночі для того, щоб відпрацювати всі ті пропозиції, які звучали від народних депутатів, від представників профспілок, роботодавців і інших учасників нашої дискусії. Мова йде про законопроект 7251.

Всім народним депутатам відправлено секретаріатом проект висновку комітету. І сьогодні представник секретаріату вніс корективи. Прошу їх врахувати. І хотів би, щоб члени комітету висловилися по цьому висновку і по проекту рішення комітету з даного питання.

Будь ласка, Галина Миколаївна Третьякова, голова комітету. Включіть, будь ласка, звук, вас не чути.

 

ТРЕТЬЯКОВА Г.М. Дякую, Михайло Михайлович, за надане слово. Ще раз вітаю всіх!

Я знаю, що робоча група ще врахувала не тільки пропозиції, які були надані паном Вадимом Струневичем, які були попередньо не враховані, але і потужно відпрацював вчора… (Не чути) секретаріат з Комітетом з освіти. І вирішили з освітянами там ще дві проблеми, які теж освітяни ставили: і щодо відпустки, і щодо роботи із сумісництвом. Вони погодилися, з Бабаком Сергієм ми розмовляли, про те, що навантаження з педагогічної роботи не вважається сумісництвом, це вже є і постанова Кабінету Міністрів, тому там ще пройшла робота з Комітетом з освіти.

У мене пропозиція сьогодні проголосувати включення цього законопроекту до порядку денного, рекомендувати Верховній Раді прийняли цей законопроект за основу з правками комітету, і відповідно рекомендувати Верховній Раді прийняти цей законопроект в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Галина Миколаївна. Ми почули вашу пропозицію. Фіксуємо, що вона поступила сьогодні в порядковості першою.

 

ТРЕТЬЯКОВА Г.М. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні члени комітету, в кого будуть інші пропозиції? Чи підтримується така думка голови комітету? Хто має бажання висловитись?

 

ОСТАПЕНКО А.Д. Дозволите?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ОСТАПЕНКО А.Д. Я також хочу подякувати секретаріату за плідну роботу і всім колегам, що надали свої пропозиції, зокрема з приводу відпусток учасникам бойових дій. Дякую, Михайло Михайлович, за те, що привернули до цього увагу.

Ну і підтримую Галину Миколаївну, її пропозицію. Інших пропозицій в мене не буде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Анатолій Дмитрович.

Шановні колеги, в кого будуть…?

 

_______________. Михайло Михайлович, скажіть, будь ласка, я просто вчора не зміг бути присутній до кінця комітету, оскільки в дорозі був, а узгодили всі позиції? Там в нас було три позиції: два зауваження давали профспілки і одне зауваження – роботодавці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я зараз запрошу до слова представників профспілок. Хто в нас є на зв'язку?

 

_______________. Доброго дня, Михайло Михайлович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. … (Не чути) будь ласка.

 

_______________. Дякую.

Шановний Михайло Михайлович, шановні колеги, ну, я подивився фінальний текст. У нас були пропозиції до статті 11, статті 10. Ми їх в тексті, на жаль, не бачимо. У мене, звичайно, немає повноважень щодо зняття цих пропозицій, але я зазначу, що ці пропозиції були на покращення цього проекту. Тобто, власне, з нашої точки зору, це було б повноцінним кроком вперед, сьогодні законопроект – це частковий крок, але все одно він поліпшує те становище, яке є. І там дуже багато питань вирішується. На жаль, не врахували пропозицію по доплаті по колдоговорах, будемо, значить, в інші, мабуть, проекти їх також подавати, ми вважаємо їх важливими.

 

_______________. Тобто правильно я вас розумію, що ви не маєте зауважень і, в принципі, поки що підтримуєте даний законопроект?

 

_______________. Ми вважаємо, що законопроект потрібний, його приймати потрібно. Звичайно, з нашими пропозиціями це було б ще краще, але і без них воно важливе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Роботодавці, пане Сергію, у вас є?

 

_______________. Шановний Михайло Михайлович, Галина Миколаївна, народні депутати! У нас була одна принципова пропозиція, точніше зауваження, - це не підтримувати пропозицію профспілок по колдоговорах. Якщо вона не підтримана, то у нас немає якихось суттєвих зауважень. Теж вважаємо цей законопроект потрібним.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ще хтось має бажання висловитися?

Пане Микола Бабенко, ви задоволені відповіддю?

 

БАБЕНКО М.В. Да, я задоволений. Тому вважаю, що якщо немає зауважень ні у профспілок, ні у роботодавців, то вважаю за можливе приймати його тоді за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Асоціація місцевого самоврядування, пане Назаре, ваша думка?

 

МИКОЛЮК Н. Пане Михайле, пані Галина, вітаю! Асоціація міст України, як я казав вчора, підтримує в такій редакції законопроект. Просимо його підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, інших пропозицій не буде? Немає інших думок, шановні колеги? Якщо ми внесемо пропозицію, я думаю, до другого читання там же майже немає що доопрацьовувати, так?

 

_______________. Нема чого.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. То тоді вносимо пропозицію. Галина Миколаївна внесла пропозицію щодо ухвалення за основу і в цілому, в першому читанні за основу і в цілому, так, пропозицію? З урахуванням всіх правок і всіх пропозицій, які виписані тут, в проекті рішення комітету, з техніко-юридичними правками та урахуванням пропозицій, так? Це перша пропозиція.

Я вношу в першому читанні і за основу, для того щоб можна було доопрацьовувати. І яка пропозиція пройде, тоді ми будемо вже дотримуватися, як кажуть, сили більшості.

Хто за пропозицію Галини Миколаївни Третьякової, прошу голосувати.

 

ГРИВКО С.Д. Гривко – за.

 

СТРУНЕВИЧ В.О. Струневич – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Третьякова – за. Струневич, Олег – за. Бабенко?

 

БАБЕНКО М.В. Бабенко – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гривко – за.

Арсенюк Олег.

 

АРСЕНЮК О.О. Арсенюк – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Остапенко Анатолій Дмитрович озвучив позицію "за".

Тимошенко Юлія не долучилася, ні? Дякую.

Я утримався.

Отже, рішення ухвалено більшістю голосів. Зважаючи на те, що, в принципі, наші пропозиції майже всі враховані, ми будемо, так як і вчора просила Галина Миколаївна, на засіданні фракції переконувати, що ухвалення такого законопроекту є краще, ніж ніякого, або з тими, які діють сьогодні.

Шановні колеги, рішення наше ухвалено. Я не озвучував всі наші пропозиції, тому що вони роздані депутатам. Я думаю, що вам вдалося їх доопрацювати. І те, що сьогодні ще було озвучено представником секретаріату, воно теж буде внесено, я так зрозумів. Пан Данило їх озвучив.

Порядок денний вичерпаний. Чи будуть в когось якісь в "Різному" пропозиції, зауваження, доведення? Немає? Якщо немає, я всім дякую за успішну роботу і бажаю всім здоров'я і успіхів. Слава Україні!