У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів обговорили шляхи розвитку ветеранського підприємництва

Комітет
08 липня 2022, 10:35

На виконання плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 07 липня 2022 року відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Розвиток ветеранського бізнесу». 

Сприяння економічній діяльності ветеранів в Україні створює можливості розвитку країни активною частиною населення держави та сприяє екологічному поверненню Захисників та Захисниць України до мирного життя після завершення війни. Варто зазначити, що ще в 2020 році Президент України Володимир Зеленський визначив пріоритети влади, які передбачають створення робочих місць для ветеранів війни та підтримку розвитку бізнесу, заснованого ветеранами. «Ми, як народні обранці, підтримуючи Президента України Володимира Зеленського, зважаючи на потерпілу економіку України, яка виникла в наслідок військового вторгнення Російської Федерації, повинні все зробити для того щоб ветеранське підприємництво було окремо визначене в законодавстві і всіляко сприяти розвитку його ініціатив, можливості на гідний розвиток та підтримку держави», - зазначив головуючий на круглому столі голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко. 

За словами народного депутата України на сьогодні понад 2 000 українських ветеранів зареєстрували економічну діяльність та займаються виробництвом товарів та виробів промислового, непромислового та аграрного сектору, а також надають послуги за різноманітними напрямками економічної діяльності.

За даними Міністерства у справах ветеранів України, в Україні лідерами щодо реалізації підприємницьких ініціатив серед ветеранської спільноти є Рівненська область, на яку припадає 30% від загальної кількості таких ініціатив, Вінницька область – 13%; Дніпро – 11%; Івано-Франківська область – 5% та місто Київ – 4%. 

Сьогодні через повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України кількість ветеранів збільшується, до них додаються підприємці, які встали на захист країни, які раніше не мали статусу учасника бойових дій. 

Під час засідання «круглого столу» перший заступник Міністерства у справах ветеранів України Олександр Порхун зауважив, що процес активного сприяння держави в розвитку ініціатив та можливостей ветеранської спільноти потребує чіткого юридичного визначення поняття «ветеранське підприємництво». А голова ГО «Громадський рух учасників АТО та громадян з тимчасово окупованої території «Нова нація» відзначив важливість дати законодавче визначення поняттю «ветеран». 

На сьогодні, за словами Анатолія Остапенка, здійснюється доопрацювання тексту законопроекту, розробленого Міністерством у справах ветеранів яукраїни «Про внесення змін до деяких законів України, спрямованих на забезпечення додаткових гарантій соціального захисту ветеранів війни» за реєстр. № 6350.

Законопроектом пропонується внесення змін до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про зайнятість населення», «Про соціальні послуги» в частині посилення соціальної захищеності ветеранів війни та членів їх сімей на державному і місцевому рівнях, зокрема шляхом:

·         встановлення права, на отримання  послуг із психологічної реабілітації та освітніх послуг у межах здобуття освіти дорослих; 

·         розроблення державних, регіональних (обласних, районних) та місцевих (міських, сільських, селищних) програм соціального захисту ветеранів війни та членів їх сімей, спрямованих на реалізацію стратегії розвитку соціального і правового захисту, надання пільг та гарантій відповідній категорії осіб;

·         розширення кола осіб, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

 Учасники заходу запропонували в процесі подальшого доопрацювання законопроекту доповнити його поняттям «ветеран» та чітко виокремити в законодавчому полі визначення-«ветеранське підприємництво».

Також, за словами Генерального директора Директорату громадської ідентичності та ветеранського розвитку Міністерства у справах ветеранів України Максима Кушніра, для розвитку ветеранських підприємницьких ініціатив потребує затвердження «Стратегія розвитку підприємницьких ініціатив ветеранів війни період до 2030 року», яка наразі знаходиться на опрацюванні в Міністерстві. Здійснюються також напрацювання щодо запровадження ефективної програми задля підтримки та стимуляції розвитку ветеранського підприємництва на державному рівні на 3 етапах: під час воєнного часу, після та на етапі економічного розвитку, фокусуючись на напрям діяльності.

Перший заступник Міністра соціальної політики України Євген Котик у своєму виступі зазначив, що середній та малий бізнес є вагомим рушієм економіки. «Без міцної економіки неможливо говорити про соціальний захист. Створення фундаменту для ветеранського бізнесу допоможе в розбудові та відновленні України», - повідомив пан Котик. 

Перший заступник Міністра також зупинився на питання забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (допоміжними засобами реабілітації) громадян, які під час служби, трудової та іншої діяльності, а також внаслідок проживання на відповідній території, отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій або у районах, що піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим військовим нападам. 

Нагадаємо, що з метою спрощення механізму отримання окремими категоріями населення допоміжних засобів реабілітації постановою Уряду за реєстр. № 454 були внесені зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо системного спрощення отримання допоміжних засобів реабілітації як для військовослужбовців Збройних сил України та інших військових формувань, так і добровольців територіальної оборони.

Крім того, за словами Євгена Котика, Мінсоцполітики у 2022 році у межах євроатлантичної інтеграції реалізовує координацію в рамках проекту Трастового фонду НАТО з фізичної реабілітації (протезування) військовослужбовців, поранених в антитерористичній операції. Наразі напрацьовуються пропозиції стосовно відповідної співпраці в подальшому, зокрема, в частині підготовки фахівців з протезування/ортезування, розширення програми підготовки психологів, медичної реабілітації військовослужбовців та постачання реабілітаційного обладнання. 

Наголошувалося також на доцільності створення системи надання адміністративних послуг для ветеранів-підприємців. 

Начальник відділу реалізації соціальних гарантій Департаменту соціального та гуманітарного забезпечення Міністерства оборони України Сергій Кучеренко в свою чергу зупинився, зокрема, на важливості питання професійного навчання та освоєння нових кваліфікацій військовослужбовцями як в процесі несення служби, так і після звільнення з неї. 

Варто зазначити, що під час засідання «круглого столу» був презентований приклад волонтерського руху, організований на підтримку захисників та Захисниць України з початку широкомасштабного воєнного вторгнення росії на території України, який має високі шанси незабаром стати успішним ветеранським бізнесом. Так, координатор благодійного фонду «Благодійної організації «Польова кухня – 50» Костянтин Овчаренко розповів, що проект «Польова кухня – 50» було започатковано 25 лютого 2022 року в Києві та мав на меті забезпечити харчуванням усіх, хто цього потребував. Протягом кількох тижнів потужність кухні розвинулася у понад 8000 порцій на добу. Насьогодні до роботи кухні долучилося понад 700 волонтерів. «Ми започаткували виробництво галет, сушеного м’яса та інших виробів, які передаємо в 112 бригаду та на фронт, - зазначив Костянтин Овчаренко. – Ми плануємо розвивати та збільшувати масштаби виробництва складових індивідуальних раціонів харчування для потреб армії. Крім того, хотілося б на базі існуючого досвіду та напрацювань, створити комерційне підприємство, на якому зможуть продовжити працювати нинішні волонтери, та наші побратими ветерани війни».

На завершення заходу голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об'єднань Комітету Сергій Гривко закликав учасників «круглого столу» подавати до Комітету свої пропозиції щодо сприяння ветеранському бізнесу в Україні, що створюється в тому числі і Захисниками держави, що отримали інвалідність під час оборони кордонів та суверенітету рідної землі. 

А головуючий на круглому столі Анатолій Остапенко запевнив, що пропозиції та зауваження, які були висловлені до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України, спрямованих на забезпечення додаткових гарантій соціального захисту ветеранів війни за реєстр. № 6350 будуть враховані при його доопрацюванні.